A hársfatea gyógyhatásai szellemi és testi jóllétünkre

A hársfatea gyógyhatásai szellemi és testi jóllétünkre

Kapcsolódó tünetek:

A hársfatea kiváló antioxidáns forrás, tehát védi a sejteket a káros szabad gyökök ellen. Számos előnye van, például segít az emésztőrendszer megfelelő működésében, a gyomor- vagy epebántalmak ellen, a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában, ráadásul hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez.

 

Gyakran megfázás, nátha vagy influenza tüneteinek csillapítására használják. Rendszeres fogyasztása javíthatja az általános közérzetet és energiaszintet – jó lehet álmatlanság, szorongás és depresszió ellen –, de sokan pusztán a kellemes íze miatt is szeretik.

 

A következőkben kifejtjük, milyen panaszok enyhítéséhez járulhat hozzá a hársfatea, hogyan kell elkészíteni és alkalmazni, illetve milyen mellékhatások jelentkezhetnek például a túlzásba vitt fogyasztása esetén.

A hársfatea jótékony hatásai

Milyen betegségek esetén segít a hársfatea?

 

A hárs virágából készült tea leguniverzálisabb gyógyteák egyike. Nem véletlenül használják évszázadok óta a népi gyógyászatban, hiszen számos egészségügyi probléma ellen hatásos.

 

Szorongáscsökkentő

 

A hársfatea nyugtató hatással bír, így sikeresen alkalmazható napjaink egyik legelterjedtebb stressztünete, a szorongás ellen. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét a szervezetben, ami rendkívül hasznos olyankor, ha éppen feszültebb időszakon megyünk keresztül, vagy egy kis ellazulásra vágyunk a hétköznapi hajtás közepette.

 

Enyhíti az álmatlanságot

 

Az álmatlanság alattomos probléma, mert sokan nem tulajdonítanak neki kellő jelentőséget. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya azonban rövid és hosszú távon is komoly fizikai és mentális panaszokhoz vezethet. Így hát különösen praktikus, ha egy ilyen ízletes gyógyteát hívunk segítségül: már az elkészítése és a fogyasztása is olyan jóleső szertartás lehet, ami segít ellazulni.

 

Csillapítja az emésztési problémákat

 

A hársfatea nyugtatja és erősíti a gyomrot, görcsoldó hatású, enyhíti a bélgyulladást. Gyakran használják olyan közismert emésztőrendszeri panaszok ellen, mint a hasmenés, a székrekedés, a haspuffadás vagy a fokozott bélgázképződés. Gyomor- és bélbántalmak mellett epe- és májbetegségek esetében is javasolják a fogyasztását.

Mire jó a hársfatea?

 

Gyulladáscsökkentő

 

A benne található növényi eredetű antioxidánsoknak, a flavonoidoknak köszönhetően az egész szervezetben képes csökkenteni a gyulladások mértékét. Legyen szó a már említett emésztési problémákon kívül ízületi gyulladásról, izomfájdalomról vagy -görcsről, bőrbetegségről, köszvényről – a hársfatea remek lehet kiegészítő terápiaként.

 

Csillapítja a megfázás és influenza tüneteit

 

A hársfatea izzasztó hatásának köszönhetően segít eltávolítani a szervezetből a kórokozókat és a méreganyagokat, ami kifejezetten jól jön, ha szeretnénk megszabadulni a megfázás és az influenza kellemetlen tüneteitől. A meleg gyógytea kortyolgatása szinte azonnal enyhíti az orrdugulást, a torokfájást, a köhögést, és javítja a közérzetet.

Jó hatással van a szívműködésre

 

Segít kordában tartani a magas vérnyomást, hiszen gyulladáscsökkentő hatása révén védi az érfalak épségét. Mivel ez nyugtató hatással párosul, szapora szívverés ellen is hatékony lehet.

 

Rákmegelőző hatású lehet

 

Számos kutatás bizonyítja, hogy az antioxidánsok fogyasztása – a sejtvédő hatásnak köszönhetően – segíthet bizonyos rákfajták kockázatának csökkentésében. A hársfatea többek között kumarint és kvercetint is tartalmaz, ami nemcsak az oxidatív stressz ellen védi a sejteket, hanem akár bizonyos mutációktól is.

 

A hársfatea alkalmazása

 

Lássuk, hogyan érdemes elkészíteni és fogyasztani a hársfateát, hogy élvezhessük a felsorolt jótékony hatásait!

 

Mit kell tudni a hársfa virágzásáról?

 

A hársfa nem csupán egy fajt jelöl, hanem egy nemzetséget a mályvafélék családján belül. Magyarországon három faja jellemző. Virágzásukra nyáron, júniustól kezdve lehet számítani. Magasságuk akár a 40 métert is elérheti. A nagylevelű hárs főleg az északi erdőkben és a szurdokvölgyekben őshonos, míg a kislevelű hárs és az ezüst hárs inkább a városokban található meg. Gyógyászati célra a kis- és a nagylevelű hárs virágát szokták használni.

 

Hogyan szedjük a hársfavirágot?

 

A virágzó hársfa mesés látványt nyújt, és rendkívül kellemes illatot áraszt. Mivel a túlságosan kinyílt sárgásfehér virágok 2-15 darabból álló ernyőket képeznek, száradáskor könnyen szétesnek, jobb, ha még valamennyire zárt állapotban szedjük le őket, először akár az ágvégekkel együtt – persze, anélkül, hogy kárt tennénk a fában!

Hogyan készítsünk hársfateát?

 

Egy kiskanálnyi (2-4 g) hársfavirágot öntsünk le 2 dl forró vízzel. Lefedve hagyjuk állni 10 percig, majd szűrés után azonnal fogyasztható. Egyszerre nagyobb mennyiséget is főzhetünk belőle, de a hatékonyság megőrzéséhez 12 órán belül érdemes elfogyasztani az egészet.

 

A hársfa virága mellett a levelét is használhatjuk teakészítésre, méghozzá úgy, hogy egyszerűen abból is hozzáteszünk egy kanálnyit. Naponta 2-3 bögrével célszerű inni belőle. Mézzel vagy cukorral édesíthető, ízlés szerint. A hársfatea gyerekeknek is adható már 5-6 hónapos kortól; egyszerre segít a megfázás tüneteinek és az azokkal együtt járó nyűgösségnek az enyhítésében.

 

A hársfatea készítéséhez természetesen nem feltétlenül kell magunknak szedni a virágot: kiváló minőségű, kifejezetten teának való hársfavirágzatot vagy akár filteres változatot is vásárolhatunk a gyógyszertárban!

 

Mit lehet még készíteni belőle a teán kívül?

 

A hársfa virágaiban lévő hatóanyagok például toroköblögető formájában is hasznosíthatóak. Ehhez 20 g virágot kell összekeverni fél kiskanálnyi szódabikarbónával és 2 dl vízzel. Torok- és mandulagyulladás esetén is segít.

 

A másik lehetőség a hársvirágból készült fürdő, ami szépíti és feszesebbé varázsolja a bőrt: 500 g szárított virágot adjunk 3 l forralt vízhez, szűrjük le, s öntsük bele egy kádnyi kellemesen meleg, 37 Celsius-fok körüli vízbe. A fürdő akkor a leghatásosabb, ha 15-20 percig tart, mert ez elég ahhoz, hogy a hársfavirág kifejtse jótékony hatását, de még nem ázik ki tőle a bőrünk.

 

A hársfatea esetleges mellékhatásai

 

A hárs azon gyógynövények közé tartozik, amelyeknek a fogyasztása ellen csak kevés tényező szólhat. Fogyasztása kerülendő alacsony vérnyomás vagy diagnosztizált szívbetegség esetén. Allergiára hajlamosaknál nem kívánt reakciót válthat ki. Egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték arról, hogy várandós nők és 5-6 hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében biztonságos a fogyasztása. Ha kérdések merülnek fel a hársfatea fogyasztásával kapcsolatban, akkor érdemes előbb orvossal vagy gyógyszerésszel konzultálnunk róla.

 

Összegzés

 

A hársfatea számos egészségügyi probléma ellen hatékony, a leguniverzálisabb gyógyteák egyike. Oldja a szorongást, enyhíti a depressziót és az álmatlanságot, csillapítja az emésztési problémákat (a gyomor-, epe-, máj- és bélbántalmakat is), gyulladáscsökkentő hatású, jó a megfázás és az influenza kellemetlen tünetei ellen, előnyösen hat a szívműködésre, emellett pedig rákmegelőző hatása is lehet.

 

Saját szedésű hársfavirágból vagy gyógyszertárban kapható virágzatból is főzhetünk teát, amiből naponta 2-3 csészényit érdemes fogyasztani. Nátha elleni toroköblögetőt vagy bőrfeszesítő gyógyfürdőt is készíthetünk belőle. A hársfatea fogyasztása ellenjavallt lehet alacsony vérnyomás vagy diagnosztizált szívbetegség esetén, biztonságossága pedig egyelőre nem ismert várandós nőknél és 5-6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél.

2023. december 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek