Hialuronsav, bőrünk fiatalságának kulcsa

Hialuronsav, bőrünk fiatalságának kulcsa

Kapcsolódó tünetek:

A hialuronsav egy igazi csodaszer, ha bőrünk fiatalságának megőrzése a cél. De mit tud valójában? Miben rejlik az ereje? Cikkünkből kiderül.

Mi a hialuronsav és hogyan hat?

A hialuron vagy hialuronsav egy zselé állagú, átlátszó folyadék, mely megtalálható a kötőszövetekben, a porcokban és az ízületi folyadékban. Főbb jellemzője, hogy nagyon sok nedvességet képes megkötni, ami az ízületeink kenőanyagaként szolgál. A bőrben szintén nedvességmegkötő szerepe rendkívül fontos, továbbá felel annak rugalmasságáért.

A hilauronsavat testünk képes előállítani, korunk előrehaladtával azonban ez a képesség folyamatosan gyengül, melynek következtében fokozatosan visszaesik szervezetünk hialuronszintje. Ennek nyomán szárazabb lesz a bőrünk, veszít a rugalmasságából, majd megjelennek rajta az első ráncok. Ezt a folyamatot nem tudjuk megállítani, azonban a megfelelő bőrápolással le tudjuk lassítani.

1 gramm hialuronsav 6 liter vizet képes megkötni. Ezt a különleges képességét nem csupán a szépségipar fedezte fel magának, de az orvostudomány is előszeretettel épít rá – például ízületi fájdalmak vagy száraz nyálkahártyák kezelése során.

Hogyan állítják elő a bőrápoláshoz használt hialuronsavat?

Bár korábban a kakastaréjból nyerték ki a hialuronsavat, ma már más módon állítják elő – ami többek közt annak is köszönhető, hogy az állati fehérjék súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki. A modern technológiáknak hála különféle biotechnológiai eljárásokkal vonják ki növényekből ezt az értékes összetevőt, majd többszörösen megtisztítják. Ennek eredménye egy rendkívül higiénikus és jól tolerálható hialuronsav.

Milyen készítmények léteznek?

Krémek, szérumok, maszkok

A mindennap használható ápolótermékek nem csupán felfrissítik a bőrünket, de ránctalanító hatásuk is van. Ezekben az esetek többségében nem csak hialuronsav található, de további anti-age hatású anyagok is. Utóbbiak közé soroljuk az olyan antioxidánsokat, mint az A-, a C- és az E-vitaminok, melyek felveszik a harcot a szabad gyökökkel, lassítva ezzel a bőr öregedését.

Kapszulák és ampullák

A hialuronsavat nem csupán külsőleg, hanem belsőleg is bátran alkalmazhatjuk. Kapszulák és ampullák formájában szervezetünk minden részébe eljuttathatjuk a hialuront, így számos területen tapasztalhatjuk annak jótékony hatásait. Belülről fejti ki öregedésgátló hatását, továbbá enyhíti az ízületi fájdalmakat.

Injekció

A hialuronsav bőr alá való injektálása nagyon kedvelt, hiszen ezzel a technikával közvetlenül a bőrsejtekbe és ízületekbe jut be az anyag. Főleg az orcákat és az ajkakat szokták ilyen formában kezelni. Mivel az ilyen beavatkozásoknak lehetnek mellékhatásai, mindig kérjük ki egy szakember véleményét.

Mennyi ideig tart, amíg hatni kezd a hialuronsav?

Alapvetően különbséget kell tennünk a kis és a nagy molekulatömegű hialuronsav között. Utóbbi esetén azonnal látszik a változás, azonban csak rövid ideig és mindössze a bőrfelszínen. Ezzel ellentétben a kis molekulatömegű hialuronsavat elraktározzák a kötőszövetek, így hosszú távon is képes fellépni a ráncokkal szemben – ténylegesen lelassítva ezzel az öregedési folyamatot.

A legtöbb krémben és szérumban mindkét típusú hialuron megtalálható, de a bőrsejtekre nincs azonnali hatással. Általánosságban elmondható, hogy pár hét elteltével lehet a legkorábban pozitív eredményeket látni. Miután pedig abbahagyjuk a készítmények alkalmazását, egy gyenge védekezőképességű bőrtípusnál azonnal elmarad a kívánt hatás. Kapszulák esetén is türelmesnek kell lennünk, ugyanis terméktől függően akár több hónapig is eltarthat, amíg azok teljes mértékben kifejtik a hatásukat.

Árthat a bőrnek túl sok hialuronsav?

Alapvetően nem árthat a bőrünknek, hiszen a növényekből előállított hatóanyagot jól tolerálja az emberi szervezet. Ennek köszönhetően az érzékeny bőrűek is alkalmazhatják, ugyanis nem kell allergiás reakcióktól tartaniuk.

2021. szeptember 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek