5 fiatalító antioxidáns forrás - Így szépülhet belülről!

5 fiatalító antioxidáns forrás - Így szépülhet belülről!

Kapcsolódó tünetek:

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminokat, ásványi anyagokat, karotinoidokat, polifenolokat, enzimeket. Szerepük a szervezetben vagy a külső környezetben keletkező szabadgyökök semlegesítése. Ebből adódóan több olyan egészségi probléma ellen hatásosnak bizonyultak, amelyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból erednek vagy azzal kapcsolatosak (például: szív- és érrendszeri, valamint daganatos elváltozások). Aki szeretné szervezete és külseje fiatalságát minél tovább megőrizni, érdemes belülről, sejtszinten építkeznie, s ebben nyújtanak számára hatékony segítséget az antioxidánsok. Összeszedtük, mely forrásokból juthatunk hozzá legegyszerűbben ezekhez az értékes vegyületekhez.

Hétköznapi antioxidáns források

1. Gyümölcsök és zöldségek

A zöldségekben és gyümölcsökben található, antioxidáns tulajdonságú biológiailag aktív hatóanyagok védenek a szív-ér rendszeri betegségek ellen (vérnyomás és vérzsír szint szabályozása, az erek működésének javítása), csökkentik számos betegség kockázatát. A gyümölcsökben akár 5–10 különféle flavonoid is megtalálható, amelyek főként a gyümölcshéjban és levelekben halmozódnak fel, mivel szintézisüket a fény stimulálja. Tipp: Együnk minél többféle és minél több színű, idényjellegű, friss, nyers vagy kíméletes konyhatechnológiával elkészített zöldséget és gyümölcsöt! A zöldségeket röviden, roppanósra pároljuk! A gyümölcsöket ne hámozzuk meg! Igyunk frissen préselt leveket, mivel a gyümölcs- és zöldséglevek flavonoidtartalma magasabb, azáltal, hogy a levek kinyerése folyamán további flavonoidok szabadulnak fel.

2. Vörösbor

A vörösbor a vörös szőlő héjából származó rezvetratrol tartalma miatt ajánlott, ám mint minden alkoholtartalmú italt, a vörösbort is csak mértékkel fogyasszuk! Számos vizsgálat tanúsítja, hogy a polifenolok bizonyos fokú védelmet nyújtanak az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség ellen. A vörösbor és a bor katechintartalma a vérrögképződés ellen is jótékonyan hat és csökkenti a szívinfarktus bekövetkezésének kockázatát.

Tipp: A kulturált alkoholfogyasztás jegyében, jó minőségű vörösborból alkalmanként legfeljebb 1-2 decinyit fogyasszunk, maximum ötször hetente!

3. Tea

A tea kockázatok nélkül fogyasztható ital. A benne levő katechineknek több mint a felét az epigallokatechin-gallát nevű vegyület teszi ki, amely hússzor erősebb hatású antioxidáns, mint a C-vitamin. Egyre több vizsgálat mutatja, hogy a teában megtalálható polifenolok fertőzésellenes anyagok is. Például a tea katechinjei nemcsak a gyomor-bél rendszeri fekélybetegségért okolható Helicobacter pylori, hanem a Mycobacterium tuberculosis, a Bacillus cereus, az Escherichia coli O157 és a Legionella pneumophila szaporodását is gátolják. Ezen kívül gomba- (Candida albicans) és vírusellenes (HIV, herpes simplex, parainfluenzavírus, adenovírus) hatásukról is beszámoltak. Tipp: Legyen a tea része mindennapi életünknek! Naponta legalább 3 csészényit fogyasszunk belőle! Váltogassuk a típusokat: a fekete, a zöld, a vörös és a fehér teát, és ha konkrét panaszaink vannak, alkalmazzuk a gyógyteákat is! A fekete és a zöld egyaránt ajánlott, bár koffeintartalmát (különösen a koffeinre érzékenyek számára) és az egyéb egészségi hatásokat tekintve a zöld teát célszerű előnyben részesíteni.

4. Kávé

Sokan a kávéivást még mindig a káros szenvedélyek közé sorolják, holott már jó ideje közismert, hogy élénkítő hatása mellett számos egyéb olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek kifejezetten előnyösek. Mind a koffeintartalmú, mind a koffeinmentes kávéban és a fekete- és zöldteában található polifenolok kedvező hatást gyakorolnak az egészségünkre, többek között a szellemi frissesség megőrzésére. A kávésav antioxidáns hatású, és gátolja a daganatok kifejlődését, segíti a sejtnövekedés szabályozását, csökkentve a gyulladást és növelve a daganatos sejtek önpusztítását. Tipp: Instant helyett válasszuk a frissen főzött kávét! Az instant kávé antioxidáns tartalma ugyanis alatta marad a főzött kávéénak. Nem kell félni a kávétól, de a mértékletesség fontos, hiszen az egyéni reakciók eltérhetnek a nagy átlagtól, különösen a koffein vérnyomásra, pulzusra kifejtett hatásait tekintve! Napi 2-3 csészénél ne fogyasszunk többet belőle!

5. Kakaó és csokoládé

A csokoládét kellemes íze mellett a benne található kakaó vérkeringést javító flavanoltartalma is értékessé teszi. Az utóbbi években számos kutatás foglalkozott a kakaó-, csokoládéfogyasztás kedvező szerepével a kognitív funkciók javításában, megőrzésében, a demencia kialakulásának megelőzésében, a már kialakult hanyatlás lassításában. Tipp: A magas kakaótartalmú (legalább 50 %-os) csokoládé rendszeres fogyasztása (naponta 1-2 kocka) mind a kognitív képességek megőrzésének, mind a szellemi hanyatlás megelőzésének eszköze lehet. Vizsgaidőszakban, stresszes munka esetén javítja a teljesítményt, ha figyelünk a mértékletességre, hiszen még a legjobb minőségű csokoládé is tartalmaz valamennyi hozzáadott cukrot és természetes eredetű zsiradékot (kakaóvaj formájában), amit az étrendbe beépítve, nem pedig nassként javasolt fogyasztani.
2017. január 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek