Állandó fáradtság gyötri? Íme az okai és a megoldások!

2016. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Nem mindig csupán az alváshiány a felelős a fáradtságért! Ezek az okok állhatnak a krónikus fáradtság hátterében.

Állandó fáradtság gyötri?

Érzelmi kiürülés

 • Amit érzünk: Ha legszívesebben ki sem bújnánk az ágyból, ok nélkül levertek vagyunk.
 • Ami történik: Ha mindig kimerültnek, kedvetlennek érezzük magunkat, lehet, hogy érzelmi raktáraink ürültek ki. Sokszor a szomorúság hátterében egy régi esemény áll, pl. szakítás, amelyet a mai napig nem tudtunk feldolgozni, de hasonló levertséget okoznak a megoldhatatlannak tűnő magánéleti vagy munkahelyi konfliktusok is.
 • A megoldás: A közismert nassolási technikán kívül – miszerint csokival esszük a csipszet – próbáljunk ki mást is! A cél, hogy endorfin szabaduljon fel a szervezetünkben, mely az agyalapi mirigyben termelődik és nem csak a boldogságérzet kialakulásáért, de a fájdalomérzet csökkentéséért is felelős.
  A testmozgás, a tánc az egyik legjobb módszer az endorfintermelés beindítására.

Krónikus fáradtság

Ha nem tudunk kikapcsolni

 • Amit érzünk: Kimerültek, ólmosan fáradtak vagyunk, mégsem bírunk pihenni és aludni.
 • Ami történik: A negatív érzelmek, félelmek, a stressz, a rossz gondolatok nem hagyják nyugodni az agyunkat, a fokozott agyműködés pedig álmatlanságot okoz, így a kiadós alvás helyett csak forgolódunk az ágyban.
 • A megoldás: Alvás előtt törekedjünk arra, hogy gondolataink nyugvópontra kerüljenek. Mindenkinek más segíthet abban, hogy ezt az állapotot el tudja érni: egy csésze citromfüves-levendulás-mézes tea, egy jó regény olvasása, jógagyakorlat vagy relaxációs zene hallgatása.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Semmiképpen se hanyagoljuk el az alvásproblémánkat, mert hosszú távon teljesen lemerül a szervezetünk és megbetegedünk!

Ha nincs energiánk

 • Amit érztünk: Egész nap álmossággal küzdünk és nem tudunk koncentrálni
 • Ami történik: Ha eleget alszunk, mégis álmosság gyötör, lehet, hogy alacsony a vérnyomásunk vagy vérszegények vagyunk. Az is lehet, hogy a táplálkozásunkon kell változtatni, mert túl sok finomított élelmiszert fogyasztunk és nem viszünk be elegendő vitamindús tápanyagot.
 • A megoldás: Kávé helyett igyunk zöld teát és használjuk ki az olyan gyógynövények frissítő hatását, mint a Ginkgo biloba, amely javítja az agyi vérellátást vagy a ginzeng, amely az immunrendszert stimulálja. Ezen kívül sportoljunk, tartózkodjunk sokat a friss levegőn, hogy a testünk, agyunk oxigénellátása javuljon!
Tippek alvászavar ellen

Tippek alvászavar ellen

Vannak olyan éjszakák, amikor ide-oda forgolódunk, és egyszerűen nem tudunk elaludni. Annak érdekében, hogy ez ne váljon mindennapossá, és ne alakuljon ki alvászavar, az alábbi tippeket ajánlott megfogadnunk.

Szép álmokat!

Az alvás életünk létfontosságú és nélkülözhetetlen része, így ha romlik a minősége, csökken a mennyisége, az súlyos következményekkel járhat.

5 természetes altató

5 természetes altató

Azok, akik alvásproblémákkal küzdenek, illetve nehezen alszanak el, végső elkeseredésükben különböző kémiai anyagokhoz nyúlnak, hogy végre kipihenhessék magukat. Előbb azonban érdemes a természetes praktikáknak is esélyt adni. Íme, 5 hatásos altató.

Ezért pihenjünk le bátran ebéd után

Ezért pihenjünk le bátran ebéd után

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor egy finom ebéd után másra sem vágyunk, csak a kényelmes ágyunkra, ahol egy kis időre lepihenhetünk, hogy aztán ismét teljes erőbedobással folytassuk a napot?!

Az ébresztőóra előtt ébred? Itt a magyarázat!

Az ébresztőóra előtt ébred? Itt a magyarázat!

Sokak indítjuk a napot úgy, hogy az ébresztőóra megszólalása előtt néhány perccel, magunktól felébredünk. Ennek okai ismertek, hiszen mindannyiunkban van egy belső óra, ami a mechanikus időmérő elvei szerint működik.

Összes cikk Alvás témában