Ételek, melyek segíthetnek a daganatos betegségek megelőzésében

Ételek, melyek segíthetnek a daganatos betegségek megelőzésében

Kapcsolódó tünetek:

A rákos megbetegedés napjainkban sajnos gyakori jelenség, pedig egészséges táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt. Nem véletlen, hogy vannak a világon olyan területek, ahol a helyi lakosok csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem találkoznak daganatos problémákkal, mert olyan az életvitelük, de leginkább a táplálkozásuk, hogy megfelelő mennyiségben látják el szervezetüket a megelőzést segítő anyagokkal.

Sokkal több zöldség és gyümölcs

Ugyan egyre többször kerülnek zöldségek és gyümölcsök a tányérunkra, mégsem fogyasztunk belőlük eleget. Ráadásul nem is elég sokfélét. Az a legjobb, ha konkrétan a szivárvány minden színéből választunk az ebédhez vagy a vacsorához belőlük. Ezzel ugyanis sokféle vitamint, rostot és egyéb hasznos anyagot juttathatunk a szervezetünkbe. A brokkoli, a friss reteklevél, a kelkáposzta, a lila hagyma, az alma, mind rengeteg értékes összetevőt tartalmaznak, érdemes kísérletezni velük!

Karotin és likopin

A batáta, a cukkini vagy éppen a sütőtök karotin tartalma (különös figyelmet fordítva a béta-karotinokra), fontos eleme annak, hogy a rák kialakulását megelőzzük. Ahogy pedig a karotin sárga színt ad a répának, úgy a likopin pirosra festi például a paradicsom levét, a görögdinnyét vagy a csipkebogyót. Emellett pedig antioxidáns hatású, ezért segíthet a daganatos betegségek megelőzésében. Így vásároljunk be nyáron nyugodtan dinnyéből, vagy vérnarancsból, grapefruitból, hogy ne csak a paradicsomból nyerjen mindig a szervezetünk likopint. Itthon ugyanis utóbbi a legáltalánosabb.

Kevesebb hús

A tipikus hazai étrend rengeteg húst tartalmaz, abból is inkább a kifejezetten zsíros változatokat. Ebből a nagy mennyiségből ajánlott kicsit visszavenni, és inkább olyan húsféléket választani az ünnepi menühöz, melyek az állatok erősen mozgatott testrészeiről származnak. Vagy kifejezetten olyan állatok húsait beszerezni, melyek egyébként is nagyon sokat mozognak. Ilyen például a kacsa, a nyúl, a juh, a kecske és egyéb vadfélék.  Ha valaki nagyon szereti a húst, próbálja meg egyes étkezéseknél halakat felsorakoztató finomságokkal pótolni. Ezek ugyanis hasznos olajokban, omega 3 zsírsavakban gazdagok, csak nyer velük a szervezet.

Több növényi fehérje

Tegye ki az étkezések legalább 10-15 százalékát növényi fehérje, leginkább hántolatlan rizsből, barna rizsből, minél kevésbé finomított gabonafélékből nyerve. Ugyanakkor együnk minél több zabpelyhet, gabonapelyhet, szezámmagos ételeket, szóját, vagy kukoricát és búzacsírát. Elsőre ez egyhangúnak tűnhet, de nagyon jól lehet ezeket a hozzávalókat kombinálni, zöldségekkel, gyümölcsökkel és sovány húsfélékkel kiegészíteni.
2017. július 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek