A mellrák - Ezek a jelek utalhatnak a mellrákra

A mellrák - Ezek a jelek utalhatnak a mellrákra

Kapcsolódó tünetek:

A mellrák tünetei

A mellrák legismertebb és legkönnyebben észrevehető tünete, ha csomót tapintunk a mellünkben. A hónalj alatt szintén megjelenhet a csomó, így ezen a területen is érdemes önvizsgálatot tartanunk. Mellrákra utalhat továbbá, ha a mellbimbó behúzódik, vagy ha az emlő bőrén jelenik meg behúzódás. A mellbimbó ekcémaszerű elváltozása szintén daganatos betegséget jelezhet, és további figyelmeztető jel, ha az egyik emlő bőre az ellenoldalihoz képest duzzadttá, keménnyé vagy pirossá válik. A mellbimbóból eredő véres váladékozás ugyancsak a mellrák jele lehet. Mindenképp forduljunk orvoshoz abban az esetben, ha csomót tapintottunk a mellünkben vagy a hónaljunk alatt! A csomókról érdemes tudnunk, hogy a legtöbb esetben nem járnak fájdalommal. A mellrák akár teljesen meg is gyógyítható, de ennek az a feltétele, hogy a lehető leghamarabb megkezdődjön a szükséges kezelés. A mellrák gyógyításának lehetséges útjai

Sebészeti megoldás

Ha a daganat még nem terjedt rá más szervekre és nem adott áttétet, és olyan szervben, testrészben foglal helyet, amely sebészi eltávolításra hozzáférhető, ma is a sebészi megoldás a gyógyulás legjobb esélyét ígérő és ezért a leggyakrabban alkalmazott kezelésmód.

Célzott biológiai terápiák

Az utóbbi évek legfontosabb fejleménye, hogy egyre célzottabban ható gyógyszerek jelennek meg és állnak fejlesztés alatt a rákterápiákban, amelyek hatékonyabb és kevesebb mellékhatással járó kezelést tesznek lehetővé.

Sugárkezelés

A sugárkezelés a rákterápiában sokféle módon felhasználható. Felhasználható a rák gyógyítására, annak sugárzás útján történő teljes elpusztítása révén. Máskor csak arra alkalmazzák, hogy a daganatnövekedést kontroll alatt tartsák és ezáltal meghosszabbítsák a beteg életét, vagy enyhítsék a fájdalmát.

Kemoterápia

A kemoterápia lényege, hogy a beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. E rákellenes szerek túlnyomó többségére a sűrűn, gyorsan szaporodó, burjánzó sejtek - mint a ráksejtek - különösen érzékenyek.

Alternatív rákgyógyítás

A legtöbb rákbetegek előbb-utóbb kipróbál valamilyen ¬alternatívként emlegetett szert vagy módszert. A bizonyítékokon alapuló onkológiai kezeléseknek alternatívája, helyettesítője ugyan semmi nem lehet, de bizonyos anyagok és eljárások valóban kiegészíthetik a kórházi terápiát. Szinte minden onkológus hangsúlyozza, hogy a hit fontos a gyógyulásban, viszont csak olyan dolgot érdemes kipróbálni, ami mögött vannak valódi tudományos eredmények. Ilyen lehet a C-vitamin terápia, a homeopátia, az akupunktúra és bizonyos gyógyító hatású diéták.
2017. január 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek