Betiltják az amalgám fogtömést

2019. április 13.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás

Az Európai Unió a higanyos lázmérők után az amalgám fogtömések száműzetését tűzte ki célul. Tavaly július elseje óta ugyanis tilos ennek az anyagnak a használata.

Betiltják az amalgám fogtömést

Betiltják az amalgám fogtömést

Világszerte más és más szabályozások vannak az amalgám fogtömés alkalmazásával kapcsolatban. Míg Amerikában a felnőtteknél és a 6 éves kor feletti gyermekeknél nem tartják veszélyesnek az effajta töméseket, addig az Európai Unió tavaly úgy döntött, hogy a 15 évnél fiatalabbak, a várandósak és a szoptató nők esetében tilos a használata. Ennek oka nagyon egyszerű: az amalgám tömésekből egy idő után – kis mértékben – felszabadul a benne található higany, ami köztudottan mérgező anyag. A szervezetbe jutva idegrendszeri károsodásokhoz vezethet, beszéd- és járászavart, vese- és bőrproblémákat okozhat, továbbá a hallásunkon is ronthat. Nők esetében még a menstruációs ciklust is felboríthatja. Ezért egyre inkább korlátozzák a higany alkalmazását, legyen szó a vegyiparról, az elektródgyártásról vagy az orvosi diagnosztikáról. Éppen a fent említett negatív tulajdonságai miatt tiltotta be az EU már 10 évvel ezelőtt a higanyos hőmérők használatát.

Tavaly pedig az amalgám tömések kerültek sorra, így a veszélyeztetett személyek csak nagyon speciális esetekben kaphatnak csak ilyen típusú tömést. Ennek a hírnek azonban biztos, hogy sokan örülnek, hiszen az amalgám nem csupán károsíthatja az egészségünket, de esztétikailag sem előnyös.

Az Európai Parlament azonban nem áll meg egy szigorításnál, ugyanis 2030-ra teljes mértékben ki akarja iktatni az amalgám fogtömések használatát. Azoknak viszont, akik korábban kaptak ilyen fajta tömést, nem kell rögtön fogorvoshoz rohanniuk, ugyanis a szakértők véleménye szerint nem szükséges az azonnali csere.

Így kell helyesen fogat mosni!

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!

Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!

Fogzománc károsító ételek és szokások

A következő ételek, italok és szokások egyáltalán nem tesznek jót a fogaknak, sőt kifejezetten károsítják a fogzománc anyagát. Mit tehetünk fogaink épségének megőrzéséért?

Vitaminok az egészséges fogakért és szájüregért

Az egészséges szájnyálkahártya és fogazat fenntartásához az alábbi vitaminok nélkülözhetetlenek.

Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

A gyakori fogínyvérzés valódi okai, megelőzése és kezelése.

Összes cikk Fogászat, szájbetegségek témában