Tőzegáfonya: csak, ha baj van?

Tőzegáfonya: csak, ha baj van?

Kapcsolódó tünetek:

Mi a fertőzés oka?

A húgyhólyag gyulladás tünetei életkoronként eltérőek lehetnek. A húgycső vagy hólyag gyulladása sokszor nem okoz tüneteket, és pár napon belül magától is elmúlik. Az alsó húgyutak gyulladásának kellemetlen tünetei: gyakori vizelési inger, a vizelés fájdalommal és égő érzéssel jár, előfordulhat hőemelkedés, alhasi fájdalom, a vizelet zavaros, kellemetlen szagú, esetleg véres.

Mivel a végbél és a húgycső – nőknél a hüvely nyílása – igen közel fekszik egymáshoz, ezért a vastagbélben (természetesen) jelenlevő baktériumok (pl. E.coli, Klebsiella, Proteus, Enterobacter) könnyedén bejuthatnak és elszaporodhatnak a húgycsőben.

Nemcsak baktériumok, de vírusok, paraziták és gombák is okozhatnak gyulladást. A fertőzés lehet szexuális eredetű – a szexuálisan aktív nőknél partnerváltás esetén gyakoribb -, de a megbetegedést elősegíti például az immunhiányos állapot, a cukorbetegség, a tisztálkodás hiányossága, vagy nem megfelelően végzett tisztálkodás, terhesség, katéterviselés, húgyutak születési rendellenessége, stb.

 

Megelőzés és kezelés

  • Csökkenthetjük a fertőzés kockázatát, ha a lúgos, fertőtlenítő hatású szappanok helyett pH semleges szappant használunk, betartjuk a megfelelő higiénés szabályokat a WC használat során.
  • Erősítsük immunrendszerünket D- és C-vitaminnal, kasvirág teával!
  • Öltözzünk az időjárásnak megfelelően, hideg évszakokban tartsuk melegen az alhas és a derék tájékát, ügyeljünk rá, hogy a lábunk ne fázzon!
  • A patikában és drogériában kapható tőzegáfonya kapszula rendszeres szedésével szintén megelőzhetjük a húgyuti fertőzéseket. Bizonyított, hogy rendszeres, napi fogyasztása csökkenti a fertőzés kialakulásának kockázatát, a már meglévő betegség gyógyulási idejét jelentősen lerövidíti és mérsékli a fellépő kellemetlen tüneteket.
  • A tőzegáfonya mellett a medveszőlő, az aranyvessző, az apróbojtorján, a cickafark, a kisvirágú füzike, a mezei zsurló és a vadárvácska teája is enyhülést és gyorsabb felépülést hozhat.

Ha mégis észleljük magunkon a gyulladás tüneteit, fontos a bő folyadékbevitel (csapvíz, ásványvíz, gyógy- vagy gyümölcstea cukor nélkül), alkalmazhatunk melegvizes borogatást az alhasi fájdalmak csökkentése céljából, vehetünk gyógynövényes, meleg ülőfürdőt (kamilla, zsurlófű).

A gyógyulásban kiemelt szerepe van a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnek. Ugyanis a húgyhólyagban pangó gyorsabban szaporodnak a baktériumok, melyek az érintett gyulladást is okozzák.Ajánlott napi 1,5-2 liter folyadékot egyenletes mértékben elfogyasztani, hogy a vizeletürítés folyamatos legyen. Az említett gyógyteák ezért duplán hatékonyak.

Ha pár nap (2-3) alatt nem múlnak el a tünetek, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert lehet, hogy antibiotikumos kezelés szükségeltetik a szövődmények és felül fertőzések elkerülése végett!

 

Hogyan segít a tőzegáfonya?

A tőzegáfonya hatóanyagának sikere abban rejlik, hogy sejtszintjen blokkolja az egysejtű kórokozókat. A baktériumok ugyanis a vizeletben közlekednek, csillókkal, ostorokkal mozognak. A tőzegáfonya anyagai ezt a mozgási képességet bénítják meg, úgy, hogy behatolnak a baktérium belsejébe.

A tőzegáfonya gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, proantocianidinben, antioxidánsokban, és pektinben is (rostforrás), így általános immunerősítő, gyulladáscsökkentő és roboráló hatása is van. Ezért jelenthető ki, hogy nemcsak a kezelés, de a megelőzés alternatívája is lehet.

A húgyuti bántalmak mellett a tőzegáfonya jót tesz az emésztésnek, védi a sejtjeink DNS állományát, csökkenti a gyulladásos folyamatokat, kedvező az öregedési folyamatok ellen, sőt, az íny- és fogak védelmében is szerepet vállalnak összetevői.

2021. november 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek