A jetlag kezelése

2020. december 20.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

Rengetegen álmodoznak arról, hogy messzi tájakra utaznak, ahol új kultúrákat ismernek meg, és egy teljesen új világ tárul eléjük. Az ilyen utazások során azonban van egy dolog, ami eleinte rettentő módon megnehezíti az életünket, méghozzá a jetlag.

A jetlag kezelése

A jetlag kezelése

Mit az a jetlag?

Akkor beszélünk jetlagről, ha legalább 5 órán át repülünk, és több időzónát is átszelünk. Ilyen esetben ugyanis teljesen összezavarodik a belső óránk, ami nem csak arra van befolyással, hogy mikor leszünk fáradtak, hanem a vérnyomásunkra, a hormonháztartásunkra és még a testhőmérsékletünkre is. Ha a bioritmusunk és a pontos idő nincsenek összhangban, akkor ez a teljes szervezetünkre hatással van.

Meddig tart a jetlag?

A jetlag a legtöbb esetben 1-2 napig tart, és olyan panaszokat okozhat, mint kimerültség és motiválatlanság. Ezeken kívül az alvásritmusunkat is felborítja, ugyanis a fáradtság ellenére nem tudunk elaludni, illetve éjszaka gyakran felriadunk, majd nagyon nehezen tudunk csak visszaaludni. Nappal erőtlenek vagyunk, rossz a kedvünk, nincs étvágyunk, továbbá emésztési problémákkal és szédüléssel küszködünk. A fellépő panaszok egyénenként változnak, intenzitásuk pedig függ a repülőút hosszától is. A szervezetnek kb. 24 órára van szüksége ahhoz, hogy fel tudjon dolgozni 1 óra időeltolódást.

A jetlaget sajnos nem lehet teljes mértékben megelőzni vagy egyszerűen kikapcsolni, azonban pár tipp megfogadásával enyhíthetünk a fellépő panaszokon.

Tippek a jetlag kezelésére

#1 – Időpontválasztás

Már a repülőút időpontjának kiválasztásakor is tehetünk a jetlag ellen. Ha ugyanis hajnali 3 órakor száll fel a gépünk, akkor már alapból kimerülten indulunk neki az utazásnak, így nem csak a jetlagtől leszünk fáradtak. Próbáljunk olyan időpontot választani, amikor nagy eséllyel kipihentek leszünk.

Ha keletre repülünk, akkor egy fél nap vagy akár hosszabb idő is hiányozhat a szervezetünknek, így sokkal nehezebb lesz az átállás. Egy amerikai kutatás szerint a bioritmusunk 24 óránál többre van beállítva, így a hosszabbítást jobban viseljük el, mert ilyen esetben a pontos idő sokkal nagyobb összhangban van a bioritmusunkkal.

A belső óránkat úgy tudjuk felkészíteni a változásra, hogy amikor keletre utazunk, akkor pár nappal az indulás előtt korábban kelünk fel, mint általában, így a céldesztinációnkban is könnyebben fogunk felébredni.

Ha nyugatra repülünk, akkor épp ellenkezőleg kell felkészülnünk, azaz próbáljunk minél tovább ébren maradni, és kapcsoljuk fel a fényeket, hogy a szervezetünk azt higgye, még nappal van. Így nagy eséllyel könnyebben fogunk ébren maradni az utazás első napjaiban.

 #2 – Vedd figyelembe a helyi időt

Még ha nehezünkre is esik, ne a megszokott bioritmusunk szerint működjünk, hanem a helyi időnek megfelelően, azaz maradjunk ébren és akkor se feküdjünk le idő előtt, ha már fáradtak vagyunk. Ilyenkor menjünk ki a szabadba, hogy a szervezetünk alkalmazkodni tudjon az új időszámításhoz. Főleg reggel tud sokat segíteni a napfény. Ezen kívül a sportolás is megkönnyíti az átállást.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

#3 – Rövid szundítások teljesen rendben vannak

Ha már annyira fáradtak vagyunk, hogy alig bírjuk nyitva tartani a szemünket, akkor egy kis pihenés belefér, de ez ne tartson tovább 20-30 percnél, ellenkező esetben sokkal nehezebben fogjuk legyűrni a jetlaget. Ha szundítás után is kimerültek vagyunk, akkor nyugodtan relaxáljunk a strandon.

#4 – Helyes étkezés

A szakemberek azt ajánlják, hogy Amennyiben nyugatra repülünk, minél magasabb fehérjetartalmú élelmiszereket fogyasszunk, ugyanis ezek segítenek az ébren maradásban. Ehhez együnk például szójapelyhet, sajtot, tonhalat, sovány marhahúst és földimogyorót.

Abban az esetben, ha kelet felé repülünk, inkább szénhidrátban gazdag ételeket válasszunk, ugyanis ezek elálmosítanak minket. Együnk például rozskenyeret, babot és banánt.

Ezeken kívül természetesen a folyadékfogyasztásról se feledkezzünk meg. Ha lehetséges akkor a vizet részesítsük előnyben a kávéval és a cukros üdítőkkel szemben.

7 dolog, ami minden nap kötelező – karácsonykor is

7 dolog, ami minden nap kötelező – karácsonykor is

A karácsony a szeretet ünnepe, ennek ellenére sok stressz előzi meg. Ilyenkor annyi feladat zúdul ránk, hogy kevesebb időt szánunk magunkra. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy ne őrüljünk meg teljesen, közben pedig egészségünkért is tegyünk.

5 tipp, hogy ne őrüljünk bele az ünnepi időszakba

5 tipp, hogy ne őrüljünk bele az ünnepi időszakba

A karácsony a legtöbb embernél egyet jelent a stresszel, ami a rengeteg tennivalónak és a tökéletesség utáni vágynak köszönhető. Ha idén változtatni szeretnénk ezen, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

24 egészségtipp advent 24 napjára

24 egészségtipp advent 24 napjára

Az adventi időszak legtöbbünknek a karácsonyi készülődésről és a családunkkal töltött időről szól, miközben észrevétlenül eluralkodik felettünk a stressz. Az alábbi tippek segítségével azonban vidámabban készülhetünk az ünnepekre.

Így tartsuk fenn gyermekünk energiaszintjét iskolaidőben

Így tartsuk fenn gyermekünk energiaszintjét iskolaidőben

A gyerekek kevésbé tudják kiereszteni a feszültséget az iskolaidő alatt, sőt tovább erősödhet a feszültségük a magas óraszám, az elvárások, a magas nyomás miatt. Ezek pedig kifáraszthatják őket. Azonban szülőként tehetünk ez ellen.

Az őszi fáradtság okai

Az őszi fáradtság okai

A hosszú nyári napok után a legtöbben rendkívül nehezen viseljük a borongós, hideg ősz eljövetelét. Gyakran fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, viszont nem tudjuk az okát. Az alábbi magyarázatok állhatnak a háttérben.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában