A hölgyek réme: a felfázás – Így előzze meg vagy kezelje!

A hölgyek réme: a felfázás - Így előzd meg vagy kezeld!

Kapcsolódó tünetek:

A felfázás tünetei kellemetlenek: erős és gyakori vizelési inger, bűzös, zavaros, esetenként véres vizelet. A felfázás égő-csípő érzéssel vagy fájdalommal is járhat, akár még alhasi fájdalmat is tapasztalhatunk.  A fertőzés okát számos tényező befolyásolhatja, mint például az ember kora, a szexuális élet higiéniája, a felfázásra való hajlam, és összességében igaz, hogy nőknél gakoribb. Aki egyszer már átélt húgyuti fertőzést, az sajnos nagyobb valószínűséggel kapja el újra.

Felfázásra hajlamosító tényezők

Míg újszülött korban az alsó húgyúti fertőzésekre hajlamosabbak a fiúk, mint a lányok, egyéves korra a lányoknál már 8-10-szer gyakoribb a megbetegedés. Ebben nagy szerepe van a női anatómiának: a női húgycső rövid, így a fertőzést okozó baktériumok könnyen feljuthatnak a hólyagba.

A nők esetében egyéb anatómiai adottságok is növelhetik a felfázás esélyét. A húgycső külső nyílása ugyanis közel van a végbélnyíláshoz, így a vastagbélben található kórokozók nagyon könnyen átjuthatnak. A hüvely nyílása pedig közvetlenül a húgycső mellett található, így a hüvely flórájának megváltozása miatt megtelepedett baktériumok is komoly veszélyforrást jelenthetnek.

Bár a szervezet spontán tisztulási képességének köszönhetően a húgyutakba bejutó baktériumokat általában kimossa a vizeletáramlás, ha valaki hólyagürítési zavarral, vagy vizelet-visszafolyással küzd, esetleg veseköve van, a pangó vizelet fertőzést okozhat. Emellett segíti a kórokozók megtelepedését a kevés folyadékfogyasztás, és a vizelet visszatartása is.

A hajlamosító tényezőkön túl néha az is elég a felfázáshoz, ha mezítláb mászkálunk a hideg kövön vagy nem cseréljük le időben nedves fürdőruhánkat és az aktív szexuális élet is okozhat hasonló jellegű panaszokat. A felfázás sokszor nem függ tehát össze a hideg idővel, elsősorban az alsó húgyutakat érinti, kellemetlen tünetei: a gyakori vizelési inger, a csípős, szagos, a megszokottnál sötétebb színű vizelet, alhasi fájdalom.

A felfázás, vagyis húgyúti fertőzések kiújulásához sajnos a stressz is hozzájárulhat, ami rohanó világunkban szinte elkerülhetetlen.

Hogyan kezeljük a felfázást?

Már az első tüneteknél érdemes orvoshoz (háziorvoshoz, urológushoz, nőgyógyászhoz) fordulni, aki néhány kérdéssel és egy párperces vizeletteszttel eldönti, húgyúti fertőzésről van-e szó, és ennek megfelelő kezelést ajánl. Ha a tünetek nem szűnnek meg teljesen, vizelettenyésztést kell végezni és célzottan kell kezelni a kórokozót.

Amennyiben a húgyúti infekció mellett hüvelygyulladás is jelentkezik, további vizsgálatra is szükség van. A legegyszerűbb módszer erre a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata. Kevesen tudják, de gyakori kórokozók – melyek mindkét betegség kialakulásáért is felelősek lehetnek – a chlamydia, a mycoplasma és az ureoplasma, amelyek a hüvelygyulladás és a húgyúti infekció mellett meddőséget is okozhatnak.

Praktikák a húgyuti problémák megelőzésre

  • Igyunk sok folyadékot, cickafarkfűből, mezei zsurlóból és csalánból készült teát, mert ezek vizelethajtó hatásúak, átmossák a hólyagot, és megnehezítik a baktériumok megtelepedését! A medveszőlő és aranyvessző készítmények is jók a húgyuti panaszokra, illetve ezek komplex keveréke.
  • Fogyasszunk sok vörösáfonyát vagy rendszeresen igyunk tőzegáfonya levet, amely kiváló ellenszere a húgyúti fertőzéseknek!
  • Ha uszodába járunk, soha ne maradjunk vizes fürdőruhában, igyekezzünk minél hamarabb levenni és megtörölközni!
  • Ne viseljünk műszálas alsóneműt (főleg ne tangát), mert könnyen beleizzadhatunk, ami melegágya a fertőzéseknek!
  • Ha azt érezzük, hogy pisilni kell, akkor azonnal menjünk vécére, ne tartogassuk!
  • Tartsuk be az egyik legfontosabb higiéniai alapszabályt: székelést követően mindig elöről hátra töröljük ki végbélnyílásunkat, nehogy átvigyük a baktériumokat, kórokozókat a hüvelybe vagy a húgycsőbe!
  • Ajánlott az immunrendszer általános erősítése. Mivel az immunsejtek jó része a bélflórában található, javasolt a probiotikumok szedése, amellyel visszaállítható a hasznos baktériumok mennyisége. A rostban gazdag étkezés pedig prebiotikumokat juttat a vékonybélbe, amely a mikroflóra tápláléka.
  • Az immunrednszert továbbá C- és D-vitaminnal erősthetjük, illetve a növényi antioxidánsok közül a polifenolok és flavonoidok jelentenek megfelelő támogatást a fertőzéses megbetegedések ellen.
  • A húgyúti fertőzések görcsös fájdalmainak enyhítésére kellemes, enyhítő megoldás lehet egy melegítőpárna. Ne legyen túl forró, ne helyezzük közvetlenül a bőrünkre és egyhuzamban maximum 15 percig alkalmazzuk. Ehhez hasonlóan a meleg, sós fürdő is segíthet ellazulni és kiegészíteni a terápiánkat.
  • Mivel a kórokozók nagy része (gombák, baktériumok) cukorral táplálkozik, segíthetünk azzal is gyorsítani a folyamatot, ha a felfázás ideje és kezelése alatt tartózkodunk a szénhidrátoktól.
  • Mivel a hólyaghurut, a felfázás lehet stressz eredetű is (immunrendszer gyengülése), igyekezzünk kerülni a stresszorokat, többet pihenni, kikapcsolódni és illóolajakkal relaxálni.
  • A továbbiakban kiemelten figyeljünk az intim higiéniánkra és ez terjedjen ki a szexuális életünkre is!

Amikor csak az orvos segíthet

Egy enyhébb felfázásos fertőzés a fenti praktikák és gyógyhatású készítmények alkalmazásával pár nap alatt magától megszűnhet. Viszont, ha a tünetek súlyosbodnak, akkor a szövődmények miatt mindenképp látogassuk meg a háziorvost! A kínzó alhasi fájdalom, a véres vizelet, a láz azt jelzik, hogy érintett lehet a vese, vesemedence is, felülfertőzések alakulhatnak ki.

Az orvos általában antibiotikum kúrával kezeli a bajt, mert ezek a szerek meggátolják a baktériumok szaporodását. A kezelés hatására a kórokozók elpusztulnak, kb. 5-7 nap alatt, de a tünetek már előbb is enyhülnek. Fontos, hogy a teljes kúrát csináljuk végig, a félbehagyott antibiotikum kúra ugyanis visszafertőzéshez vezet.

Ne feledjük: a gyógyszeres kúra nemcsak a káros mikroorganizmusokra hat, hanem a hasznos bélflóránkat is kiírtja. Ezért fontos, hogy ilyenkor is szedjünk probiotikumokat és prebiotikumokat, támogathatjuk a folyamatot K-vitaminnal és ajánlott a banán fogyasztása is.

Gondoskodjunk a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításáról is az antibiotikum-kúra után, keressünk megfelelő készítményeket (intimfertőtlenítőt is)!

Keresse további témáinkat, blogbejegyzéseinket valamint termékeinket női és nőgyógyászati témákban: menstruáció, ovuláció, nőgyógyászat, szülészet, fogamzásgátlás, menopauza, menstruációs naptár, meddőség, klimax, menstruációs ciklus, változó kor, inkontinencia, intim higiénia!

2016. november 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek