A mezei zsurló hatásai a szervezetünkre

A mezei zsurló hatásai a szervezetünkre

Kapcsolódó tünetek:

A gyógynövények ismerete rendkívül hasznos és fontos, hiszen ezekkel a növényekkel számos betegséget, panaszt és problémát tudunk enyhíteni vagy akár meg is előzni. Míg több száz évvel ezelőtt teljesen természetes volt a gyógynövényekben keresni a gyógyírt, addig az utóbbi években háttérbe szorult ez a fajta gyógyítás. Ez azonban ismét változni látszik, ami rendkívül jó hír, hiszen a szelíd gyógymódoknak köszönhetően a modern gyógyszerek egy része is kiváltható. A mezei zsurló is egy olyan gyógynövény, aminek számos jótékony hatása van, többek közt húgyúti- és vesebetegségek esetén ajánlott alkalmazni, de akár külső sebek kezelésére is alkalmas.

Cikkünkben közelebbről bemutatjuk a mezei zsurlót, annak hatásait és alkalmazási területeit.

Ősi kincsünk, a mezei zsurló

A zsurlók ősi növények. Legtöbb fajtájuk már kihalt, egyetlen ma élő rendjük a valódi zsurlók. A hagyományos rendszerben a harasztok törzséhez tartoznak, amin belül található a zsurlók (Equisetopsida) osztálya. Az újabb filogenetikus rendszerben két külön csoportba sorolják a telepes és a szövetes növényeket. A zsurlók az utóbbiba tartoznak, azon belül a virágtalan növényekhez és a harasztok törzséhez.

A mezei zsurló kb. 60 cm magasra nő, gyökértörzse akár 6 méter mélyre is lenyúlhat a földbe, így majdhogynem kiirthatatlan. Kétféle szárat növeszt: a kora tavaszi termőszár barna, toboz formájú és 10-25 cm magasra nő. Miután elszórta a spóráit, eltűnik, majd a helyére kinő a nyári meddőszár, ami egy világoszöld, vékony, akár 20-80 cm magasra növő ág.

Ez a gyógynövény az Antarktiszt leszámítva bárhol megél, így nem meglepő, hogy ez egy rendkívül kedvelt évelő növény, amit a világ számos népe előszeretettel hasznosít: például az amerikai indiánok, a japánok és a koraiak. Gyógyításra a fiatal, meddő hajtását lehet használni.

Hatóanyagait tekintve említésre méltó többek közt a szelén, ami serkentheti a hajnövekedést, a káliumnak tudható be a vizelethajtó és vesetisztító hatás, a szilíciumtartalmának köszönhető a erősítő és tonizáló erő, a kovasavra pedig nagy szükségünk van a csontok, kötőszövetek, inak, szalagok, bőr, haj, fogak és körmök felépítéséhez. A flavonoidok jótékony hatása is kiemelkedő, hiszen ezek szintén vizelethajtó, továbbá görcsoldók tulajdonságokkal bírnak.

A mezei zsurló jótékony hatásai

A mezei zsurló föld felett található részeit gyógyászati célokra szokták használni. Jótékony hatásait a benne rejlő kovasavnak, flavonoidoknak, szilikátoknak, kávésav-származékoknak, antioxidánsoknak, vitaminoknak (C, E, K, B), káliumnak, nátriumnak, kalciumnak, magnéziumnak, cinknek és vasnak köszönheti. Számos modern kutatásból kiderült, hogy a mezei zsurló megvédi a máj és a csontok egészségét, továbbá vízhajtó, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van.

Az alábbiakban közelebbről is bemutatjuk ezeket a pozitív hatásokat.

Húgyutak

A mezei zsurlóban található összetevőknek vízhajtó hatásuk van, épp ezért ajánlott az alkalmazása különféle húgyúti megbetegedések és veseproblémák (például: gyulladások, vesekő) esetén. További előnyei, hogy vízhatjó hatása ellenére nem változtatja meg a máj- és a vesefunkciókat, továbbá az elektrolit háztartásunkat sem. Vízhajtó hatásának köszönhetően pedig még magas vérnyomás esetén is ajánlott használni.

Csontok

A csontok anyagcseréjéért főleg két sejttípus, az oszteoblasztok és az oszteoklasztok felelősek. Előbbiek építő hatással vannak a csontsejtekre, míg utóbbiak a csontsejtek lebomlását segítik. A mezei zsurló pedig épp az oszteoklasztok aktivitását csökkenti, ami miatt rendkívül fontos szerepe van csontritkulás esetén. Ennél a betegségnél megnő az oszteoklasztok aktivitása, aminek hatására lebomlanak a csontsejtek, így a csontok könnyebben törnek. A mezei zsurló azonban ezt képes megakadályozni, méghozzá szilícium-dioxid, illetve kovasav tartalma miatt. Ezek javítják a csontok és porcszövetek állagát, sűrűségét és képzését, méghozzá oly módon, hogy segítik a kollagénszintézist, továbbá a kalcium felhasználását.

Haj, köröm és bőr

A hajra szintén pozitív hatással van a mezei zsurló, aminek hátterében szintén a kovasav és az antioxidánsok állnak. Utóbbiak enyhítik a mikrogyulladásokat, lassítják a haj szabad gyökök okozta öregedését, fényesebbé varázsolják a hajszálakat, ami egyben a hajszerkezet javulását is jelenti, továbbá csökkenti a hajhullást. Ezeken kívül a növény a körmök és a bőr állapotán is képes javítani.

Sebek

A mezei zsurlót külsőleg is ajánlott alkalmazni, ugyanis segíti a sebgyógyulást. Ezt a hatását főleg olyan nőknél figyelték meg, akiknél a szülés során gátmetszést kellett végezni. A kísérlet során egy 3%-ban mezei zsurlót tartalmazó kenőcsöt használtak, aminek következtében sokkal gyorsabban gyógyult a seb, és kevesebb fájdalommal is járt a gyógyulás, mint a kontrollcsoport tagjainál.

Egyéb

A fent említett kóros állapotokon kívül a mezei zsurló a segítségünkre lehet magas vérnyomás, nehézlégzés, köszvény és vérzés esetén is.

Mikor és kinek nem ajánlott a mezei zsurló alkalmazása?

Ha B1-vitamin hiányban szenvedünk, akkor nem ajánlott a mezei zsurló használata, továbbá az alkoholfüggőknek is mellőzniük kell. A várandósok vagy szoptató kismamák szintén ne alkalmazzák, de azok számára sem ajánlott, akiknek alacsony a káliumszintjük, vagy allergiások a répára vagy a nikotinra.

Az enyhe mellékhatások közé soroljuk a gyomorbántalmakat, hasmenést és gyakori vizelést, míg súlyos mellékhatásként felléphet vese- vagy hátfájdalom, émelygés, hányás, illetve fájdalom vizeletürítés közben. Ezek a panaszok a vesék károsodására utalhatnak, így ajánlott egy orvos felkeresése. Amennyiben túl sok mezei zsurlót fogyasztottunk, erős szívdobogás is jelentkezhet. Ebben az esetben azonnal forduljunk orvoshoz!

Így alkalmazzuk a mezei zsurlót

A zsurlót fogyaszthatjuk tea és por formájában, de készíthetünk belőle töményebb főzetet, ülőfürdőt, és gargalizálhatunk is vele. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy melyiket mikor ajánlott alkalmazni, illetve milyen módon kell azokat elkészíteni.

Zsurló tea

A zsurló tea szárított levelekből készül, és leginkább veseproblémák és a húgyutak bakteriális fertőzése esetén ajánlott fogyasztani, ugyanis alaposan átmossa ezeket a szerveket, így kihajtva a méreganyagokat, de a felgyülemlett vizet is. Leginkább nők számára bizonyul jó választásnak, ugyanis olyan összetevőket tartalmaz, melyekre szüksége van a kötőszöveteknek, javítják a bőr rugalmasságát, továbbá enyhítik a menstruációs fájdalmakat. Ezen kívül olyan keserű anyagok és flavonoidok találhatóak benne, melyeknek immunerősítő, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásuk van.

A tea elkészítéséhez tegyünk 1-2 teáskanál mezei zsurlót egy bögrébe, majd öntsünk rá 150 ml forró vizet. Ezután hagyjuk állni kb. 20 percig, és szűrjük le. Panaszok esetén naponta 2-4 alkalommal, az étkezések között fogyasszuk el.

Gargalizálás

Mandulagyulladás, szájpenész, a száj nyálkahártyájának gyulladása vagy fogínyvérzés esetén ajánlott a gargalizálás. Ebben az esetben készítsünk 2-3 teáskanál mezei zsurlóból egy forrázatot. Azaz ezt a mennyiséget öntsük le 250 ml forró vízzel, majd hagyjuk állni 10-15 percig.

Ülőfürdő

Felfázás, hólyag- vagy vesegyulladás, sebek, reumás panaszok, köszvény, ízületi gyulladások kezelésének céljából készíthetünk belőle ülőfürdőt is. Ehhez egy teljes éjszakán át áztassunk 100 gramm zsurlót kb. 10 liter vízben. Használat előtt forraljuk fel, majd gyöngyözve főzzük 10 percig. Ha ezzel elkészültünk, akkor az egészet öntsük egy kád vízhez, merüljünk bele úgy, hogy a víz elérje a veséinket, majd kb. 20 percig áztassuk magunkat.

Zsurló por

Amennyiben a száraz mezei zsurlót porrá őröljük, naponta 2-3 alkalommal egy mokkáskanálnyival fogyaszthatunk belőle. Ezt belekeverhetjük levesekbe, salátákba, de akár fogat is moshatunk vele. Ha ezt 3 héten keresztül csináljuk, akkor erősebbek lesznek a csontjaink, körmeink, a hajunk és a fogaink, sőt mi több, még a fogínyvérzést is csökkenti.

Hatékony növények a mezei zsurló mellé

A mezei zsurlón kívül számos más olyan gyógynövény létezik, amelynek hasonló a hatása:

  • A nyírfalevél tea szintén egy remek vízhajtó, ami a veseműködést is segíti, morzsolja a vesekövet, továbbá megakadályozza annak újbóli képződését, a vesehomokot pedig kimossa. Ezeken kívül gyógyítja a hólyaghurutot, és tisztítja a húgyutakat. Amennyiben ezek akut problémák, akkor a napi 1-2 bögre nyírfalevél tea fogyasztása ajánlott.
  • A vese, a húgyhólyag és a húgyutak védelmére az apróbojtorjános tea is remek választás. Ebből naponta 2-3 bögrével ajánlott inni, méghozzá étkezések előtt.
  • A csalánlevél szintén jó választás, ha tisztítókúrát szeretnénk végezni, ugyanis méregtelenít, tisztítja a húgyutakat és a húgyhólyagot.
  • A galajból készült tea szintén ajánlott veseproblémák esetén, de vértisztítás céljából is jó választásnak bizonyul.
  • Az aranyvessző híres a vizelethajtó hatásáról, de emellett remek görcsoldó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is.
  • A tőzegáfonya egy szupergyümölcs, amiben rengeteg antioxidáns található. Fogyasztása leginkább azok számára ajánlott, akik gyakran küzdenek felfázással, de számos más húgyúti panasz hatékony ellenszere is fertőtlenítő hatása miatt.
  • A medveszőlő tea szintén enyhíti a húgyúti fertőzést és a nőgyógyászati problémákat. Elkészítésénél azonban figyelni kell arra, hogy ne forró, hanem hideg vízzel öntsük fel, ugyanis ez a gyógynövény hideg áztatást igényel.

Összegzés

A mezei zsurló és számos más gyógynövény remek ellenszerei rengeteg panasznak és betegségnek. Amennyiben húgyúti vagy veseproblémánk van, esetleg erősíteni szeretnénk a csontjainkat, javítani szeretnénk a hajunk, a körmünk és a bőrünk állapotán, akkor a mezei zsurló a tökéletes választás, amit több formában is alkalmazhatunk. Az utóbbi években egyre inkább visszakerülnek a köztudatba a gyógynövények és jótékony hatásaik, ami egy pozitív jelenség. Sose felejtsük el: a szelíd gyógymódok a mai napig rendkívül hatásosak, így ezeknek is ajánlott egy esélyt adnunk.

Mezei zsurló termékek

2022. június 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek