A túlsúly veszélyei

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

Az általános vélekedéssel ellentétben a túlsúlyosság nem csak esztétikai probléma, a fogyókúra az egészségét adja vissza.

Túlsúlyosság esetén többszörösére nő az olyan szövődmények kialakulásának kockázata, mint a cukorbetegség / diabétesz, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek vagy a stroke előfordulása. Mit tehet az ideális testsúly elérése és a súlyos szövődmények megakadályozása érdekében?

Az aktuális statisztikák szerint hazánk lakosságának mintegy 45 százaléka rendelkezik súlyfelesleggel, s a tendencia folyamatos növekedést mutat. Túlsúlyosnak számít, akinek a testtömeg-indexe (BMI) 25 és 30 közötti tartományban van, míg a 30 fölötti BMI-vel rendelkezők már az elhízottak közé sorolhatók.

A túlsúlyosság okai

A túlsúlyosság kialakulásának okai között számos tényező állhat: okozhatják örökletes tényezők, bizonyos betegségek (pajzsmirigy-, mellékvese-diszfunkció, Cushing-szindróma stb.); előfordulhat egyes gyógyszerek mellékhatásaként, ám a gyakorlatban, a legtöbb esetben a nem megfelelő táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód vezet a súlyfelesleg kialakulásához.

Miért veszélyes a túlsúlyosság?

tulsuly_veszelyei_nkA súlyfelesleg mennyiségével arányosan növekszik az elhízással járó szövődmények kialakulásának kockázata. A túlsúlyosság következtében kialakuló magas vérnyomás – kezeletlen esetben – nagymértékben megterheli a szív- és érrendszert, koszorúér-megbetegedést okozhat, illetve és vese-, valamint szemproblémák jelentkezéséhez vezethet.

A túlsúlyosság következményeként gyakorinak számít a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely eredményeképpen cukorbetegség alakulhat ki, amely további szövődményeket válthat ki A túlsúlyosság következtében kialakuló betegségek listájának ezzel még nincs vége: a tartósan súlyfelesleggel élők esetében nő az alvási apnoé, a stroke, a mozgásszervi és daganatos betegségek rizikója is, de a fogamzóképességet is hátrányosan befolyásolja.

Lefogyni, de hogyan?

Az egészséges testsúly elérése a legtöbb túlsúlyos esetében teljes életmódváltással és rendszeres testmozgással lehetséges. Ebben kulcsfontosságú a fogyni vágyók számára, hogy az addigi táplálkozási hibákból tanulva – lehetőleg szakember felügyelete alatt – egészséges alapokra helyezzék táplálkozásukat. Ez nem csak csökkentett kalóriabevitelt jelent, hanem azt is, hogy az étrend változatos, egészséges hozzávalók felhasználásával elkészített legyen. Az étkezési szokások megváltoztatása mellett nagyon fontos az addigi mozgásszegény életmód megváltoztatása. A megfelelő mennyiségű és rendszerességű mozgás növeli a fogyókúra eredményességét.

A súlyfeleslegtől való megszabadulást segítheti számos, patikában kapható étrendkiegészítő termék is. Nagyon fontos, hogy önmagukban e termékek fogyasztása nem vezet fogyáshoz, de életmód-váltással, elegendő mennyiségű testmozgással kombinálva könnyebbé tehetik az utat az ideális testsúly eléréséhez. Az egyes termékekkel kapcsolatban feltétlenül kérje ki orvosa, gyógyszerésze véleményét!

fogyókúra c-vitaminnal

Így segít a C-vitamin a fogyásban

Ha C-vitaminban gazdag ételeket fogyaszt, már a nap elején is, azzal felgyorsítja anyagcseréjét és így a fogyókúra C-vitaminnal sikeres lehet.

Stop a nassolásnak – Így küzdd le a nassolás elleni vágyat!

Megebédelünk, de kis idő múlva ránk tör a sóvárgás, a vágy egy léleksimogató íz után. Egy ideig parancsolunk a késztetésnek, ellenállunk, amely aztán fölényes győzelemmel leteper bennünket. Az áhított örömérzet azonban pár perc múlva elillan, s nem marad más, csak a bűntudat.

Készüljön a bikiniszezonra! Így hozhatja formába magát!

Megmutatjuk, hogyan hozhatja magát csúcsformába a strandszezonig!

Diétázók tízparancsolata – A 10 legfontosabb szabály!

10 szabály, amelyek betartásával nyárra elérheti az álomalakot.

5 diétás étel, amely valójában hizlal

Ezek az ételek jelentik a legnagyobb mellényúlást, ha diétázik!