Hétköznapi antioxidáns források
1. Gyümölcsök és zöldségek
A zöldségekben és gyümölcsökben található, antioxidáns tulajdonságú biológiailag aktív hatóanyagok védenek a szív-ér rendszeri betegségek ellen (vérnyomás és vérzsír szint szabályozása, az erek működésének javítása), csökkentik számos betegség kockázatát. A gyümölcsökben akár 5–10 különféle flavonoid is megtalálható, amelyek főként a gyümölcshéjban és levelekben halmozódnak fel, mivel szintézisüket a fény stimulálja. Tipp: Együnk minél többféle és minél több színű, idényjellegű, friss, nyers vagy kíméletes konyhatechnológiával elkészített zöldséget és gyümölcsöt! A zöldségeket röviden, roppanósra pároljuk! A gyümölcsöket ne hámozzuk meg! Igyunk frissen préselt leveket, mivel a gyümölcs- és zöldséglevek flavonoidtartalma magasabb, azáltal, hogy a levek kinyerése folyamán további flavonoidok szabadulnak fel.2. Vörösbor
A vörösbor a vörös szőlő héjából származó rezvetratrol tartalma miatt ajánlott, ám mint minden alkoholtartalmú italt, a vörösbort is csak mértékkel fogyasszuk! Számos vizsgálat tanúsítja, hogy a polifenolok bizonyos fokú védelmet nyújtanak az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség ellen. A vörösbor és a bor katechintartalma a vérrögképződés ellen is jótékonyan hat és csökkenti a szívinfarktus bekövetkezésének kockázatát.
Tipp: A kulturált alkoholfogyasztás jegyében, jó minőségű vörösborból alkalmanként legfeljebb 1-2 decinyit fogyasszunk, maximum ötször hetente!
3. Tea
A tea kockázatok nélkül fogyasztható ital. A benne levő katechineknek több mint a felét az epigallokatechin-gallát nevű vegyület teszi ki, amely hússzor erősebb hatású antioxidáns, mint a C-vitamin. Egyre több vizsgálat mutatja, hogy a teában megtalálható polifenolok fertőzésellenes anyagok is. Például a tea katechinjei nemcsak a gyomor-bél rendszeri fekélybetegségért okolható Helicobacter pylori, hanem a Mycobacterium tuberculosis, a Bacillus cereus, az Escherichia coli O157 és a Legionella pneumophila szaporodását is gátolják. Ezen kívül gomba- (Candida albicans) és vírusellenes (HIV, herpes simplex, parainfluenzavírus, adenovírus) hatásukról is beszámoltak. Tipp: Legyen a tea része mindennapi életünknek! Naponta legalább 3 csészényit fogyasszunk belőle! Váltogassuk a típusokat: a fekete, a zöld, a vörös és a fehér teát, és ha konkrét panaszaink vannak, alkalmazzuk a gyógyteákat is! A fekete és a zöld egyaránt ajánlott, bár koffeintartalmát (különösen a koffeinre érzékenyek számára) és az egyéb egészségi hatásokat tekintve a zöld teát célszerű előnyben részesíteni.4. Kávé
Sokan a kávéivást még mindig a káros szenvedélyek közé sorolják, holott már jó ideje közismert, hogy élénkítő hatása mellett számos egyéb olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek kifejezetten előnyösek. Mind a koffeintartalmú, mind a koffeinmentes kávéban és a fekete- és zöldteában található polifenolok kedvező hatást gyakorolnak az egészségünkre, többek között a szellemi frissesség megőrzésére. A kávésav antioxidáns hatású, és gátolja a daganatok kifejlődését, segíti a sejtnövekedés szabályozását, csökkentve a gyulladást és növelve a daganatos sejtek önpusztítását. Tipp: Instant helyett válasszuk a frissen főzött kávét! Az instant kávé antioxidáns tartalma ugyanis alatta marad a főzött kávéénak. Nem kell félni a kávétól, de a mértékletesség fontos, hiszen az egyéni reakciók eltérhetnek a nagy átlagtól, különösen a koffein vérnyomásra, pulzusra kifejtett hatásait tekintve! Napi 2-3 csészénél ne fogyasszunk többet belőle!5. Kakaó és csokoládé
A csokoládét kellemes íze mellett a benne található kakaó vérkeringést javító flavanoltartalma is értékessé teszi. Az utóbbi években számos kutatás foglalkozott a kakaó-, csokoládéfogyasztás kedvező szerepével a kognitív funkciók javításában, megőrzésében, a demencia kialakulásának megelőzésében, a már kialakult hanyatlás lassításában. Tipp: A magas kakaótartalmú (legalább 50 %-os) csokoládé rendszeres fogyasztása (naponta 1-2 kocka) mind a kognitív képességek megőrzésének, mind a szellemi hanyatlás megelőzésének eszköze lehet. Vizsgaidőszakban, stresszes munka esetén javítja a teljesítményt, ha figyelünk a mértékletességre, hiszen még a legjobb minőségű csokoládé is tartalmaz valamennyi hozzáadott cukrot és természetes eredetű zsiradékot (kakaóvaj formájában), amit az étrendbe beépítve, nem pedig nassként javasolt fogyasztani.
2017. január 7.