5 orvosi ok a folytonos fáradtságra

2018. szeptember 30.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

Egyszer a sok feladatra, máskor a hosszú munkaórákra fogjuk a múlni nem akaró fáradtságot, néha pedig csak azt gondoljuk ’most lustább időszakomat élem’. Azonban a folytonos fáradtság mögött állhat néhány komolyabb, egészségünket érintő dolog is.

5 orvosi ok a folytonos fáradtságra

5 orvosi ok a folytonos fáradtságra

Vérszegénység

Ha orvosunknak panaszkodunk hosszan tartó fáradtságunkról, általában először a vérszegénységet vizsgálja, amit vérvétellel könnyedén ki lehet mutatni. Ha ugyanis a fáradtság mellett azt is észrevesszük magunkon, hogy gyorsan kifulladunk, néha pedig kapkodunk a levegőért, annak általában az áll a hátterében, hogy a vérünk nem szállít elegendő mennyiségű oxigént sejtjeinkhez. Ha valóban ez okozza állandó kimerültségünket, tapasztalhatunk még egyéb tüneteket is. A hidegrázás, a szédülés, az ingerlékenység és a gyakori fejfájás mind ilyenek.

Pajzsmirigy problémák

Szerencsére a pajzsmirigy problémák vizsgálattal történő kimutatása az egyszerűbbek közé tartozik, így legalább gyorsan kiderülhet, ha fáradtságunkat ez okozza. Ha valóban pajzsmirigyünk miatt érezzük magunkat bágyadtnak, nem ritkák az egyéb olyan panaszok sem, mint bőrünk kiszáradása vagy a gyakori székrekedés. A nőket nagyobb mértékben érintő pajzsmirigy-alulműködés esetén a szerv bizonyos, a test számára szükséges hormonokból nem termel eleget, ezért ezeket valamilyen szintetikusan előállított pajzsmirigyhormonnal kell majd pótolnunk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Yespharma Pajzsmirigy+Energia kapszula 60x

    Yespharma Pajzsmirigy+Energia kapszula 60x

    <p>A Pajzsmirigy termékcsalád minden tagja tartalmaz szelént, ráadásul organikus formában, hiszen a szelén hozzájárul a pajzsmirigy normál muködéséhez. Ha állandó fáradtsággal és levertséggel küzd, Önnek a Pajzsmirigy+Energia a legmegfelelobb, amely matetartalmával segít a fáradtság csökkentésében, míg a jó közérzet és a lelki-egyensúly fenntartásáért sáfránytartalma felel. Mindemelett a benne lévo ginzeng hozzájárul a koncentráció és a memória megorzéséhez.</p>

    3 629 Ft

Cukorbetegség

Amikor vérünk glükóz szintje megemelkedik, az befolyásolja vérkeringésünk folyamatait is. A sejtek nem jutnak elég oxigénhez és szükséges tápanyaghoz, emiatt pedig fáradtnak érezzük magunkat. Az alacsony vércukorszint azonban ugyanide vezet: kimerültség tör ránk, mert vérünkben eleve nincs elegendő ’üzemanyag’ sejtjeink számára.

Depresszió

Depressziótól szenvedhetünk, ha folyton fáradtnak érezzük magunk, nincs kedvünk reggelente felkelni és ezek mellett alvási problémák is fellépnek. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, érdemes először egy általános fizikális vizsgálat alatt kizárni a szervezetünket érintő, más, hasonló jeleket kiváltó okokat. Ha orvosunk is megbizonyosodott róla, hogy depresszió állhat kimerültségünk hátterében, pszichiáterhez fog minket irányítani.

Ételérzékenység

Könnyen lehet általános fáradtságunk oka egy még rejtett ételérzékenység. Az ételcsoport vagy összetevő által kiváltott gyulladásos reakciók a bágyadtság mellett azonban megjelenhetnek felfújódás, kiütések vagy akár apróbb tudatzavarok formájában is. Sajnos nincsen általánosan jó vizsgálat az ételérzékenységek teljes körű azonosítására, így amit tenni tudunk, az annyi, hogy kiiktató diétákat tartva, ételcsoportonként megfigyeljük, mi okozhatja a változásokat szervezetünkben. Ha például tejérzékenységre gyanakszunk, egy hétig vegyünk ki minden tejterméket étrendünkből. Figyeljük állapotunk változásait, majd újra kezdjünk tejet inni. Ha ekkor azt tapasztaljuk, hirtelen fáradtabbak lettünk, és általánosan rosszabbá vált a közérzetünk, valószínűleg megtaláltuk a bűnöst.

Ezért álmosodunk el evés után

Ezért álmosodunk el evés után

Jól ismerjük azt a bizonyos belebegő álmosságot, ami egy igazán jó ebéd elfogyasztását követi. Nos, kiderült, ez nem csak az embereket érinti, de számos állatfaj esetében is működésbe lép a ’kaja-kóma’. De mi is ez az álmosító biológiai reakció?

Tényleg létezik tavaszi fáradtság?

Tényleg létezik tavaszi fáradtság?

Biztosan hallottuk már a ’tavaszi fáradtság’ kifejezést. De miközben minden ébredezik és életre kel, mi miért érezzük ennek az ellenkezőjét? És ami még fontosabb: tehetünk valamit a jelenség ellen?

Tippek tavaszi fáradtság ellen

Tippek tavaszi fáradtság ellen

A hideg téli hetek után egyre inkább várjuk a tavaszt, azonban a napsütéses napok elérkeztével úrrá lesz rajtunk a tavaszi fáradtság. De az alábbi tippek segítenek, hogy fitten és energikusan köszöntsük a melegebb évszakot.

Jót tehet egészségünknek a túlóra?

Jót tehet az egészségünknek a túlóra?

A Wharton Egyetem kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy a munkamániának két fajtája létezik, a köztük lévő különbség pedig jelentős. Lássuk, hogy mi ez.

Így kezeljük a stresszt az ünnepi őrület alatt

Így kezeljük a stresszt az ünnepi őrület alatt

A legtöbb embernek a karácsony kedvenc ünnepe, hiszen ekkor minőségi időt tölthetünk a szeretteinkkel, pihenhetünk és jókat ehetünk. Ezeken kívül azonban rengeteg stresszel is jár az év ezen időszaka.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában