Az ormelléküreg-gyulladás tünetei és okai

Az ormelléküreg-gyulladás tünetei és okai

Kapcsolódó tünetek:

Az orrmelléküreg-gyulladás a melléküregekben található nyálkahártyák gyulladását jelenti. Ez lehet arcüreg gyulladás, homloküreg-gyulladás vagy a rostasejtek gyulladása. Viszonylag gyakori megbetegedés, szinte mindenki átesik rajta legalább egyszer az élete során. Az orrmelléküreg-gyulladás otthoni kezelése is megoldható, azonban fontos megemlíteni, hogy a gyerekek a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak, így rájuk kiemelten kell figyelni. Ahogy fentebb is írtuk, e betegség  során a melléküregekben található nyálkahártyával van probléma. A betegség lefolyása alapján beszélünk akut vagy krónikus gyulladásról. Míg az előbbit antibiotikummal, gyulladáscsökkentővel és a váladékot fellazító gyógyszerekkel, orrcseppekkel  szokás kezelni – természetesen attól függően, hogy mi okozza a gyulladást –, addig az  utóbbi esetben nehezebb a dolgunk, és akár a műtéti beavatkozás is szóba kerülhet. Az allergiás és vírusos felső légúti megbetegedések mellett az orrmelléküreg-gyulladás a leggyakoribb ilyen típusú betegségek közé tartozik. Akut gyulladás esetén maximum 12 hét alatt lesznek tünetmentesek a betegek.

Az orrmelléküreg-gyulladás tünetei

Az arcüreggyulladást a legtöbb esetben nátha előzi meg, vagyis az orrnyálkahártya gyulladása, ami aztán átterjed az orrmelléküregekre. A leggyakoribb panaszok között a fejfájást, az orrfolyást, az orrdugulást, feszülő érzést az érintett területnél és a tüsszögést tartják számon. Akut gyulladás esetén ezek kiegészülnek kellemetlen lehelettel, köhögéssel és nyomási fájdalommal az arc, az orr és a szem környékén. Súlyosabb eseteknél lüktető fájdalmat érzünk az arc és a homlok részen, de a kellemetlen érzés a szem mögötti területet is érintheti. Ez a fájdalom előrehajolás következtében tovább fokozódhat. Kísérheti láz, levertség és látászavar, és akár látványosan meg is duzzadhat az arcunk.

Krónikus orrmelléküreg-gyulladás tünetei

Ennél a típusú betegségnél sokkal enyhébbek a fellépő panaszok, azonban hosszú ideig elhúzódnak, így akár 3 hónapnál tovább is tarthat a gyógyulás. Ezalatt az idő alatt tompa fejfájás és fokozott orrváladékozás is előfordulhat, miközben az ízlelésünket és a szaglásunkat is képes lehet meggyengíteni. Krónikus arcüreggyulladás során minden esetben kérjük ki a kezelőorvosunk és egy fül-orr-gégész véleményét.

Az orrmelléküreg-gyulladás okai

Az orrmelléküreget alapesetben a szervezetünk tisztítja. Ugyanolyan nyálkahártyával van kibélelve, mint az orrunk, ami egy speciális váladékot képez. Ez a váladék kitisztítja ezeket a járatokat. Ha azonban valahol dugulás lép fel, akkor ez a váladék nem tud tovább áramolni, ezáltal elszaporodhatnak a vírusok, a baktériumok és gombák, a nyálkahártya begyullad, végül pedig kialakul a gyulladás. Sosem jár egyedül, leggyakrabban valamilyen felső légúti fertőzéshez társul. Az akut orrmelléküreg-gyulladás fő kiváltó oka egy vírusos vagy bakteriális fertőzés az orrban. Tudni kell, hogy már egy sima nátha következtében is érintettek lehetnek a melléküregek. Egy ilyen fertőzés során a nyálkahártya duzzanata figyelhető meg, aminek következtében könnyedén meg tudnak ott telepedni és el tudnak szaporodni a vírusok és a baktériumok, melyek végül melléküreg-gyulladáshoz vezetnek. További kiváltó ok lehet az allergia okozta nyálkahártya-gyulladás, de a cisztás fibrózis és az asztma is hajlamosító tényező. Ritkábban fogászati problémák szövődménye. A krónikus orrmelléküreg-gyulladásnak inkább anatómiai okai vannak. Ilyen lehet a görbe orrsövény vagy az orrpolip, aminek következtében a levegő nem tud rendesen áramolni a melléküregekben, így azok nem tudnak tisztulni. Ezeken túl az egész évben tartó allergia is szóba jöhet, mint ok. Az orrmelléküreg-üreggyulladás kezeléséről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.
2020. július 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek