Bőrápolás a fűtési szezonban

Bőrápolás a fűtési szezonban

Kapcsolódó tünetek:

Míg a lakásban kellemes meleg van, addig kint mínusz fokok uralkodnak. Ez a kettősség pedig igencsak megviseli a bőrünket, hiszen a hideg megérkeztével csökken bőrünk faggyútermelése, a fűtés pedig még a vizet is kivonja belőle. Ennek következtében az érzékeny bőr még szárazabb lesz, és elkezd viszketni. Épp ezért fontos, hogy ebben az időszakban még jobban figyeljünk oda az ápolására. Míg nyáron a bőrünk leginkább a hidratáltságából veszít, addig télen a zsírtartalma is csökken, épp ezért ajánlott ilyentájt zsíros krémek használata, főleg az olyan területeket, amelyek ki vannak szolgáltatva a zord időjárásnak. Ilyen például az ajkunk, az arcunk, a kézfejünk. Amennyiben intenzívebb ápolásra van szükségünk, akkor válasszunk tápláló maszkokat, estére pedig az éjszakai krém előtt használjunk egy szérumot.

A téli hónapokra az arctisztítót is ajánlatos lecserélni. Válasszunk egy enyhe arctejet, mely nem tartalmaz alkoholt, viszont van benne kamilla, aloe vera vagy rózsakivonat.

Fürdés helyett inkább tusoljunk

A meleg víz csökkenti a bőr zsírtartalmát, így forró fürdő helyett inkább álljunk be a zuhany alá. De vigyázat, ugyanis a több órás forró vizes tusolás sem javasolt! Használjunk krémes vagy olajos tusfürdőket, így már a tisztálkodás során ápoljuk a bőrünket.

A babák bőrének speciális ápolása

A száraz levegő sajnos a legkisebbek bőrét sem kíméli, így az is ápolásra szorul, méghozzá sokkal intenzívebbre, mint egy felnőtté. A csecsemők bőre sokkal könnyebben szárad, illetve repedezik, viszkethet és sebesedhet ki. A keletkezett sérülések pedig begyulladhatnak vagy elfertőződhetnek. A fűtési szezonban a babák bőrét olaj alapú krémekkel ajánlott kenegetni, ugyanis ezek ápolják azt a legjobban. A vizesebb összetevőket tartalmazó krémek mindössze a felső hámréteget védik, míg az olajos termékek a mélyebb bőrrétegekbe is eljutnak. Mindig a speciálisan nekik kifejlesztett kenőcsöket, ápolószereket használjuk, továbbá fokozottan figyeljünk oda, hogy ezek a készítmények minél kevesebb színező- és illatanyagot tartalmazzanak.

Fontos megemlíteni, hogy nem csupán a külső, hanem a belső hidratálás is lényeges. Minden babának testsúlykilogrammonként 150 ml folyadékra van szüksége naponta. Hat hónapos kor alatt ezt a mennyiséget fedezi az anyatej, azonban később erre fokozottan kell figyelni. A levegő párásítása is jótékony hatással van a száraz bőrre. Amennyiben nincs párásító készülékünk, akkor tegyünk egy edény vizet vagy egy nedves törölközőt a radiátorra.

2019. január 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek