5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

Kapcsolódó tünetek:

Kimerültség minden nap

Persze mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor erőnkön felül próbálunk teljesíteni akár a munkánkban, akár otthonunkban, és ez sokat kivehet belőlünk. Azonban amikor folyamatosan, napról napra kimerülten ébredünk fel, és ez a fáradtság végigkíséri egész napunkat, az pontosan azt jelezheti, hogy immunrendszerünk működésébe valami hiba csúszott, ideje lenne lassítanunk, és hagyni, hogy védelmi rendszerünk újra felépülhessen.

Gyakori megfázás

Sokunk számára az élet természetes része, hogy egyszer-egyszer elkapunk egy ártalmatlan náthát. Ilyenkor pár napig fújjuk az orrunkat, megiszunk pár meleg italt, majd lassan, de biztosan túl leszünk a bajon. Azonban, ha az állapot szinte általánosnak tekinthető életünkben, és megfázás megfázást követ, az nagy valószínűséggel azt jelenti, rés van a pajzsunkon. Ha folyamatosan betegnek érezzük magunkat, mindenképp keressük fel orvosunkat, mivel a sűrű megfázás egy súlyosabb, rejtett probléma tünete lehet.

Lassan gyógyuló sebek, sűrű fertőzések

Ha azt észleljük, hogy a bőrfelszínünkön esett sérülések gyógyulása a megszokottnál több időt vesz igénybe, igencsak valószínű, hogy akadozó immunrendszerünk áll a háttérben. A legyengült immunrendszer ugyanis nem képes olyan gyorsasággal és hatékonysággal felvenni a harcot a seb körül megjelenő baktériumok és fertőzések ellen, ahogy azt egészséges állapotában tenné. Ugyanez igaz akkor is, ha egy év alatt több mint 2 alkalommal kellett antibiotikumot szednünk valamilyen, szervezetünket támadó fertőzés miatt.

Hasfájós mindennapok

Az emésztőrendszerünk és bélrendszerünk tele van az egészségünkhöz és a jó közérzetünkhöz szükséges baktériumokkal. Ha ezek egyensúlyban vannak, akkor immunrendszerünk is kiegyensúlyozottan működik. Azonban, ha ez a harmónia felborul, számos kellemetlen következményben lehet részünk a hasmenéstől, a hányingeren és rosszulléten keresztül a bélfertőzésekig.

Bőrproblémák

Testünk első védelmi vonala a kórokozókkal szemben a bőrünk. Nem meglepő hát, hogy kinézete, érzete és állapota tükrözheti azt is, ahogy másik védelmi vonalunk, vagyis immunrendszerünk érzi magát. A viszkető, száraz, kipirosodott vagy kiütéses bőr mind-mind valamilyen negatív változást sejtet, melyek némelyike immunrendszerünk meggyengülését jelezheti.

2021. január 24.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek