A köptetőkről általában

A köptetőkről általában

Kapcsolódó tünetek:

A száraz nem jár köpetürítéssel, ingerlő hatású; ellenben a hurutos köhögés nyák- és köpetürítéssel írható le. Száraz köhögésre köhögéscsillapítót, a hurutosra köptetőt kell alkalmazni.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a hurutos köhögést nem szabad visszafojtani, ilyenkor köhögéscsillapítók alkalmazása is tilos, a váladék felszakítását segíteni kell, erre valók a köptetők.

Gyermekek

Egyéves kor alatt adható, vény nélküli köhögéscsillapító szer nincs a patikákban. Ha elolvassuk a különböző hatóanyagú köptetők betegtájékoztatóit világossá válik, hogy két év alatt legtöbbször nem vagy csak orvosi utasításra szedhetők a készítmények.

Milyen készítményekkel lehet a váladék ürítését fokozni, annak távozását elősegíteni?

Kétéves kor fölött granulátum vagy szirup formájában kaphatók meg az acetilciszteint tartalmazó készítmények. Nem mindegy, hogy mi okozza a köpetürítéssel járó köhögést és van-e valamilyen alapbetegsége a kicsinek: az acetil-cisztein használata nem javallott asztma és gyomorfekély esetén.

A brómhexint tartalmazó oldatok és tabletták esetében a lenyelhetőséget tekintve a belsőleges oldat a kisebbek, a tabletta talán a nagyobbak esetén lehet jó választás.

Az ambroxolt tartalmazó készítmények már megszületéstől kezdve használhatók, ám erre is igaz, hogy két éves kor alatt csak orvosi utasításra.

A köptetőket mindig étkezés után kell bevenni, bő folyadékkal, a plusz folyadékbevitel a készítmények nyákoldó hatását segíti.

Természetes hatóanyagok

Bár népszerűek, óvatosnak kell lenni a növényi hatóanyagú készítményekkel, mert lehet olyan alapbetegség, melyre a hatóanyaga rossz hatással van. A legkorábban, hat hónapos kortól alkalmazhatók a lándzsás útifű kivonatot tartalmazó oldatok, ezek megkönnyítik a letapadt nyálka oldását és felköhögését. A borostyánlevél-kivonatot tartalmazó köptető szedése egy-két éves kor fölött ajánlott. Az évtizedek óta használt kakukkfű ízű és illatú patikai kanalas készítmény a kakukkfűtinktúra mellett nátrium-bromidot is tartalmaz. A bromid-tartalom miatt mellékhatásként lassult állapot, memóriazavar is kialakulhat. A készítmény hároméves kor fölött alkalmazható.

Alkohol a készítményekben

A köptetőknél – legfőképp a gyógynövénykivonatot is tartalmazó készítményeknél – sokszor rajta van az összetevők listáján az alkohol (etanol). Az alkohol technológiai szempontból fontos, ez segíti elő a gyógynövényekből a hatékony alkotóelemek kivonását. Egy gyermek szervezetét tekintve kis mennyiségű alkoholról van szó, emiatt a szülőknek nem kell aggódni.

Mikor kell orvoshoz menni?

Legyen szó bármilyen köhögésről is, ha a tünetek pár napon belül nem enyhülnek, más panasz (pl. láz) is megjelenik, orvoshoz kell fordulni. Ha légszomj, elsápadás, elkékülés tapasztalható a köhögési rohamok mellett, azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

2022. november 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek