A vashiány tünetei és kezelése

2021. február 15.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány

A vashiány vérszegénységet okoz, ami súlyos problémákhoz is vezethet. A vas a vörösvérsejtek hemoglobinjában és több enzimünkben is jelen van, így alacsony szintje az egész szervezetet érinti.

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány tünetei és kezelése

Magyarországon népbetegségnek számít a vashiány, de a fejlett országokban is – elsősorban a táplálkozási szokásokból és az életmódból adódóan – akár a lakosság 60-80 százalékát érintheti legalább egyszer élete során. A vashiány hátterében az esetek többségében az elégtelen vasfogyasztás és a hirtelen fellépő, fokozott igény áll. Előbbit a nem megfelelő táplálkozás vagy a rosszul beállított diéta okozhat, de előfordulhat, hogy olyan anyagokat fogyasztunk túlzott mértékben, melyek gátolják a vas felszívódását a bélrendszerünkből. Ilyen lehet a kalcium vagy a reflux ellen szedett gyógyszerek néhány fajtája.

Fakadhat a vashiány abból is, hogy megnő a szervezet vasigénye. Ez csecsemőknél, később pedig gyermekkorban fordulhat elő, amikor a szervezet hirtelen fejlődik, emiatt megugrik a hemoglobin-igény. A vasigény terhesség alatt is megugrik, hiszen a szervezetnek fel kell építenie a nagyon gyorsan fejlődő magzatot, amihez rengeteg vasra van szüksége. Növekszik az igény a menstruáló nőkben is, hiszen ilyenkor vért, és azzal együtt hemoglobint, tehát vasat vesztenek az érintettek. Előfordulhat a vasfelszívódás zavara autoimmun betegség vagy B12 hiány következtében is, bár ezek lényegesen ritkábbak, mint a fentiek.

Ha a szervezetben csökken a vas mennyisége, észrevehető tünetek is jelentkeznek. Ilyen a fáradékonyság és a gyengeség, a fejfájás, a szédülés és a sápadtság vagy a fokozott szívdobogás érzése. A torokszorítás, a torokban lévő gombóc érzete ugyancsak jellemző panasz, ahogyan időnként a nyelési zavarok is. A vashiány előidézhet hajhullást is. Emellett rendkívül jellemző a terhelhetőség csökkenése. Mivel a vashiány vérszegénységet okoz, minden fizikai és mentális erőfeszítést igénylő feladatunkat nehezebben tudjuk ellátni. Megnő a kockázata a betegségeknek is, hiszen ebben az esetben az immunrendszerünk sem tud megfelelően védekezni a kórokozókkal szemben. A zavaró tünetek miatt mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Ferrocomp forte tabletta 40x

    Ferrocomp forte tabletta 40x

    <p>Vashiány és az általa okozott vérszegénység gyakori tünetei: szédülés, alacsony vérnyomás, szapora pulzus, sápadtság, gyenge fizikai és szellemi teljesítmény, hajhullás. Ennek hatékony kezelésére szolgál ez a régóta jól bevált vastabletta.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    3 899 Ft

A kezelés a megelőzéssel kezdődik. Ha valakinél magasabb a vashiány kialakulásának esélye, akkor érdemes gondoskodnia a többletbevitelről. Ez igaz a növekedésben lévő gyerekre, a nőkre, illetve az olyan lánygyerekekre, akik épp elkezdtek menstruálni, ezért vasigényük ugrásszerűen megnő, a kismamákra és az olyan gyógyszerek fogyasztóira, akiknél problémás lehet a vas felszívódása. Ugyanez a helyzet azokkal is, akik olyan diétát folytatnak, melynél elégtelen lehet a vasbevitel vagy problémás lehet a felszívódás.

A táplálék vastartalma könnyen emelhető, hiszen tudjuk, hogy a húsféleségekben több a vas, mint a növényekben. Aki tehát nem vegetáriánus, de a rizikócsoportba tartozik, annak érdemes több húst és májat fogyasztania. Vegetáriánusoknál is van mód a megelőzésre, egyes magvak –  például a szezámmag és a pisztácia – ugyanis sok vasat tartalmaznak. Mellettük a hüvelyes zöldségek és a teljes kiőrlésű lisztek is hasznosak, mert szintén több vasat tartalmaznak. Érdemes multivitaminokat, illetve kifejezetten vashiányra kifejlesztett készítményeket is rendszeresen fogyasztani.

A vashiány forrásának meghatározása is fontos lehet. Idősebb korban a vérszegénység utalhat például béldaganatra, így életet is menthet egy időben felállított diagnózis. Ezért javallott orvos felkeresése.

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

A vitaminok olyan anyagok, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk mindennapi egészséges működéséhez. Cikkünkben összeszedtük, melyek közülük a legfontosabbak, mire használja őket testünk, és mennyi az ajánlott mennyiség belőlük.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A vitaminokat két különböző csoportba soroljuk. Vannak a vízben, illetve a zsírban oldódók. Lássuk, hogy pontosan melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mik a jellemzőik.

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

A vas elengedhetetlen nyomeleme a szervezetünknek, melyet állati és növényi vastartalmú ételekből is fedezhetünk. Tudjon meg cikkünkből mindent a vasról.

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

A legtöbben összevissza szedjük a különböző vitaminokat és gyógyszereket, pedig nagyon lényeges, hogy mit mikor juttatunk be a szervezetünkbe, ugyanis a bevétel időpontja befolyásolhatja azok hatását.

Miért lehet rossz a túl sok D-vitamin?

Miért lehet rossz a túl sok D-vitamin?

A D-vitamin rendkívül fontos a szervezetünk számára, így kiemelten kell figyelnünk a szükséges mennyiség bevitelére. Érdemes azonban szem előtt tartanunk, hogy a túl sok D-vitamin akár ártalmas is lehet.

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában