Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

2021. április 12.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia számos kellemetlen panasszal járhat, melyek mindegyike megnehezíti az érintettek mindennapjait. A leggyakoribb tünetek közé a vörös szemek, a tüsszögés, a bedugult orr és a viszketés tartoznak, de akár hasfájást is okozhat az allergia. Annak érdekében, hogy minél előbb elmúljanak vagy legalább enyhüljenek ezek a panaszok, ki kell deríteni, hogy mi váltja ki ezeket a reakciókat, ennek pedig legegyszerűbb módja az allergia vizsgálat, melynek több típusa is létezik.

Allergia vizsgálat

Bőrön végzett vizsgálatok

Ezeket a teszteket gyorsan el lehet végezni, így zömében ezek valamelyikét szokták elsőként alkalmazni. Egy ilyen vizsgálat során olyan anyagokat juttatnak a bőrre, melyek nagy valószínűséggel felelősek az allergiás reakciókért.

Prick teszt

Ennél a vizsgálati módszernél az orvos tisztított allergéneket visz fel az érintett alkarjára, majd egy 1 milliméter szúrásmélységű lándzsa segítségével juttatja ezeket a bőrbe. Amennyiben valamelyik allergénre érzékenyen reagál a vizsgált személy, akkor kipirosodik a bőre, egy szúnyogcsípésre emlékeztető pukli keletkezik rajta, továbbá viszketés is jelentkezhet.

A Prick teszttel leginkább olyan allergiákra tudnak fényt deríteni az orvosok, melyeknél az érintkezést követően azonnali reakció keletkezik, ilyen például a szénanátha és egyes élelmiszerallergiák.

Intrakután teszt

Ez sokban hasonlít a Prick tesztre, hiszen ugyanúgy a bőrön végzik el. Míg a Prick tesztnél egy kisebb lándzsát használnak, addig ennél a módszernél egy fecskendő és egy intrakután tű segítségével juttatják az allergéneket a bőr mélyebb rétegeibe. Általában negyedóra elteltével meg is jelennek a tünetek. Ezzel a módszerrel az enyhébb allergiás reakciók is észrevehetővé válnak.

Kaparásos teszt

Amennyiben a Prick teszt nem ad egyértelmű választ, akkor ezt a vizsgálatot végzik el a szakemberek, amely során a bőr felső rétegét megkarcolják, majd az allergéneket bedörzsölik a bőrbe, így azok mélyebbre jutnak, aminek köszönhetően erősebb reakciót váltanak ki.

Epicután teszt

Ennek a típusú tesztnek az elvégzése akkor javasolt, ha az allergiát kiváltó anyagok az érintkezés következtében mindössze fél vagy három nappal később okoznak allergiás reakciókat. Ilyenkor a legtöbb esetben különböző gyógyszerek hatóanyagai (például lidokain, tetrakain) állnak a háttérben, de akár különféle tartósítószerek, illatanyagok, nikkel, kobalt vagy latex is okozhatják a tüneteket.

Ennél a vizsgálatnál egy tapaszt helyeznek az érintett hátára, amit előzőleg egy allergénnel itatnak át. Ha ennek eltávolítása után nem jelentkezik reakció, akkor az orvosok még várnak 1 napot, majd ismételten leellenőrzik a bőrt. A leggyakoribb panaszok közé a duzzadt, vöröses és viszkető bőr, illetve hólyagocskák tartoznak.

Vérvizsgálat

Ha például valamilyen bőrbetegség megmásítja a bőrvizsgálatok eredményét, akkor egy vérvizsgálat is szükségessé válhat. A vérvizsgálat során a laborban IgE antitestek után kutatnak az orvosok, melyek koncentrációja megnő az allergia következtében.

Provokációs teszt

Az is előfordulhat, hogy meglévő allergia ellenére sem keletkeznek allergiás reakciók a bőrön, így szükségessé válik egy provokációs teszt, ami pontosan meghatározza az allergiát kiváltó anyag típusát. Szénanátha esetén a legesélyesebb allergént az orrnyálhártyára juttatják, majd megfigyelik a szervezet reakcióját. A szemben vagy a torokban hasonló módon tesztelik le az allergéneket.

A 7 legjobb természetes antihisztamin

A 7 legjobb természetes antihisztamin

A hisztamin egy olyan fehérje, mely allergiás reakciókat válthat ki. Egyik legismertebb ellenszere az ún. antihisztamin, amit gyógyszerek formájában vagy az alábbi élelmiszerek fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Krónikus csalánkiütés és kezelése

Krónikus csalánkiütés és kezelése

A csalánkiütés, vagy más néven urticaria jelenleg a lakosság közel 20 százalékát érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.

Tojásfehérje-allergia – Tünetek és tanácsok

Tojásfehérje-allergia – Tünetek és tanácsok

Ennél az allergiánál az érintettek szervezete olyan fehérjetípusokra reagál érzékenyen, melyek a tojásfehérjében és nagyon ritkán a sárgájában is megtalálhatóak. Több különböző tünete lehet, melyekről az alábbiakban írunk.

Fémallergia – Árulkodó jelek és tünetek

Fémallergia – Árulkodó jelek és tünetek

Szervezetünk számos fémet használ különböző funkcióihoz, ennek ellenére ezek az anyagok kóros immunválaszt, allergiát is képesek kiváltani. Idehaza gyakori a fémallergia, a tünetek pedig hirtelen megjelenhetnek, és egy életen át elkísérhetnek.