10 tény a C-vitaminról
- Az aszkorbinsav antioxidáns tulajdonságokkal bír, vízben jól oldódik
- Megtalálható mind a növényi, mind az állati szervezetben, a legtöbb állat szervezete képes előállítására
- Aszkorbinsavban gazdag növények: a csipkebogyó, a paprika, a paradicsom, a citrom és a zöld és leveles főzelékfélék (káposzta)
- Azért kapta a C-vitamin nevet, mert eredetileg citrusfélékből nyerték ki
- A C-vitamin több enzimet aktivál a szervezetben. Szerepe van a sejtlégzésben, gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont-, és a porcképzésben
- Fizikai megterhelés esetén a szervezet C-vitamin-igénye növekszik, melyet pótolni kell
- Számos vizsgálat azt igazolja, hogy a nagy dózisban bevitt C-vitamin pozitív hatással van a szív- és érrendszerre és az infarktus megelőzésében rendkívül fontos szerepet játszik.
- Nagy dózisban a C-vitamin hatásos a vírusos fertőzések megelőzésében és a szervezet roborálásában. Gátolja a vírusok szaporodását, serkenti az immunrendszert. Ha megfelelő adagban és időben vesszük be, az aszkorbinsav a legjobb eszköz az akut vírusos megbetegedések gyógyítására
- A C-vitamin védi az erek falát, csökkenti a koleszterinszintet és a különféle oxidációs károsodásokat. A C-vitamin rendszeres szedése jelentősen véd a magas vérnyomás kialakulásától és az agyvérzéstől.
- A C-vitamin fogyasztás komoly hatással van a különféle ráktípusok megelőzésében, illetve a tumornövekedés lassításában. A C-vitamin rákellenes hatása többek közt az un. szabadgyökök megkötésében, a rákkeltő anyagok semlegesítésében, az immunsejtek aktivitásának fokozásában rejlik. A fehérvérsejtekben százszor több C-vitamin van, mint egyéb szövetekben, vagyis kellő számú jelenlétükhöz és aktivitásukhoz nagy mennyiségű C-vitaminra van szükség.