Szervezetünk gumija, a kollagén

Szervezetünk gumija, a kollagén

Kapcsolódó tünetek:

A kollagén a testünkben leggyakrabban előforduló fehérje, fontos alkotóeleme a csontoknak, fogaknak, izmoknak, ízületeknek, kötőszöveteknek és a bőrnek. Ez a fehérje úgy viselkedik, mint egy ragasztó, hiszen mindent összetart, továbbá rugalmassá varázsolja a szöveteket. A kollagén a szervezetünkben található fehérjék egyharmadát teszi ki.

Annak ellenére, hogy a kollagén számos élelmiszer természetes összetevője, nagyon keveset juttatunk be természetes formában a szervezetünkbe, hiszen manapság már csak ritkán eszünk olyan ételeket, mint például különféle belsőségek, porcok vagy inas húsok. Mivel korunk előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk, ajánlott valamilyen formában pótolni. Ahogy csökken a kollagén előállítása, úgy jelennek meg például a ráncok, és gyengülnek el a kötőszövetek.

A kollagén jótékony hatásai

Bőr, haj és körmök

Bőrünk körülbelül 75%-a kollagénből épül fel, illetve a testünk teljes fehérjetartalmának körülbelül 30%-át adja a kollagén. A kollagén segít serkenteni a haj, és a körmök növekedését, továbbá utóbbiakat sokkal erősebbé és rugalmasabbá varázsolja, aminek köszönhetően azok ritkábban törnek le. Egyes esetekben még a hajhullást is képes megakadályozni, így a hajkoronánk is dúsabb lesz. Természetesen a bőrünkre is jótékony hatással van, hiszen feszesebbé varázsolja azt, aminek következtében elhalványulnak a ráncok. Számos kozmetikum tartalmaz kollagént, ám vitatott kérdés, hogy mennyire hatékonyak. A kollagén ugyanis elég nagy molekula, ami nem feltétlenül jut át a bőr sejthártyáján. A szakemberek javaslata az, hogy ha a szépségünk megőrzése a cél, akkor is inkább belülről pótoljuk (ne kívülről, a bőrön keresztül).

Ízületek és csontok

A kollagén azáltal, hogy növeli a csontok, a porcok, az inak és az ízületek rugalmasságát, egyben erősíti is azokat, hiszen sokkal stabilabbak lesznek tőle. Sőt mi több, a kollagén szedésével enyhíteni lehet a sportolás következtében kialakuló ízületi fájdalmakat, továbbá csökken a sérülések esélye, mivel a testünk sokkal robusztusabbá válik.

Izomépítés és regeneráció

A kollagén segíti az izmok regenerációját, aminek köszönhetően könnyebben tudunk izmokat építeni, hiszen ez a különleges fehérje támogatja az izomsejtek képzését, azaz a tömegnövelést. További pozitív hatása, hogy ennek köszönhetően még a sérülésekből történő felépülést is gyorsítja.

Bélrendszer és emésztés

A kollagén bevitelével enyhíthetünk az emésztési problémákon, továbbá javítja és megőrzi a bélrendszer egészségét. Mivel gyulladáscsökkentő hatása is van, képes enyhíteni az irritábilis bél (áteresztő bél szindróma) tünetein. Ezeken kívül segíti az egészséges bélfal fenntartását, aminek köszönhetően sokkal könnyebben tudja felvenni a szervezetünk a tápanyagokat, a vizet és az ásványi anyagokat, viszont a kórokozók nehezebben jutnak be.

Szív és keringési rendszer

Egy tanulmányban fél éven át a résztvevők fele 16 g kollagén-tripeptidet szedett. Az orvosok azt tapasztalták a 6 hónapos vizsgálat után, hogy jelentős mértékben csökkent az artériák merevsége ezeknél az embereknél és csökkent az LDL („rossz”) koleszterin szintje is, vagyis a kollagén feltehetőleg szerepet játszik az ereket felépítő fehérjemátrix rugalmasságában is, illetve jó hatással van rá. A vékony hajszálerek, artériák merevségének csökkenése hozzájárulhat keringési betegségek (TIA, stroke, infarktus) elkerüléséhez.

A kollagénhiány jelei

  • Érrendszeri panaszok:
    • Elöregszenek az erek, elvékonyodik, elszakad az érfal, vérnyomás problémák lépnek fel
    • Érelmeszesedés, érszűkület alakul ki, magas koleszterinszint
  • Mozgásszervi panaszok:
    • Fájó izmok, gyakoribb sportsérülések, ínszakadások
    • “Recsegő” ízületek (váll, nyak, térd)
    • Porcleválás, porc fájdalom, porckopás
  • Bőr változásai:
    • Ráncok, szarkalábak
    • Dehidratáltság
    • Cellulitisz megjelenése (gödröcskés bőr)
  • Ínygyulladás, fogfájás, fogágybetegségek

A kollagén fajtái

A kollagén aminosavakból épül fel. Ez azért lényeges, mert ez a nagy fehérjemolekula az emésztés során újra lebomlik alkotóelemeire, majd a szervezet újraépíti belőlük a kollagént. Ilyen aminosavak a glicin (a kollagén mintegy 30%-a), a prolin (a kollagén mintegy 15%-a), a hidroxiprolin, a glutamin és az arginin.

A kollagénnek különböző fajtáit különböztetjük meg, de ezek ismerete nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy jól hasznosítsuk, hiszen a szervezet pontosan tudja, hol, mire van szükséges és aszerint szintetizálja majd az előbb említett alkotóelemekből.

A leggyakoribb típusok, melyeket az étrend-kiegészítőkben is alkalmaznak:

  • I-es típusú kollagén: ez az egyik leggyakrabban előforduló típus az emberi szervezetben, és hozzájárul pl. a bőr felépítéséhez, működéséhez
  • II-es típusú: az ízületeken belül a porcok felépítése és védelme
  • III-as típusú kollagén: a bőr egészségéhez járul hozzá azáltal, hogy javítja a rugalmasságát
  • V-ös típusú - hozzájárul a méhlepény növekedéséhez, a várandós nők egészségéhez
  • Az agyműködést és agyszövetet alkotó VIII-as típus
  • A porcok, a csontok egészségéhez és fejlődéséhez szükséges X-es típus

A kollagén természetes forrásai

25 éves kor felett a kollagén- és hialuronsav szintézisünk szép fokozatosan esni kezd. A legjobb, ha természetes módon pótoljuk az értékes anyagokat, de segítségünkre lehetnek az étrend-kiegészítők (kollagén por, kollagén ital, kapszula) is.

Ahogy fentebb már említettük, az étkezési szokásaink megváltozásával egyre kevesebb kollagént juttatunk a szervezetünkbe élelmiszerekkel. Ha mégis ilyen módon szeretnénk bevinni ezt a fontos fehérjét, akkor fogyasszunk minél többet az alábbi zöldségekből és gyümölcsökből, melyek folyamatokat támogatnak a szervezetünkben, segítve ezzel a kollagén termelését, illetve gátolva annak gyors lebontását: paradicsom, cékla, paprika, eper, csipkebogyó, édesburgonya, répa, mangó, barack, avokádó, hal, hús, belsőségek, cupákok, tojás.

A kollagén beépülését elősegíti a C-vitamin is, sőt, ennek hiányában sokkal rosszabb mértékben hasznosul a vegyület. Érdemes tehát odafigyelni az aszkorbinsav napi bevitelére is.

2020. november 5.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek