A fantomfájdalom

2015. december 14.

Nem csupán a végtagok, hanem más szervek eltávolítását követően is megjelenhet.

A fantomfájdalom

Érdekes módon bizonyos testrészek amputációja után, az eltávolított testrésznek megfelelően a betegek több mint fele fájdalmat érez.

Folyamatos jellegű, vagy rohamokban jelentkező fájdalomról van szó, mely lehet égő, görcsös, lüktető.

Kialakulásának oka nem ismert, csak találgatások vannak. Valószínűleg az érintett testrész ingerületszállító idegeinek elvesztése, a vérkeringés megváltozása, de lelki, pszichés okai is lehetnek.

Kezelés

fantomfajdalom301Gyógyszeres kezelés esetén a lépcsőzetes megoldás javasolt, vagyis az enyhébb fájdalomcsillapítótól az erősebbig kell haladni:

Hatékony lehet az érintett területre az idegblokád, az idegek működésének gátlása.

TENS készülék használata: kis intenzitású, és rövididejű elektromos impulzusok felhasználása a fájdalom csökkentésére.

A jól működő, igényesen kivitelezett protézis megkönnyítheti a fantomfájdalom megelőzését, csillapítását.

Azokban az esetekben, mikor hatástalannak bizonyulnak a kezelések, olyankor a csonk revíziója lehet szükséges vagy a csonk lágyrészek közé történő mélyebb buktatása, a kialakuló idegburjánzás eltávolítása.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Rubophen 500 mg tabletta 30x

    Rubophen 500 mg tabletta 30x

    <p>Felnőttek és 6 évnél idősebb gyermekeknek javasolt lázcsillapításra, különböző eredetű fájdalmak csillapítására. Csökkenti a lázat, csillapítja a megfázással járó enyhe-közepes fájdalmakat is.</p>

    2 449 Ft

Nagyon fontos megemlíteni a pszichés támogatás fontosságát, nagyon sokat segíthet pszichológus által vezetett egyéni vagy csoportterápia.

Az „tükör-módszer” is hatásos lehet: a tükör elé leültetett beteg nézi az ép testrészét, közben próbálja mozgatni a csonkoltat és ez fájdalomcsillapító hatással bír.

A csonk hideg-meleg terápiája is jó hatású lehet, csakúgy, mint az időben elkezdett gyógytorna. A masszázs a fájdalom megelőzésében játszik fontos szerepet.

A fantomfájdalom kezelése nehézkes, az életét nagyon megkeserítő fájdalomtípus, ennek következtében mindent meg kell tenni az érintett egyén fájdalmának időben elkezdett, megfelelő csillapításának eléréséért. Sok esetben sajnos a fantomfájdalom nehezíti meg a beteg rehabilitációját, társadalomba történő visszailleszkedését.