Csalánkiütés

Csalánkiütés

Kapcsolódó tünetek:

 

A csalánkiütés (urticaria) kialakulás szerinti főbb típusai:

Allergiás háttér

Felnőttkorban gyógyszerek, gyermekeknél inkább élelmiszerek vagy fertőzések okoznak leggyakrabban csalánkiütést.

A gyógyszerallergiás mechanizmus közvetlen hisztamin-felszabadítás útján vált ki csalánkiütést. Leggyakrabban az - antibiotikumok, - a fájdalom- és lázcsillapítók, - az altatók okoznak.

Az élelmiszerek közül

  • a halfélék,
  • a tej,
  • a gabonafélék,
  • a dió,
  • zöldségek és gyümölcsök váltanak ki reakciót.

Direkt hisztamin felszabadítás

A tojásfehérje, sajt és a szamóca hisztamin felszabadítás, míg a sajtok, a sör, bizonyos konzervek és gyümölcsök (paradicsom, avokádó, ananász), egyes halfélék és bor allergiás reakciót kiváltó biológiailag aktív proteintartalmának „köszönhetően” vált ki csalánkiütést.

Autoimmun ok

Az utóbbi időkben előtérbe került az autoimmun csalánkiütés is. Kialakulására jellemző, hogy leginkább nők esetében fordul elő, sokszor társul a pajzsmirigy immunológiai betegségeivel, a saját szérum bőrbe juttatása csalánkiütést okoz, magát a betegséget is ezzel diagnosztizáljuk.

Kontakt urticaria

A bőrrel érintkező kontakt allergének felelősek a tünetek kialakulásáért, illatszerek, vegyszerek, fémek, kozmetikumok, stb.

Fertőzések okozta csalánkiütés

A vírusos, bakteriális, gombás, paraziták okozta fertőzésekhez is járulhat csalánkiütés. Sokszor egy akut vírusfertőzéssel párhuzamosan vagy a fertőzés lezajlása után jelentkezik, ugyanakkor gócfertőzések is kiválthatják, ezért is kell csalánkiütés esetében a góckutatást végezni.

Belgyógyászati betegségek okozta csalánkiütés

Sokszor társul a csalánkiütés autoimmun betegséghez, epekövességhez, Helicobacter pylori okozta fertőzéshez, refluxbetegséghez, gyulladásos bélbetegséghez, pajzsmirigy-betegséghez, stb.

Fizikai okok által kialakult csalánkiütés

Sokszor a napfény okoz csalánkiütést, a bőrszín nem mérvadó az érintettség szempontjából, de a kifejezetten fehér bőrűek hajlamosabbak a reakciókra.

Csalánkiütés kialakulhat hidegre, melegre, testmozgásra, vízre, nyomásra, ezek tisztázására tesztelni kell, mely fizikális tényezőkkel történik.

A csalánkiütés kezelése

Az első és talán legfontosabb teendő – feltéve, ha a kiváltó tényező – ismert, annak megszüntetése. Ha gyógyszer vagy élelmiszer okozza a panaszokat, enyhe hashajtás és megfelelő diéta alkalmazható.

Az urticaria gyógyszeres terápiájának alapja antihisztamin-tartalmú gyógyszer adása. Az első generációs antihisztaminok többsége kifejezett álmosító hatással rendelkezik, így bizonyos munkakörökben (gépkocsivezetők, állványzaton dolgozók stb.) munkavégzés idején nem javallott. Akut urticariában az érfalak fokozott áteresztőképességét gyorsan csökkentik a kalcium tartalmú injekciók és orális készítmények.

A kortikoszteroidok antiallergiás hatással rendelkeznek, csökkentik a gyulladásos mediátor molekulák képződését és felszabadulását. A szteroidokat akut urticariában vénásan adjuk, dózisa a beteg állapotának függvénye. A viszketés mérséklésére helyileg rázókeveréket alkalmazhatunk. Az ismeretlen eredetű csalánkiütések kezelésében is tartósan adható antihisztamin, a kiváltó októl függően léteznek még egyéb kezelési alternatívák, például autoimmun urticariában az immunrendszer működését befolyásoló szerek, a fizikális urticaria altípusaiban is egyéb kezelési alternatívák alkalmazhatóak.

2015. július 31.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek