A tél végeztével is kell szednünk multivitamint?

A tél végeztével is kell szednünk multivitamint?

Kapcsolódó tünetek:

Tavasszal rengeteg vitaminra van szüksége szervezetünknek, amihez sokan a legegyszerűbb utat választják: multivitamin tablettákat kezdenek el szedni. Vajon tényleg ez a legjobb választás? Sok szakértő szerint nem, ugyanis nem biztos, hogy azok a legjobb készítmények, melyek a legtöbb vitamint tartalmazzák, hiszen sokkal fontosabb az összetevők minősége, mintsem mennyisége. Köztudott, hogy a több nem mindig jobb. Lássuk, hogy milyen vitaminokra van szüksége ilyenkor szervezetünknek!

A-vitamin Az A-vitamin rendkívül fontos téli hidegtől meggyötört bőrünknek, ugyanis a tavaszi napsugarak kárt tehetnek benne, ha nincs, ami megvédené az UV-sugaraktól. Ezen kívül az A-vitamin sokat javíthat szürkületkori látásunkon. Naponta 1 milligrammra van szükségünk, ami megtalálható például 100 gramm répában. Ha nem viszünk be elegendő A-vitamint, akkor száraz bőrt, hajhullást, látászavarokat és bágyadtságot tapasztalhatunk magunkon.

Biotin (B7-vitamin) Ha szépek akarunk maradni, akkor a másik fontos vitamin a Biotin, aminek köszönhetően még ragyogóbb lesz a bőrünk és a hajunk. Naponta kb. 60 mikrogrammra van szükségünk, amit megtalálunk a zabpehelyben, a tojás sárgájában, a májban és a répában. A következő panaszokat okozhatja a Biotin hiánya: étvágytalanság, hányinger, hajhullás, bőrgyulladás.

B1-vitamin Tavasszal rendkívül fontos a B1-vitamin, ugyanis feltölt energiával és felgyorsítja az anyagcserét, továbbá jótékony hatással van a vérképződésre és az idegekre. Annak érdekében, hogy ne szenvedjünk belőle hiányt, fogyasszunk sok szójababot, élesztőt, napraforgómagot és búzacsírát. Ha alacsony a B1-vitamin szintünk, akkor cukoranyagcsere-zavar, szívgyengeség, vérszegénység és ingerlékenység léphet fel.

B6-vitamin A vérképzés és a cukoranyagcsere másik fontos vitaminja a B6. Naponta körülbelül 1,5 milligrammra van szüksége a szervezetünknek. 100 mg burgonya 0,3 mg-ot tartalmaz, 100 g szardella 1 mg-ot, 100 g búzacsíra pedig 4 mg-ot. Ha kevés B6 van a szervezetünkben, akkor vérszegénységet, bőrgyulladást, hányást és hasmenést tapasztalhatunk.

B12-vitamin A B12-vitaminból naponta 3 mikrogrammra van szükségünk, annak érdekében, hogy rendesen működjön a vérképzés és a sejtosztódás. A túró, a sertésmáj és a magas zsírtartalmú sajtok tartalmaznak B-12-t.

C-vitamin Természetesen a C-vitaminról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a benne található aszkorbinsav erősíti az immunrendszerünket, továbbá segíti a vas felszívódását, jótékony hatással van a kötőszövetekre és a koleszterin-anyagcserére. Naponta kb. 150-200 milligrammra van szükségünk belőle. 100 gramm petrezselyemben 150 mg C-vitamin van, 100 g citromban 50 mg, 100 g paprikában pedig 100 mg. A legtöbbet – 100 grammban 1200 milligrammot – a csipkebogyó tartalmazza. Ha a szervezetünknek megadjuk a számára szükséges mennyiséget, akkor olyan panaszoktól óvjuk meg, mint az ízületi gyulladás, fogvérzés, a gyenge kötőszövet és különféle fertőzések okozta problémáka.

D-vitamin Tavasszal erre a vitaminra is ki van éhezve a szervezetünk, hiszen a termelődéséhez szükség van napfényre. Naponta kb. 20 mikrogrammot kell bevinnünk. Amennyiben ezt nem tesszük meg, izomgyengeség és csontritkulás léphet fel, továbbá fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre.

E-vitamin A szintén rendkívül fontos E-vitamin segíti a bőr regenerálódását. Amennyiben el szeretnénk kerülni a korai ráncosodást, akkor naponta 15 milligrammot vigyünk be a szervezetünkbe. Ehhez meg kell ennünk kb. 200 gramm mogyorót vagy kb. 40 gramm napraforgómagot.

2021. február 19.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek