Ovuláció – Ez történik a női testben

Ovuláció – Ez történik a női testben

Kapcsolódó tünetek:

Mi az ovuláció?

Általánosságban elmondható, hogy a peteérés a következő menstruáció kezdetét megelőző 12.-16. napon következik be. Az ovuláció során a petefészekből kilökődik a petesejt, majd elvándorol a petevezetékbe, ahol a sperma meg tudja termékenyíteni. A petefészek már a menstruáció első napjától készül a peteérésre. Annak bekövetkezése előtti 4-5 naptól az ovuláció után 1 napig termékenyek a nők. Tehát, ha nem védekezünk, akkor ezeken a napokon van a legnagyobb esély a teherbeesésre. Ennek sikeressége továbbá függ a spermák és a petesejt élettartamától, illetve az életkorunktól is. Általánosságban egyébként elmondható, hogy a spermák 3-5 napig életképesek, éppen ezért van abban az esetben is esély a fogantatásra, ha az ovulációt megelőző pár napban történt meg az aktus.

Mi történik az ovuláció során a női testben?

Amikor közeledik a peteérlés időpontja, a szervezet egyre több ösztrogént kezd el termelni, aminek hatására megvastagszik a méhnyálkahártya, erezetté és mirigyessé válik, azaz felkészül a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Az ösztrogénen kívül a luteinizáló hormon mennyisége is megnő, ami a peteérést idézi elő, továbbá stimulálja a hormonok termelődését a petefészekben. A luteinizáló hormonszint megemelkedése után 24-36 órával történik meg az ovuláció, amely során azonban csak 24 órán át megtermékenyíthető a petesejt. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a petesejt kilökődik a menstruáció során.

Milyen jelei vannak a termékeny napoknak?

Míg egyes nők egyáltalán nem veszik észre, hogy épp ovulálnak, addig másoknál rengeteg különböző tünettel jelzi a szervezet, hogy folyamatban van a peteérés. A leggyakoribbak közé tartozik az alhasi fájdalom, a mellfeszülés, a megnövekedett szexuális vágy, a hüvelyváladék állagának és mennyiségének a változása, illetve a magasabb testhőmérséklet.

Menstruáció nélküli ovuláció – Lehetséges?

Ha stressz vagy valamilyen betegség következtében kimarad a menstruációnk, akkor általában nem következik be a peteérés, legalábbis kicsi rá az esély, hiszen a menstruáció abban az esetben következik be, ha azt megelőzte az ovuláció, viszont a megtermékenyítés nem történt meg. Ha kimarad a menzesz, annak a lehetősége is fennáll, hogy már korábban bekövetkezett a megtermékenyítés.

2020. december 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek