7 fontos tudnivaló a K-vitaminról

7 fontos tudnivaló a K-vitaminról

Kapcsolódó tünetek:

  • 1. Sokáig csupán a véralvadásban betöltött fontos szerepét ismerték az orvosok. A K-vitamin tartalmazza a protrombin véralvadásanyag állandó, egyenletes koncentrációját. Protrombin híján a sebek vérzése nem áll el.
  • 2. A K-vitamin jelentős szerepet játszik csontjaink és kötőszöveteink anyagcseréjében és az egészséges veseműködésben is. A K-vitamin döntően hozzájárul a kalcium hasznosításához, a kalcium és a D-vitamin együttműködéséhez. Ahhoz, hogy a kalcium az erekből eljusson a csontokhoz és beépüljön oda, szükség van K- vitaminra.
  • 3. A K-vitamin zsírban oldódik, így az egészséges zsíranyagcsere elengedhetetlen a vitaminnak az anyagcserében végzett munkájához. A K1- és K2 vitaminok csak epe jelenlétében képesek felszívódni a bélcsatornából.

  • 4. A K-vitamin segédkezik fontos tároló szénhidrátok beépülésénél a sejtekbe, annak érdekében, hogy több óráig kibírjuk étkezés nélkül. Ezen kívül támogatja a máj munkáját és a legújabb kutatások szerint nélkülözhetetlen a vitalitáshoz és a hosszú élethez.
  • 5. A K-vitamin hiány első jelei: bélpanaszok, nehezen gyógyuló sebek, orrvérzés, fáradékonyság, menstruációs rendellenességek. Hiány lép fel, ha az ételben a mennyisége nem elegendő, ha a felszívódásával van baj, ha a bél baktériumflórája megváltozik, vagy ha a K-vitamin májban történő hasznosítása nem következik be.
  • 6. A K-vitamint vagy a táplálékkal vesszük fel, vagy magunk termeljük a bélbaktériumok útján. Különösen gazdag forrásai a zöld leveles főzelékek, illetve a saláta, de a máj, a tej, a joghurt, a tojássárgája és a csukamájolaj is sok K-vitamint tartalmaz.
  • 7. Naponta 50-100 mikrogramm K-vitamint használunk el.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek