Haj vitamin

Haj vitamin

Kapcsolódó tünetek:

A SZÉP HAJÉRT

A hajápolás ugyanis nemcsak külső, hanem belső tényezőkön múlik. A hajápoló kozmetikumok használata mellett fontos, hogy a szervezetbe bekerüljenek azok az ásványi anyagok és vitaminok, melyek a hajszálakat belülről támogatják, táplálják, és javítják a szaru szerkezetét. A szép haj önmagában is érték, de vele magabiztosabbnak érezzük magunkat, így sikeresebbek lehetünk az élet számos területén. Sokan elégedetlenek hajuk minőségével (sűrűség, a hajszálak vastagsága, töredezettség, a hajnövekedés gyorsasága), és gyakori probléma a hajhullás mértéke is. Normális mértékű hajhullásról akkor beszélhetünk, ha az elvesztett hajszálak mennyisége napi szinten nem haladja meg az 50-100 szálat. Ezeken kívül problémát okozhat a haj szépsége szempontjából a zsírosodás vagy korpásodás is.

Mi állhat a hajjal kapcsolatos panaszok hátterében?

Külső hatások

A töredező, fénytelen, gubancos vagy túlzott mértékben hulló haj sokszor külső tényezők eredménye. Ilyen lehet a nem megfelelő páratartalom, a túl száraz levegő, az erős igénybevétel pl.kozmetikumok, dauer, festékek által, az erős hajvasaló használat, de akár az UV-sugárzás is. Ezek ellen könnyedén tehetünk, a környezeti tényező figyelembe vételével és ápoló kozmetikumokkal. Nehezebb kérdéskör, amikor a haj belső tényezők miatt sérült, problémás.

Belső tényezők

Az egészséges hajzat eléréséhez a szervezetnek vitaminokra és bizonyos nyomelemekre, fehérjékre (keratin, kollagén), és elegendő mennyiségű nedvességre (folyadékbevitelre) van szüksége. Változatos, vitamindús táplálkozás esetén az étrend is pótolhatná a haj egészségéhez szükséges megfelelő mennyiségű vitaminokat és nyomelemeket. A problémák megjelenésekor már hiányállapot áll fenn, bár fontos azt is tisztázni, hogy egyéb kórképek is állhatnak a haj minőségét negatívan befolyásoló panaszok mögött:
  • hormonális problémák, terhesség, változó kor
  • pajzsmirigy alulműködés
  • belgyógyászati okok
  • gyulladás a szervezetben, gócok (szuvas fog)
  • egyes gyógyszerek mellékhatása, antibiotikumos kúrák
  • anyagcsere betegségek, vérszegénység
  • túlzásba vitt diéta
  • örökletes kopaszodás
Érdemes tehát a haj minőségének megváltozásakor orvoshoz fordulni, a megfelelő szűrővizsgálatok elvégzése érdekében, és csak ezután választani az étrend kiegészítők közül.

A haj egészségét támogató vitaminok és nyomelemek

Elsőként kell megemlíteni a nemcsak a haj egészsége érdekében javasolt változatos, zöldségben és gyümölcsben gazdag étrendet, a májat, mint vasforrást, vagy a fehérjében és B-vitaminban gazdag tojást - azaz a természetes forrásokat. Ha figyelembe vesszük azt, hogy egyes adatok szerint minden hajszálra vetítve, az egészséges haj növekedése elérheti a napi 20-30 métert, havi szinten egy egészséges hajszál pedig 1 cm-t növekszik, különösebb magyarázatot nem igényel, hogy a hajhagymáknak jelentős tápanyagigénye van. A hajhagyma - ami a hajállomány képződéséért felelős-, a tápanyagokhoz a véráramon keresztül jut hozzá.

Hajvitaminok

A B-vitaminok segítik a hajhagymák és a körmök tökéletes anyagcseréjét. Ha a szervezet B-vitamin szintje alacsonnyá válik, tünetként jelentkezhet hajhullás, hajtöredezettség, illetve a körmök töredezettsége is. Fontos étrendi B-vitamin forrás az élesztő, a tojássárgája, a dió és a mogyoró, illetve zöldségek közül a hüvelyesek. Szintén fontos szerep jut a biotinnak (B7-vitamin, H-vitamin) is. A biotin a fehérje anyagcserében is részt vesz és segít, hogy a haj megfelelő szerkezetű és fényes maradjon. A legtöbb gyógyszertárban kapható hajerősítő vitamin komplex tartalmazza a B-vitamin sor jelentős részét, megfelelő támogatást adva a hajhagymák működéséhez. - Az A-vitamin a hajnövekedés megfelelő mértékéhez járul hozzá. - A C-, és E-vitaminok antioxidánsként védik a sejteket a káros hatásoktól. - A nyomelemek is fontos szerepet játszanak az egészséges hajkorona elérésében. - A cink magas koncentrációban található meg a hajszálakban, hiányára utalhat a töredező haj és köröm. - A réz megfelelő szintje is szükséges ahhoz, hogy a hajunk egészséges legyen, hiszen ez a nyomelem is alkotója az egészséges szervezet szöveteinek. Különösen menstruáló hölgyek, vérzékenységben szenvedők küzdhetnek vashiányos állapottal. A vashiány következményeként kialakulhat a nyomelem hiányával magyarázható egészségtelen mértékű hajvesztés is. A szelén (a vitaminok mellett) erős antioxidáns, ami az öregedési folyamatokat gátolja, de szükségünk van kénre, káliumra és kálciumra is az egészséges fejbőrhöz, bár ezeket általában tudjuk az étkezéssel pótolni. Kálciumot és D-vitamint azonban étrend kiegészítőkkel is vihetünk be, hiszen ezek az anyagok több fontos folyamatért is felelősek a szervezetben, ezért nem baj, ha magasabb dózisban rendelkezésre állnak. A jód hiánya okozhatja a pajzsmirigy zavart, ami nemcsak hajhullással, de fáradékonysággal, testsúly problémákkal és idegrendszeri tünetekkel is járhat. A jódot pótolhatjuk jódozott sóval, tengeri halak, piros bogyós gyümölcsök fogyasztásával.

Tippek az egészséges hajért

A hajvitaminok, komplex étrend kiegészítők sokat segíthetnek, hogy visszanyerjük hajkoronánk szépségét és egészségét, de ezeken kívül is van néhány tanács illetve tipp, amit érdemes betartani.
  • Használjunk gyógynövény alapú, természetes anyagokban gazdag sampont és balzsamot. Amikor hajat mosunk, finoman masszírozzuk is át a fejbőrt, mert ez serkenti a hajszálereket, így a fejbőr anyagcseréjét, aminek következtében a haj erősebb és gyorsabban növő lehet.
  • A hajvédő olajok is jót tesznek, de csak a kellő mértékben. Használhatunk argánolajat, jojobát, de elég hetente 1 alkalommal.
  • Csipegessünk élesztőt, búzacsírát vagy köles és quinoa alapú egészséges rágcsákat.
  • Kerüljük a túlzott igénybevételt; ne szárítsuk túl a hajunkat, ne vasaljuk, amikor nem muszáj, válasszunk kímélő festékeket, színezőket.
  • Étkezzünk változatosan, ha diétázunk, ne feledkezzünk meg a vitamin és ásványi anyag pótlásról!
  • Ne feledkezzünk meg az Omega 3 jótékony hatásairól sem, amely szerepet játszik a szép bőr és haj kialakulásában, ezért a zsírsavak egyensúlyára figyeljünk oda!
  • Talán már klisésen hat, de a stressz elkerülése tényleg fontos, akár hajunk védelmében is. Ha a mindennapjaid több idegeskedéssel járnak, akkor vezesd le sporttal, jógával, vagy meditációval, sőt, táncolhatsz is!
  • Ha egyéb tüneteink is vannak (fogfájás, izomfájdalom, hirtelen súlygyarapodás vagy vesztés, szorongásos állapot, emésztési zavarok), és gyanakszunk valamilyen háttér betegségre, vagy allergiára, akkor forduljunk mielőbb orvoshoz!
2015. január 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek