A hajhullás okai - 10 dolog, ami a háttérben állhat

A hajhullás okai - 10 dolog, ami a háttérben állhat

Kapcsolódó tünetek:

  • 1. Az évszakok változása hajunkat is megviseli. Ősz elején több hajszálunk hullik ki, mint nyáron, ez teljesen természetes jelenség. Ezt nevezzük őszi hajhullásnak. Ugyanakkor normális esetben a fokozott hajhullás nem tarthat tovább egy-másfél hónapnál.
  • 2. Az őszi időszakban kihulló haj mennyisége 60-80 szál naponta. Ezt érdemes néha ellenőrizni is, és ha tartósan ennél nagyobb mennyiségű hajat veszítünk, mindenképpen forduljunk szakemberhez, hiszen a hátterében sokszor komolyabb betegségek is állhatnak.
  • 3. A hajunk sok esetben elsőként jelzi, ha valamilyen belső, egyelőre rejtett probléma áll fenn szervezetünkben. Férfiaknál gyakori a férfi nemi hormonhoz kötődő, öröklődő androgén hajhullás, ami már fiatal korban elkezdődhet.
  • 4. Az androgén hajhullás a nőknél is előfordul, akár már a húszas-harmincas éveiktől kezdve. Menopauza után csökken az ösztrogéntermelés és magasabb lesz az androgén hormonok aránya, ekkor is kialakulhat hajhullás.
  • 5. Hajhullást idézhet  elő a cink- és vashiány, a vérszegénység, valamilyen gyulladás, bakteriális fertőzések illetve pajzsmirigy-betegség is.
  • 6. Az agresszív, alacsony fehérjetartalmú diéta is vezethet a haj idő előtti kihullásához, aminek hátterében a vitamin- és aminosavhiány állhat.
  • 7. A szezonális hajhullás két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a nyári forróságban a haj beizzadhat, a klóros víz, a túl gyakori hajmosás pedig károsíthatja a hajat és a fejbőrt, ezen tényezők élettani hatása ősszel mutatkozik meg szembetűnően. Másrészt míg nyáron vitaminban gazdagon táplálkozhatunk, a hűvösebb idő beálltával mindannyian előnyben részesítjük a kalóriadúsabb, ásványi anyagokban szegényebb ételeket. A haj elgyengülését pedig nagyban befolyásolja táplálkozásunk.
  • 8. A szép haj belülről táplálkozik: figyeljünk oda a helyes, tápanyagban gazdag étkezésekre! Megoldás lehet a haj, a bőr és a köröm egészségét is támogató szépségvitamin-komplexek szedése mellett speciális fejbőrápoló és hajerősítő termékek – szérumok, samponok és balzsamok – használata, melyekkel a hajhullás mértéke csökkenthető, a hajszálak megerősödnek, tartásuk és minőségük javul.
  • 9. Válasszunk hajkímélő fésűt! Az a jó fésű, amelynek sörtéi természetes anyagból készültek, nem túl kemények, nem tépik a hajat és könnyen tisztíthatók!
  • 10. Tanuljuk meg a helyes hajmosási technikát: diónyi sampont oldjunk fel vízzel, ezt oszlassuk szét a hajon körkörös, masszírozó mozdulatokkal! A sampont alaposan öblítsük ki, mert ha a fejbőrön marad, kiszáríthatja, irritálhatja. A hajunkat alaposan töröljük meg és ne vizesen kezdjük el kifésülni, hanem kicsit szárítsuk meg, mivel a nedves hajszál a legsérülékenyebb! Hideg időben mindig teljesen szárazra szárítsuk a hajunkat, mert ha nem így teszünk, fejbőrünk megfázik, korpásodni kezd, a félig nedves haj miatt a hajhagymák is megbetegedhetnek és ettől  kezdhet hullani a hajunk.
2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek