Aranyér tünetei és kezelése

aranyér tünetei kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A 45 év felettiek nagy százalékát érintő probléma, de fiatalabb, sőt gyermekkorban is gyakran előfordul. A külső és belső aranyér sok kellemetlenséget okoz az ülő, vagy nehéz fizikai munkát végzőknek és a terhes nőknek egyaránt. Most részletesen megismerheti az aranyér tüneteit, a diagnósztizálás módját,  a lehetséges szövődményeket és megoldásokat.

A legjobb persze ennél a problémánál is a megelőzés, amelyre szintén adunk javaslatokat cikkünkben.

Mi is az aranyér? 

Az aranyér nevével ellentétben nem egy “nemes” és kellemes dolog. Tulajdonképpen egy vénás értágulat, amely létrejöhet a végbélnyílást körülvevő bőrszövet alatt, vagy a végbél belső, izmos falán. Előbbi esetben külső-, utóbbiban belső aranyérről beszélünk. Sokszor erőlködés hatására jelennek meg az aranyeres csomók, de más, életmódbeli sajátosságokból is fakadhat: a rendszeres testmozgás hiánya, elhízás, nem megfelelő étrend. A székletürítés során az aranyeres csomó kivérezhet, begyulladhat, kifordulhat, és ezért további vizsgálatok illetve kezelés válik szükségessé.

Kezdeti stádiumban az aranyeres csomók tünetmentesek maradnak a végbélnyílás környékén, de a  második stádiumban már érezhetően kitüremkednek a végbélnyíláson túlra, de még  vissza is húzódnak. A harmadik stádiumú aranyérnél a visszahúzódás már nem következik be, de kézzel visszahelyezhetők még . Ilyenkor sajnos erősebb fájdalom jelentkezhet és vérzés is előfordul. A negyedik stádiumban a kitóduló csomó már kézzel sem helyezhető vissza, így kezelése is csak műtéti úton oldható meg.

Az aranyér tünetei 

Fájdalommentes vérzés – a beteg a vécépapíron vagy a wc csészében élénkvörös színű vért láthat. További tünet a viszketés, vagy irritáció érzése az anális területen. A hasmenés lehet belső és külső aranyér tünete is, de a hosszú ideig fenálló székrekedés is utalhat aranyérre.

Szokásos tünet a kellemetlen érzés és/vagy fájdalom az anális régióban. Jellemző tünet, hogy egy megduzzadt eret érezhetően ki lehet tapintani a végbélnyílás környékén. Más esetben, maga az ánusz is megduzzadhat. Ritkábban a széklet kiszivároghat, nem zár a záróizom. A tünetek kellemetlenek vagy riasztóak lehetnek, de általában nem adnak okot aggodalomra.

Aranyeres csomók megjelenhetnek kötőszöveti gyengeség miatt is, ami részben genetikus, részben a mozgásszegény életmód velejárója.

A várandósság is járhat aranyérrel, hiszen a belső nyomás növekedik a végbéltáji szakasz irányába, illetve a hormonok miatt a vénák is tágulákonyabbak.

Sajnos van egy-két komolyabb betegség is, aminek tünete lehet az aranyér, ilyen a jó- és rosszindulatú végbéldaganat (rák vagy polip), vagy a krónikus májbetegség.

Az aranyér diagnózisa

A fenti tünetekkel küzdő személyeknek fel kell venniük a kapcsolatot szakorvossal. Ne feledje, hogy más dolgok, köztük a vastagbélrák és a végbélrák, is okozhatják a vérzést. Tévedés lenne feltételezni, hogy az anális vérzés csak az aranyér miatt következhet be, ezért ne hagyatkozzon a saját véleményére, és keressen fel panaszaival egy diagnosztát!

Az orvos végezhet fizikális vizsgálatot és más vizsgálatokat is, annak megállapítására, hogy kiderítse, van-e aranyere. Ezek a vizsgálatok magukban foglalják a megtekintést és az ujjal végzett (digitalis) rektális vizsgálatot, valamint az anoscopiát , rectoscopiát és a laborvizsgálatot is. Ha a tünetek jelentős mennyiségű vérzést, szédülést és ájulásközeli állapotot okoznak, az egyénnek azonnali sürgősségi ellátásra lesz szüksége!

Az aranyér lehetséges szövődményei 

Általában az aranyeret sikeresen és komplikáció nélkül ki lehet kezelni, különösen ha a kezelés idejében megkezdődik. Bár ritkán, a következő szövődmények merülhetnek fel:

Beszorult aranyér: az aranyér beszorul a végbélnyílás záróizmába. Ez jelentős fájdalmat okozhat.

Anaemia: ha az aranyétől jelentős, krónikus vérveszteséget szenvedett, akkor vérszegénység fordulhat elő.

Vérrögök: néha a gyulladás trombózist (vérrögöt) okozhat, amely fájdalmas lehet. A terület ilyenkor megduzzad és begyullad.

Az aranyér kezelése

Az esetek többségében az egyszerű intézkedések enyhítik a tüneteket, miközben a probléma is megszűnik. Előfordulhat azonban, hogy néha szükség van diétára, gyógyszeres kezelésre, vagy akár még műtéti beavatkozásra is.

Hogyan kezelje ki otthonában az aranyeret? 

Speciális krémek vagy kúpok, melyeket gyógyszertárakban receptre és egyeseket recept nélkül megtalál, amelyek segítséget nyújthatnak Önnek!

Vannak olyan párnák is, melyek csökkentik az ülés fájdalmasságát, vagy helyi érzéstelenítő szerek használata is javasolt lehet.

A jegelés is az érintett területen, segítheti a duzzanat lelohadását.

A gyulladáscsökkentő ülőfürdő is kellemes és jó hatású, melyet akár naponta többször is elvégezhetünk, 15-20 perces időtartammal, csípőig érő vízben, melybe gyógynövényeket, és sókat tehetünk. Ez enyhíti az égő vagy viszkető tüneteket.

A nedves törlőkendő használata nagyon kedvező aranyeres betegek számára, ugyanis a száraz toalettpapír súlyosbíthatja a problémát. A legjobb a csak vizet tartalmazó nedves kendő.

Az analgetikumok – egyes fájdalomcsillapítók, mint például az aszpirin, az ibuprofen és az acetaminofen (Tylenol) enyhíthetik a fájdalmat és kellemetlen érzést.

Aranyér elleni gyógyszerek 

A legtöbb aranyér gyógyszer vény nélkül kapható; ezek közé tartoznak a kenőcsök, párnák vagy kúpok illetve a vénás és nyirokkeringést javító tabletták. Ha ezek a gyógyszerek egy héten át tartó kezelés után hatástalannak bizonyulnak konzultáljon orvosával.

Nem sebészeti kezelési lehetőségek 

A leggyakoribb nem sebészeti aranyér eltávolítási technika a gumiszalagkötés. Ez egy hivatalos eljárás a belső aranyér kezelésére, ahol egy rugalmas szalagot helyeznek az aranyér alapjára, hogy elvágják a vérellátástól. Így az aranyér vagy összezsugorodik vagy leesik.

Egy másik eljárás a szkleroterápia, ahol egy oldatot injekcióznak egy belső aranyérbe, és ez egy olyan heget eredményez, amely megszünteti az aranyér vérellátását. Az infravörös fotokoaguláció és az elektrokoaguláció két másik lehetőség.

Sebészeti lehetőségek az aranyér kezelésére, eltávolítására 

Ma már létezik ultrahangos készülék aranyér műtéthez. A tünetek enyhíthetők ezzel a módszerrel, azonban nem fogják megszüntetni az aranyeret. A műtéti beavatkozás hemorrhoidectomiát (az aranyér eltávolítását teljes egészében) vagy tűzést jelent, ahol a prolapsusos (kiugró) aranyeret visszahelyezik a helyére. Ezeket az eljárásokat helyi érzéstelenítéssel végzik és a legtöbb beteg hazatérhet még aznap, amikor a műtétet elvégezték.

Az aranyér megelőzése

A kötőszöveti gyengeség miatt előre türemkedő aranyeres párnák kialakulása pár hasznos életmódbeli tanács betartásával megelőzhető.

  • Helyes táplálkozás: zöldségek, gyümölcsök, müzli és korpafélék, mazsola, búzacsíra, olajos magvak - tehát magas rosttartalmú étkek fogyasztása. Hasznos lehet még a szilva és füge is, a székletfogó ételek viszont kerülendőek, pl. banán, fekete csoki. Nem tesznek jót a túl fűszeres, csípős ételek sem, és a finomított szénhidrátok (fehérliszt) sem. Igyunk elegendő folyadékot is, hiszen ettől is függ a széklet könnyed állaga, és a székletürítés mechanizmusa.
  • A testmozgás sokféle szempontból hasznos, és bizony az aranyér megelőzésben is hatékony. A könnyed sportok is elegendőek, a lényeg, hogy ne üljünk vagy álljunk sokat egy helyben.
  • A helyes székelés és higiénia is fontos, bármennyire is magától értetődőnek tűnik. Lazuljunk el a toaletten, ne erőlködjünk hasból. Inkább a végbélnyílást szorítsuk össze, majd lazítsuk el. A mosakodásról vagy intim törlőkről pedig alul se feledkezzünk meg!
  • Azokban a családokban, ahol gyakori az aranyér, érdemes már gyermekkorban a helyes életmódra hangolni az ifjakat, és rászoktatni őket a rostdús táplálkozásra, illetve a székletlazító táplálékokra, mint a fűszermentes állati zsírok.
2021. december 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek