Áttekintés a gyakoribb és ritkább allergiákról

Áttekintés a gyakoribb és ritkább allergiákról

Kapcsolódó tünetek:

Az allergia gyakorisága jelentősen megnőtt az utóbbi évtizedekben, ami elsősorban a környezeti változások következménye, de szükséges hozzá a genetikai hajlam is. Cikkünkben összegyűjtöttük a legritkább és a leggyakoribb allergiákat, így alábbiakban például olvashatunk víz- és hidegallergiáról is.

Pollenallergia

Okok

Pollenallergia esetén a szervezetünk túl erősen reagál különféle pollenekre, melyek származhatnak fákról, bokrokról, növényekről, beleértve a gabonákat is, és sokszor gyomnövényekről – elsősorban a parlagfűről. Amikor a szél ezeket széthordja, akkor távoli helyekre is eljutnak, majd az ezekre allergiás személyeknél kellemetlen tüneteket okoznak. A legtöbb pollen februártól októberig található meg a levegőben.

Tünetek

Ezek az allergének a legtöbb esetben a szemeket és az orrot, valamint a garatképleteket és a bőrtakarót érintő panaszokat okoznak, melyek közül a következőek fordulnak elő a leggyakrabban: vörös, viszkető, könnyező szemek, folyamatos tüsszögés, megduzzadt orrnyálkahártya, bedugult orr, orrfolyás, bőrkiütések, torokviszketés, köhögés, fejfájás, migrén, alvászavar, csökkent teljesítőképesség.

Kezelés

Amennyiben a szervezetünk allergiával reagál a pollenekre, különféle gyógyszerek szedése hozhat enyhítést. Ezek az úgynevezett antihisztaminok rövidtávon képesek csökkenteni a fellépő panaszok súlyosságát. Ez a típusú gyógyszer a hisztamin nevezetű gyulladást kiváltó anyag hatását gátolja, aminek következtében enyhülnek a tünetek. Ez a fajta kezelés azonban hosszútávon nem alkalmazható mellékhatásai miatt.
Hosszútávon egy speciális immunterápia hozhat javulást, amely az allergiát kiváltó okokat kezeli, nem a tüneteket. Ennél a terápiánál az érintetteknek rendszeres időközönként érintkezniük kell az adott allergénnel, aminek köszönhetően az immunrendszer egy idő után már nem fog túlzottan reagálni arra, hanem fokozatosan tolerancia fog kialakulni. Ez a terápia akár 2-3 évig is eltarthat, és gyerekeknél, illetve serdülőknél a legsikeresebb, de természetesen felnőttek is nyugodtan próbálkozhatnak vele.

Megelőzés

Annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek annyira erőteljesen a tünetek, az érintettek is sokat tehetnek. Reggelente és este nyugodtan mossák át az orrukat egy speciális készülékkel, ami javítja az orrnyálkahártya egészségét. Ezen kívül minden este ajánlott hajat mosniuk, és mindig cseréljék le a ruháikat, mielőtt belépnek a hálószobába.

Napallergia

Okok

A napsugarakra érzékeny személyeknél a legtöbb esetben napozás után jelentkeznek a napallergia tünetei, de ezek akár szoláriumozás következtében is kialakulhatnak. Ennek a fajta allergiának a hátterében az áll, hogy amikor napsugarak érik a bőrt, egy bőrpigment, a melanin termelődik, ami véd a káros UV-sugaraktól. Napallergia esetén a bőrünk azonban túl érzékenyen reagál az UV-sugarakra. Ennek pontos okaira még nem jöttek rá a szakemberek, de úgy vélik, hogy a napsugarak hatására szabadgyökök keletkeznek, melyek aktiválják az immunrendszerünket.

Tünetek

A nap hatására allergiás reakciók észlelhetők a bőrön, leggyakrabban a dekoltázson, az arcon és a karon jelentkeznek duzzanatok, vörös foltok, hólyagok és viszketés.

Kezelés

Amennyiben ilyen allergiás tünetek jellennek meg a bőrön, speciális, érzékeny bőrre kifejlesztett napozás utáni krémek hozhatnak enyhülést. Ha nagyon súlyosak a panaszok, akkor gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat. Ilyen esetben antihisztaminokat tartalmazó kenőcsök vagy tabletták alkalmazását szokták javasolni, ugyanis ezek csökkentik a viszketést, és a vörös foltok is előbb eltűnnek. Egyes esetekben a kortizol-tartalmú készítmények használata is javasolt lehet.

Megelőzés

A megelőzés legjobb módja, ha nem tartózkodunk huzamosabb ideig a napon, mindig használunk fényvédő krémet, napszemüveget és kalapot hordunk, továbbá nem megyünk a szabadba, ha aznap nagyon erős az UV-sugárzás.

Fémallergia

Okok

A fémallergia egy kontaktallergia, ami azt jelenti, hogy akkor jelentkeznek tünetek, ha közvetlenül érintkezünk az allergénnel, amire a szervezetünk túlzott mértékben reagál. szervezetünk túlreagál. A szervezetünkben olyan antitestek alakulnak ki, amelyek reakcióba lépnek az adott fémmel. A panaszokat okozhatják ékszerek, övcsatok, cipzárak, de akár evőeszközök is.

Tünetek

A legismertebb panaszok közé tartoznak a bőrön megjelenő vörös foltok, hólyagok, csomók, viszketés, ekcémák, duzzanatok, a nyálkahártyák duzzanata, rosszullét, émelygés és hányás.

Kezelés

Számos módja van a fémallergia kezelésére vagy a tünetek enyhítésére: használhatunk speciális krémeket vagy gyógyszereket, de az allergiát kiváltó anyagok kerülése a legbiztosabb megoldás. Ezen kívül szintén szóba jöhet az immunterápia. Amennyiben kiderül, hogy pontosan milyen anyag váltja ki az allergiát, elkezdődhet a szervezet hozzászoktatása.

Megelőzés

A leghatásosabb, ha kerüljük az adott fémet, azaz nem érintkezünk vele, hiszen így biztosan nem jelentkeznek tüntetek.

Tejallergia

Okok

A tejallergia egyre elterjedtebb, amely során a szervezetünk az állati tejben megtalálható fehérjével szemben mutat reakciót. A legtöbb esetben tehéntej kapcsán jelentkeznek a tünetek, de más állattól származó tej is okozhat ilyen allergiát. Leginkább a kazein, illetve két tejsavófehérje felelős az allergiás reakciókért. Amennyiben csak utóbbira reagál a szervezetünk, akkor forralással kiküszöbölhető a probléma, ugyanis ezek a tejsavófehérjék a hő következtében megváltoztatják harmadlagos szerkezetüket, és abban a formában már nem okoznak allergiát.

Tünetek

A jelentkező panaszok zömében azonnal a fogyasztást követően jelentkeznek. A tünetek keletkezhetnek a bőrön, például vörös foltok, kiütések, viszketés, gyulladások, hólyagok és duzzanatok formájában. Ezeken kívül a bélrendszert érintő panaszok is jelentkezhetnek: hasfájás, hasi görcsök, hányás, hasmenés, székrekedés. Gyakori a légúti tünetek fellépése, elsősorban az asthmás hörghurut. Nagyon súlyos esetekben anafilaxiás sokk is kialakulhat.

Kezelés

Allergén elleni specifikus IgE vizsgálattal kideríthető, hogy melyik tápanyag fehérje okozza az allergiás reakciót. A legtöbb esetben a tejsavófehérjék és a kazein váltják ki a problémát, ami azt jelenti, hogy le kell mondanunk az állati tejet tartalmazó ételek fogyasztásáról. Ez azonban azt jelenti, hogy fokozott figyelmet kell fordítani a kalcium-ellátás biztosítására, hiszen a tehéntej jelenti a legnagyobb kalcium forrást. Az akut panaszokat antihisztaminokkal lehet enyhíteni, míg a bőrreakciókat kortizoltartalmú kenőcsökkel lehet kezelni.

Megelőzés

A tejallergia kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, de döntő szerepe van a megelőzésben a megfelelő csecsemőtáplálásnak, elsősorban a 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálásnak. Négy-hat hónapos kor előtt lehetőség szerint ne adjunk tejfehérjét. Allergiára hajlamos csecsemőknek, amennyiben anyatej nem áll rendelkezésre, indokolt hipoallergén tápszert adni. A későbbiek során tejallergia esetén érdemes forralt tejet, illetve sütött vagy főzött tejtartalmú ételeket adni, amelyeknek már kisebb az allergiát kiváltó hatása.

Hőallergia

Okok

A hőallergia egy ritkább típusú túlérzékenység, ami akkor jelentkezik az érintett személyeknél, ha melegnek vagy forróságnak vannak kitéve. Főleg nőknél, kisgyerekeknél és kisbabáknál alakul ki. A hőallergiánál a szervezetünk fizikai ingerrel reagál a melegre, aminek hatására hisztamin termelődik.

Tünetek

A napallergiával szemben, a hőallergiánál már akkor jelentkeznek a panaszok, amikor mindössze a meleg levegővel érintkezünk, esetleg nagyon izzadunk. A szervezet a megemelkedett hőmérsékletre reagál – azaz ha forró ételt vagy italt fogyasztunk, akkor is jelentkezhetnek panaszok, melyek a következőek lehetnek: bőrkiütés, kivörösödött bőr, pattanások, hólyagok, csalánkiütés, viszketés, égő érzés. Amennyiben meleg ételek vagy italok fogyasztása következtében alakulnak ki a tünetek, akkor viszkethet a száj, a nyelv és a torok. Ha pedig forró vízzel zuhanyoznak az érintettek, akkor annak akár allergiás sokk is lehet a következménye.

Kezelés

A piros foltokat kisbabák és gyerekek esetén gyakran kezelik hintőporral és ápolókrémmel, azonban ezek a készítmények eltömítik a pórusokat, így a bőr nehezen tud lehűlni. Épp ezért a hőallergia okozta bőrproblémákat soha ne kezeljük ilyen termékekkel. Az érintett területre inkább tegyünk nedves textilt vagy gézlapot, amivel hűtjük a bőrt, így a tünetek is enyhülnek.
Amennyiben hólyagok és pattanások is keletkeznek, akkor keressünk fel egy orvost, aki valószínűleg speciális gyógyszer szedését fogja javasolni. A bőrkiütésekre a legtöbb esetben kortizoltartalmú krémek alkalmazását javasolják a szakemberek.

Megelőzés

A legjobb módszer, ha kerüljük a közvetlen napot, illetve meleget. Ez azt jelenti, hogy hőségben nem tartózkodunk kint, maximum az árnyékban, ezen kívül bő, légáteresztő ruhákat hordunk, melyek elfedik a testünk nagyrészét. Ezeken kívül mindig használjunk napvédő krémet, legyen nálunk egy üveg hideg víz, viseljünk napszemüveget, kalapot, kerüljük a fizikai megterhelést, és természetesen a szaunát is.

Télallergia

Okok

A hőallergiához hasonlóan ez nem egy olyan típusú allergia, amit allergének váltanak ki, ugyanis a télallergia esetén akkor jelentkeznek tünetek, amikor a szervezetünk a hideg hatására hisztamint szabadít fel.

Tünetek

A télallergia tünetei leginkább a bőrön jelentkeznek, ha a hőmérséklet egy bizonyos hőfok alá esik, vagy ha például megérintjük a havat vagy jeget. Ilyenkor piros foltok hólyagok, de akár csalánkiütés is jelenhet meg a bőrön. Ez hideg víz vagy szél esetén is bekövetkezhet. A bőr továbbá erősen viszkethet, illetve abban az esetben, ha valamilyen hideg ételt vagy italt fogyasztunk el, akkor a szánkban, a nyelvünkön és a torkunkban is jelentkezhetnek ezek a panaszok. Utóbbiak közé soroljuk továbbá a tüsszentést is, illetve anafilaxiás sokk is kialakulhat, ha a teljes testünket tesszük ki a hidegnek.

Kezelés

Télallergia esetén a polidocanol nevű anyag bizonyult rendkívül hatékonynak, ami helyi érzéstelenítőként funkcionál. Ezt az anyagot számos krém is tartalmazza, aminek köszönhetően enyhül a viszketés. Az antihisztaminok szintén rendkívül hatékonyak, de az immunterápia is hozhat javulást.

Megelőzés

Amennyiben érzékenyen reagálunk a hidegre, mindig védjük magunkat tőle: öltözzünk melegen, hordjunk kesztyűt, sapkát, sálat, az arcunkat kenjük be zsíros krémmel, így nem csak az alacsony hőmérséklettől, hanem a kiszáradástól is megvédjük. Ételeknél és italoknál is legyünk óvatosak, azaz egyikből se fogyasszunk túl hideget.

Nyomásallergia

Okok

A nyomásallergia is fizikai allergia, mint a hő- és a vízallergia. Ez azt jelenti, hogy nem egy allergén váltja ki, hanem egy fizikai inger, ebben az esetben a nyomás. Míg egyes személyeknél a tünetek egy inger hatására jelentkeznek, addig másoknál ez az inger tovább súlyosbítja a panaszokat. A szakembereknek még nem sikerült kideríteniük, hogy mi okozza a testünk ezen allergiás reakcióját, de lehetséges, hogy a nyomás hatására a bőrben egyes fehérjék harmadlagos szerkezete változik meg, ami kiválthatja az allergiás gyulladást.

Tünetek

A leggyakoribb tünetek közé tartozik, amikor a bőr nyomásra viszketni kezd, továbbá bőrkiütések, hólyagok, szövetduzzanatok keletkeznek rajta. Ezek a panaszok az inger után pár perccel már kialakulnak.

Kezelés

Az ilyen típusú allergia esetén a legjobb kezelés a megelőzés. Ezen kívül természetesen a jelentkező tüneteket is lehet enyhíteni különböző antihisztaminokkal.

Megelőzés

A leghatásosabb, ha kerüljük az allergiás reakciót kiváltó tényezőt. Ha például már egy feszes farmer viselése során is tünetek jelentkeznek, akkor ne hordjunk ilyen típusú nadrágokat.

Vízallergia

Okok
A vízallergia rendkívül ritka, ennek ellenére létezik. Azt még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mi váltja ki az allergiás reakciókat, ugyanis a szakemberek alapvetően úgy vélik, hogy a víznek nincs allergizáló hatása. Egyesek úgy gondolják, hogy a vízzel való érintkezés során leáznak a hámsejtek, aminek következtében allergiás tünetek jelentkeznek. Mások azonban úgy vélik, hogy különböző környezeti allergének már jelen vannak a bőrön, melyek akkor okoznak allergiás reakciót, amikor víz hatására feloldódnak, és bejutnak a bő mélyebb rétegeibe.

Tünetek
Vízzel történő érintkezés következtében viszketés, kipirosodott bőr, hólyagok, csalánkiütés, duzzanatok, száraz foltok keletkezhetnek. A vízivás után a szájban vagy torokban kialakuló hólyagok jellemzőek, továbbá a szájnyálkahártya gyulladása, rossz közérzet, gyomorfájdalom és hasmenés.

Kezelés

Az első és legfontosabb, hogy kiderüljön mi váltja ki a tüneteket, ugyanis enélkül nem lehet kezelni a vízallergiát. Akut eseteknél az antihisztamin és a kortizolt tartalmazó krémek hozhatnak enyhülést.

Megelőzés

Csak abban az esetben lehet megelőzni a tüneteket, ha ténylegesen kiderül, hogy mi okozza azokat.

Mogyoróallergia

Okok

Ennél az allergiánál nem csak a mogyoróra, hanem például dióra vagy mandulára is túlérzékenyen reagál a szervezetünk. Alapvetően bármelyik csonthéjas gyümölcs kiválthatja, így fontos kideríteni, hogy pontosan melyik okozza az allergiát, hiszen azt a jövőben kerülnünk kell.

Tünetek

A mogyoróallergia okozhat leggyakrabban súlyos anafilaxiás sokkot az allergiák közül. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a hasfájás, a hasi görcs, a hányinger, a hányás, hasmenés és a haspuffadás, de előfordulhat gyomorégés, hólyagok a bőrön, viszketés, légúti tünetek köhögéssel, fulladással. Jelentkezhet verejtékezés, szívritmuszavar, száj és szem körüli ödéma, fejfájás és szédülés is.

Kezelés

A mogyoróallergia esetén szintén rendkívül fontos, hogy kiderüljön, pontosan milyen anyagra vagyunk allergiások. Az antihisztaminok ebben az esetben is enyhítenek a tüneteken, így azok szedése javasolt. Súlyos tünetekkel jelentkező mogyoróallergia esetén életmentő lehet, ha a beteget ellátjuk adrenalinnal előretöltött injekcióval. Ilyen esetekben javasolt a mogyoróantigénekkel történő deszenzibilizálás is.

Megelőzés

Ennél az allergiánál fontos, hogy kerüljünk bizonyos élelmiszereket, illetve jobban vizsgáljuk meg azok összetevőit. Fokozottan figyeljünk a kenyerek, sütemények, torták, csokoládék, édességek, müzliszeletek, joghurtok, puddingok, pesztók, olajok, kész szószok, likőrök és még sok más élelmiszer összetételére. Ezen kívül ajánlott az immunrendszerünk erősítése is.

Állatszőr allergia

Okok

Az álltaszőr allergia kialakulásának hátterében nem az állatok szőre áll, hanem a bőrükön és szőrükben megtalálható fehérjék, nyál, verejték, faggyú, vizelet és ürülék. Alapvetően bármilyen állatra reagálhatunk allergiásan, legyen szó házi-, haszon- vagy vadállatról.

Tünetek

A legelterjedtebb tünetek a szemviszketés, könnyezés, tüsszögés, torokkaparás, köhögés vagy allergiás nátha. Természetesen a bőrünkön is jelenhetnek meg tünetek, például duzzanatok és vörös foltok. Súlyos esetekben légszomj, illetve alvás- vagy koncentrációszavar is felléphet.

Kezelés

Az egyik legfontosabb teendő, hogy kerüljük az érintkezést az allergiát kiváltó állattal, de az olyan ruhákat is ajánlott kerülni, melyeken megtapadhatott valamilyen állat szőre. A tüneteket enyhíthetjük antihisztaminokkal tabletta formában, de adrenalin spray-vel is. A bőrirritációk ellen rendkívül hatékony a dexpanthenol, az urea, az aloe vera és a homoktövis. Egyes esetekben pedig az immunterápia is szóba jöhet.

Megelőzés

Nem igazán lehet megelőzni az allergia ezen típusának kialakulását, még akkor sem, ha nem érintkezünk állatokkal. Azonban fontos megjegyezni, hogy az sem növeli az állatszőr allergia kialakulásának az esélyét, ha sok időt töltünk állatok között. Ennek ellenére természetesen nem árt, ha a háziállatokat távol tartjuk az ágyunktól és a ruháinktól.

2021. augusztus 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek