Végre! Itt az alvópózok rangsora

Végre! Itt az alvópózok rangsora

Kapcsolódó tünetek:

Az alvás életünk nélkülözhetetlen eleme, ami egyszerre van jó hatással a súlyunkra, az agy megfelelő működésére, az immunrendszer megfelelő védelmi funkcióira és a szívünk egészségére is. A pihentető alvás javítja a memóriát, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve küzd a depresszió és a szervezetben kialakult gyulladások ellen. Fontos tudni, hogy naponta minimum hat-hét órát érdemes kényelmesen, fekvő pozícióban aludnunk, hogy az alvással járó pozitív hatások érvényesülhessenek. Az alvás hossza azonban nem az egyetlen faktor, ami a jótékony hatásokhoz elengedhetetlen. A megfelelő pozíció kiválasztása is legalább oly fontos. A kényelmetlen alvás, mely során az izmaink nem tudnak megfelelően ellazulni, hozzájárulhat alvászavarok, fejfájás, izomgörcsök vagy keringési zavarok kialakulásához. Emiatt igyekezzünk fekvő pozícióban, kényelmes, de biztosan tartó matracon aludni, a testünkhöz igazított párnával.  Érdemes ismernünk azt is, hogy fekvő helyzetben milyen hatások érik a testünket, illetve melyik pozíció a legoptimálisabb szervezetünk számára.
  • Bár felmérések szerint 100 emberből csak 8 alszik a hátán, ez a test számára legmegfelelőbb alvópóz. Ez a testhelyzet alkalmas arra, hogy a fej, a nyak és a gerinc semleges pozícióba kerüljön, ezzel lehetővé téve a tökéletes pihenést. A háton történő alvás elősegíti a testrészeinkre nehezedő nyomás csökkenését is. Nem mindenkinek ajánlott ez az alvópóz. Légzési nehézségekkel küzdők számára, illetve azoknak, akik sokat horkolnak, érdemes más pozíciót felvenniük esténként.
  • Oldalfekvés során a felső testünk és a lábaink egyenesek, ami jótékony hatással van a horkolásra, illetve a nyak- és hátfájdalom elkerülésére. Alvási apnoé esetén is ez az alvópóz javasolt. Hátránya lehet, hogy elősegíti a ráncok kialakulását, hiszen az arcunk egyik oldala mindig a párnához nyomódik.
  • A felnőtt lakosság nagy része magzatpózban alszik el esténként, ami jót tesz a keringésnek, illetve a krónikus horkolók és a terhes nőknek is ajánlott. Ebben a pozícióban a szervek kevésbé nyomódnak egymásnak. Azonban az ízületi panaszokkal élők számára nem ajánlott, mert könnyen elgémberedhetnek a végtagok.
  • Az összes alvópóz közül a hason fekvés a legkevésbé ajánlott, hiszen ilyenkor nagy nyomás nehezedik a szervekre, az ízületekre és az izmokra. Különösen sokszor fordulhat elő fej -és nyakfájás ébredés után.
2019. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek