Mikor van szükség aranyérműtétre?

aranyérműtét

Kapcsolódó tünetek:

Az aranyérbetegség a kor előrehaladtával sok embert érint, egyáltalán nem ritka jelenség. Külső és belső megjelenési formája létezik. Első esetben a második és harmadik stádiumban látható először eltérés hasprés során, a negyedik stádiumban pedig az aranyeres csomók már folyamatosan kitüremkednek. A külső aranyér ezzel szemben mindig látható, kékes színű, kizáródás esetén kékesfekete, amikor pedig spontán megnyílnak, kis vérrög jelzi helyüket. Az aranyér a korai stádiumban még nem okoz nagymértékű kellemetlenséget és gyógyszeresen, valamint kiegészítő gyógymódokkal, diétával hatékonyan kezelhető, tünetei enyhíthetőek.  A kezelés célja ilyenkor az aranyerek fertőtlenítése, a fájdalom csökkentése és a gyulladás orvosolása. Figyelni kell az életmódra is, hiszen a táplálkozási szokások megváltoztatása sokat segíthet, illetve a párnán való ülés és az ülőfürdő is enyhítheti a panaszokat. Amikor már az aranyérbetegség későbbi stádiumokba lép, komolyan problémát, például jelentős fájdalmat, gyakori és erősebb vérzést és gyulladást jelent, elkerülhetetlenné válik a sebészeti beavatkozás. Ilyenkor kerül sor először ambuláns beavatkozásokra, aranyérműtétre. A cél minden esetben az, hogy az utolsó lehetőségként válassza csak a sebész az aranyér eltávolítását, és anélkül valósuljon meg a betegség kezelése, tüneteinek megszüntetése.

Ambuláns beavatkozások

Az ambuláns beavatkozások közül a legegyszerűbb az injekciós scleroterápia, aminek során a befecskendezett oldalt hegesedést és gyulladást okozva zárja el az aranyér keringését. Létezik gumigyűrűzés is, ebben az esetben a vérellátás megszüntetését szorítógyűrűvel oldják meg.  A beavatkozás két etapban történik, melyek között 2-4 hét szünet telik el. Szintén ambuláns megoldás az aranyerek fagyasztása, lézerrel, infravörös sugárral megoldott kezelése. Ilyenkor a hő szövetroncsoló hatását használják ki az orvosok és az eljárásokat önmagukban vagy a gyűrűzés mellett is alkalmazzák. Mindegyik ambuláns beavatkozásnak lehetnek következményei, ezért nagy odafigyelést és utógondozást igényelnek, hogy valódi megoldást nyújthassanak

Aranyérműtét

Az aranyérbetegség harmadik és negyedik stádiumában alkalmazzák hagyományos módon a műtéti beavatkozást. Lekötik az oda- és elvezető ereket, illetve eltávolítják a megnagyobbodott csomókat és előteremtik a szűkület nélküli gyógyulás feltételeit. Ahogy az ambuláns beavatkozásoknál, úgy a klasszikus aranyérműtétnél is nagyon fontos az utólagos ellenőrzés annak érdekében, hogy a fájdalmat elkerüljük, a fertőzéseket, gyulladásokat és szövődményeket elkerüljük, és minél hamarabb felismerjük. Komplikációként felléphetnek a későbbiekben inkontinencia ( széklettartási ) zavarok vagy végbélszűkület, melyeket szintén meg kell előzni.

2017. december 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek