Rendelje házhoz csomagját, vagy vegye át a választott csomagponton – 20.000 Ft feletti rendelés esetében a szállítási díj ingyenes! close

A puffadás okai: 7 kiváltó tényező, amivel tisztában kell lennünk

A puffadás okai

Kapcsolódó tünetek:

A puffadás, vagyis a hasi diszkomfort és teltségérzet, amelyet gyakran gázképződés kísér, sok ember életét megkeseríti. Bár önmagában általában nem súlyos tünetről van szó, a mindennapi életben azért komoly kellemetlenségeket okozhat az embernek. A következőkben részletesen bemutatjuk a puffadás lehetséges okait, kitérünk a kísérő tünetekre és azt is ismertetjük, hogyan lehet enyhíteni ezt a problémát.

A puffadás tünetei

A puffadás többféleképpen jelentkezhet, de vannak általánosnak számító tünetei. Az érintettek gyakran tapasztalhatnak feszülő érzést a has környékén, amit általában kellemetlen teltségérzet kísér. Ezekkel a legtöbbször együtt járnak az alhasi régióban jelentkező fájdalmak, görcsök is. Általában zavarba ejtő szelesedés, illetve gyakori böfögés is jelentkezik ilyen esetben, ami a gyomor-bél traktusban felhalmozódó gázok miatt történik. Mindezek a kellemetlenségek pedig étvágytalansághoz is vezethetnek, ha hosszabb ideig fennállnak.

Mikor beszélhetünk állandó puffadásról?

A puffadás akkor válik aggasztóvá, ha nem csupán alkalomszerűen, egy-egy nehezebb étkezés után jelentkezik, hanem rendszeresen, tartósan fennáll. Állandó puffadásról általában akkor beszélhetünk, ha a kellemetlen teltségérzet, feszülés vagy gázképződés heti több alkalommal, legalább három-négy héten keresztül tapasztalható, függetlenül attól, hogy mit eszünk, vagy hogyan étkezünk.

Különösen fontos az orvosi kivizsgálás, ha a puffadás mellett más tünetek – például hasi fájdalom, székrekedés vagy hasmenés, hirtelen fogyás, vagy állandó fáradtság – is megjelennek. Ilyenkor nem szabad a tüneteket természetesnek venni vagy egyszerű emésztési problémaként kezelni, mert akár komolyabb egészségügyi gond is állhat a háttérben.

A puffadás okai: 7 tényező a kellemetlenség mögött

A puffadás okai sokfélék lehetnek: nem csupán az elfogyasztott ételek és italok eredményezhetnek ilyesmit, hanem az evés módja, sőt egyes lelki vonatkozások is. Most a legjellemzőbbeket soroljuk fel.

Helytelen étkezési szokások

A kapkodó, gyors étkezés során sok levegőt nyelünk, ami kiváltó oka lehet a haspuffadásnak. Ugyanígy hozzájárulhat a rendszertelen táplálkozás, illetve az, ha túl ritkán vagy túl későn eszünk. Ha naponta ötször, egyszerre kisebb adag ételt fogyasztunk el, azt is jól megrágva, máris jelentősen csökkenthetjük a puffadás kockázatát.

Bizonyos ételek, italok fogyasztása

Szintén haspuffadást okoz a szénsavas italok vagy olyan ételek fogyasztása, melyek emésztése során gáz képződik. Ilyenek például a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a karalábé és a hagyma. De van, aki a zöldségek – például a paradicsom vagy paprika – héjának fogyasztása miatt szenved a fokozott bélgáztermelődéstől. A túl sok zsíros, fűszeres vagy édes étel szintén megterheli az emésztőrendszert, ami puffadáshoz vezethet.

Bélrenyheség

Egyes esetekben a bél renyhébb működése okozza a puffadást. Az anyagcsere lassulását elsősorban a helytelen táplálkozás válthatja ki. Ha valaki túl kevés rostot és folyadékot fogyaszt, a béltartalom bélrendszerben eltöltött tranzitideje megnyúlik és bélgáz termelődik. Bélrenyheséget okozhat továbbá a mozgásszegény életmód, de lehet bizonyos hormonok – például a progeszteron - hatása is. Szintén a belek lassabb működését okozza a pajzsmirigy alulműködése vagy a cukorbetegség.

Allergia vagy érzékenység bizonyos ételekre

A manapság igen gyakorinak számító laktózintolerancia és a lisztérzékenység is válthat ki haspuffadást, de az irritábilis bél szindróma (IBS) egyik tünete is lehet. Az ételintoleranciák gyakran észrevétlenek maradnak, hiszen nem azonnal, hanem órákkal később okoznak panaszokat.

Fertőzések

Egyes fertőzéses megbetegedések, például a parazitafertőzés vagy éppen a candida gomba elszaporodása is okozhat puffadást. Az antibiotikumos kezelések károsíthatják a bélflórát, felborítva a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát a szervezetben, így ilyen problémák jelentkezhetnek a kezelések után. A visszaállított bélflóra támogatása probiotikumokkal ilyenkor különösen fontos lehet.

Gyomorsavtúltengés

A sok gyomorsav szintén gyakori oka a haspuffadásnak. A savas közeg ingerelheti a gyomor és a bél nyálkahártyáját, ami fokozott gázképződéssel, kellemetlen teltségérzettel járhat együtt. A gyomorégés, böfögés és kellemetlen szájszag gyakran kísérő tünetek.

Stressz

Talán nem is gondolnánk, de a rendszeres stressz és a szorongás még az emésztőrendszer működésére is hatással van: ha nem kezeljük, nem enyhítjük, akkor puffadást okozhat. Az úgynevezett „második agyként” is emlegetett bélrendszer különösen érzékenyen reagál a lelki terhekre – akár a bélmozgások, akár a bélflóra egyensúlya is felborulhat miatta.

Betegségek, amelyek puffadást okozhatnak

A tartós vagy visszatérő puffadás mögött gyakran valamilyen szervi probléma húzódik meg. Ilyen lehet például a hasnyálmirigy-elégtelenség, amikor a szervezet nem tud elegendő emésztőenzimet termelni, ami gázképződéssel járó emésztési zavarhoz vezet. Szintén gyakori ok a gyomorfekély, a refluxbetegség (GERD), a már említett IBS, illetve a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, amelyek a bél gyulladásos megbetegedései. Nők esetében a petefészekciszták vagy az endometriózis is okozhatnak puffadást, különösen a menstruáció környékén.

Ha tehát a puffadás huzamosabb ideje fennáll, érdemes szakorvosi kivizsgálást kérni annak érdekében, hogy kizárjuk a komolyabb háttérbetegségeket.

Hogyan kezeljük a haspuffadást?

Az alábbi tanácsokat megfogadva sokat tehetünk a haspuffadás kellemetlen tüneteinek megelőzésére vagy éppen kezelésére.

  • Egyszerre soha ne együnk nagy mennyiséget és az ételt mindig alaposan rágjuk meg!
  • Ne kapkodjunk és étkezés közben ne beszéljünk, mert közben óhatatlanul levegőt nyelünk!
  • Fordítsunk figyelmet a stresszkezelésre, például meditáljunk vagy jógázzunk!
  • Fogyasszunk sok folyadékot, táplálkozzunk egészségesen, együnk sok rostban gazdag ételt!
  • Időnként tartsunk probiotikum-kúrát! A probiotikumok ugyanis segítik az emésztést.
  • Mozogjunk rendszeresen! Ha mindennap legalább fél órát mozgunk, azzal gyorsítjuk az anyagcserét, javítjuk a vérkeringést és a szervezet természetes méregtelenítő tevékenységét is fokozzuk.
  • Ne fogyasszunk szénsavas italokat, és ne rágógumizzunk!
  • Kerüljük a puffadást okozó ételeket, amelyekre fent is hoztunk példákat! Ha nem tudjuk pontosan, hogy mitől puffadunk, vezessünk étkezési naplót, ebből kitapasztalhatjuk, hogy nálunk mely ételek okoznak panaszt.
  • Érdemes puffadás elleni gyógyszereket szedni, ha életmódbeli változtatásokkal nem tudjuk megelőzni a haspuffadás kialakulását.

Mikor keressünk fel orvost?

Ha az életmódváltás ellenére is tartósan jelen van a haspuffadás, akkor a szervi okok kizárása céljából vizsgáltassuk ki magunkat, keressünk fel egy szakembert! Ez általában első lépésben egy gasztroenterológiai kivizsgálást jelent, majd ezt követheti a nőgyógyászati, urológiai vizsgálat is.

Amennyiben pedig a tüneteket szeretnénk enyhíteni, hogy visszatérhessünk a mindennapi kerékvágásba, válogassunk a BENU termékkínálatában, ahol többféle megoldást is találunk a problémára.

2025. június 4.

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek