5 orvosi ok a folytonos fáradtságra

2018. szeptember 30.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

Egyszer a sok feladatra, máskor a hosszú munkaórákra fogjuk a múlni nem akaró fáradtságot, néha pedig csak azt gondoljuk ’most lustább időszakomat élem’. Azonban a folytonos fáradtság mögött állhat néhány komolyabb, egészségünket érintő dolog is.

5 orvosi ok a folytonos fáradtságra

5 orvosi ok a folytonos fáradtságra

Vérszegénység

Ha orvosunknak panaszkodunk hosszan tartó fáradtságunkról, általában először a vérszegénységet vizsgálja, amit vérvétellel könnyedén ki lehet mutatni. Ha ugyanis a fáradtság mellett azt is észrevesszük magunkon, hogy gyorsan kifulladunk, néha pedig kapkodunk a levegőért, annak általában az áll a hátterében, hogy a vérünk nem szállít elegendő mennyiségű oxigént sejtjeinkhez. Ha valóban ez okozza állandó kimerültségünket, tapasztalhatunk még egyéb tüneteket is. A hidegrázás, a szédülés, az ingerlékenység és a gyakori fejfájás mind ilyenek.

Pajzsmirigy problémák

Szerencsére a pajzsmirigy problémák vizsgálattal történő kimutatása az egyszerűbbek közé tartozik, így legalább gyorsan kiderülhet, ha fáradtságunkat ez okozza. Ha valóban pajzsmirigyünk miatt érezzük magunkat bágyadtnak, nem ritkák az egyéb olyan panaszok sem, mint bőrünk kiszáradása vagy a gyakori székrekedés. A nőket nagyobb mértékben érintő pajzsmirigy-alulműködés esetén a szerv bizonyos, a test számára szükséges hormonokból nem termel eleget, ezért ezeket valamilyen szintetikusan előállított pajzsmirigyhormonnal kell majd pótolnunk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Yespharma Pajzsmirigy+Energia kapszula 60x

    Yespharma Pajzsmirigy+Energia kapszula 60x

    <p>A Pajzsmirigy termékcsalád minden tagja tartalmaz szelént, ráadásul organikus formában, hiszen a szelén hozzájárul a pajzsmirigy normál muködéséhez. Ha állandó fáradtsággal és levertséggel küzd, Önnek a Pajzsmirigy+Energia a legmegfelelobb, amely matetartalmával segít a fáradtság csökkentésében, míg a jó közérzet és a lelki-egyensúly fenntartásáért sáfránytartalma felel. Mindemelett a benne lévo ginzeng hozzájárul a koncentráció és a memória megorzéséhez.</p>

    3 699 Ft

Cukorbetegség

Amikor vérünk glükóz szintje megemelkedik, az befolyásolja vérkeringésünk folyamatait is. A sejtek nem jutnak elég oxigénhez és szükséges tápanyaghoz, emiatt pedig fáradtnak érezzük magunkat. Az alacsony vércukorszint azonban ugyanide vezet: kimerültség tör ránk, mert vérünkben eleve nincs elegendő ’üzemanyag’ sejtjeink számára.

Depresszió

Depressziótól szenvedhetünk, ha folyton fáradtnak érezzük magunk, nincs kedvünk reggelente felkelni és ezek mellett alvási problémák is fellépnek. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, érdemes először egy általános fizikális vizsgálat alatt kizárni a szervezetünket érintő, más, hasonló jeleket kiváltó okokat. Ha orvosunk is megbizonyosodott róla, hogy depresszió állhat kimerültségünk hátterében, pszichiáterhez fog minket irányítani.

Ételérzékenység

Könnyen lehet általános fáradtságunk oka egy még rejtett ételérzékenység. Az ételcsoport vagy összetevő által kiváltott gyulladásos reakciók a bágyadtság mellett azonban megjelenhetnek felfújódás, kiütések vagy akár apróbb tudatzavarok formájában is. Sajnos nincsen általánosan jó vizsgálat az ételérzékenységek teljes körű azonosítására, így amit tenni tudunk, az annyi, hogy kiiktató diétákat tartva, ételcsoportonként megfigyeljük, mi okozhatja a változásokat szervezetünkben. Ha például tejérzékenységre gyanakszunk, egy hétig vegyünk ki minden tejterméket étrendünkből. Figyeljük állapotunk változásait, majd újra kezdjünk tejet inni. Ha ekkor azt tapasztaljuk, hirtelen fáradtabbak lettünk, és általánosan rosszabbá vált a közérzetünk, valószínűleg megtaláltuk a bűnöst.

7 egyszerű szokás a meghitt ünnepekért

7 egyszerű szokás a meghitt ünnepekért

Az ünnepi időszakra az öröm és meghitt hangulat mellett a stressz és a feszültség is jellemző. Íme, pár tipp, hogyan kezeljük a helyzetet, hogy minél nyugodtabban teljen a szeretet ünnepe.

7 dolog, ami minden nap kötelező – karácsonykor is

7 dolog, ami minden nap kötelező – karácsonykor is

A karácsony a szeretet ünnepe, ennek ellenére sok stressz előzi meg. Ilyenkor annyi feladat zúdul ránk, hogy kevesebb időt szánunk magunkra. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy ne őrüljünk meg teljesen, közben pedig egészségünkért is tegyünk.

Ez történik a testünkkel, amikor pihenünk

Ez történik a testünkkel, amikor pihenünk

A mai világban egyre több stressz ér minket, így nagyon fontos, hogy szánjunk időt magunkra és a pihenésre, ami jótékony hatással van a szervezetünkre.

Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

Erre számítsunk, ha kihagytuk idén a nyaralást

A vakációt nem csupán az iskolások várják, hiszen mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra és pihenésre. Sőt mi több, egy új kutatás szerint akár egészségügyi panaszokat is okozhat, ha kihagyjuk a nyaralást.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában