6 immunrendszer-romboló rossz szokás

6 immunrendszer-romboló rossz szokás

Kapcsolódó tünetek:

Az immunrendszer a szervezet védekező rendszere, melyet szokásainkkal erősíthetünk, de ugyanúgy gyengíthetünk is.  Felsoroljuk, mely tevékenységekkel gátoljuk egészséges működését.

1. Rendszeres alkoholfogyasztás

A rendszeres alkoholfogyasztás épp úgy károsítja az immunrendszert, mint az alkalmanként, nagyobb mennyiségben fogyasztott szeszes ital. A nagyobb mennyiségű alkohol hatására a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre és a szív- és érrendszeri, máj, és hasnyálmirigy betegségekre.

2. Magas zsírtartalmú ételek

A magas zsírtartalmú étrend hatására szintén romlik az immunrendszer működése. Számos kutatás bizonyítja, hogy a kevesebb zsírt tartalmazó étrend hatására javul a T-sejtek, vagyis a fehérvérsejtek bizonyos típusának működése, így a fertőzések elleni védekezésben játszott fontos szerepüket jobban el tudják látni.

3. Egészségtelen életmód

Az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód következtében jelentkező túlsúly szintén fogékonyabbá tehet a fertőzésekre. A test zsírszövetei ugyanis olyan hormonokat állítanak elő, melyek aktiválják az immunrendszer gyulladásos válaszát. Hatására csökken a T-sejtek működése és megnő az olyan súlyos betegségek, mint a szív-és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések valamint a diabétesz kockázata.

4. Folyamatos stressz

A folyamatos stressz és annak fel nem dolgozása előbb-utóbb megbosszulja magát. Az állandó nyugtalanság, idegesség alvászavart okoz. A stressz és az alvászavar együtt akár a hormonháztartás felborulásához is vezethet, mely szintén gyengíti az immunrendszerünket.

5. Túl kevés alvás

A túl kevés alvás önmagában is kockázati tényező. Alváshiány esetén megemelkedik a stressz hormon – a kortizol - szintje, mely az immunrendszerben gyulladásos választ provokál. A gyulladás az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Tartós fennállása azonban már a saját szövetek károsodását is okozhatja.

6. Vitamin- és ásványianyag hiány

Az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos a nélkülözhetetlen vitaminok, így az A, C, B6, D és E vitaminok és a folsav pótlása. Az ásványi anyagok közül a fertőzések elleni védekezés hatékonyságát szelén, réz, cink és vas segítségével növelhetjük. Ha a szükséges mennyiséget étrendünk nem tartalmazza, azt javasolt külső forrásból, táplálékkiegészítők segítségével biztosítani.

2016. december 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek