Bőr- és nemi betegségek

A bőr- és nemi betegségek csoportjába a bőr ragályos betegségei, valamint a nemi betegségek sorolhatók. A járványtan két típusukat különbözteti meg: a kizárólag közvetlen érintkezéssel terjedő, valamint a közvetlen és közvetett érintkezés útján is terjedő betegségeket.

A nemi úton terjedő betegségek elsősorban a nemi szervek nyálkahártyáján, esetleg annak közvetlen közelében ürülnek a beteg szervezetéből és ott is jutnak be az arra fogékony szervezetbe. Ilyen betegség a szifilisz, a gonorrhoea, a clamydia által okozott gyulladás és az AIDS.

Bőr- és nemi betegségek

A bőrbetegségek esetén a beteg bőréről az apró bőrdarabkákkal együtt a gombasejtek és gombafonalak is leválnak és ruhanemű, valamint közös használatú tárgyak útján kerülnek át a fertőzésre fogékony szervezetbe. Az egyik leggyakoribb típusa a láb- és körömgomba.

A vírusos eredetű bőrelváltozások, mint amilyen például a vírusos szemölcs, általában az immunrendszer legyengülését jelzik, ezért a tüneti kezelés mellett érdemes egy alapos kivizsgálásnak alávetni magunkat, hogy fény derüljön a kiváltó okokra is.

A mononukleózis kezelése, megelőzése

A mononukleózis kezelése, megelőzése

A mononukleózis kezelésének a szükségessége mindig a betegség súlyosságától, illetve a jelentkező tünetektől függ. Annak ellenére, hogy konkrét terápia nem létezik – a másik néven – Pfeiffer-féle mirigylázra, a tüneteken gyógyszerekkel lehet enyhíteni.

Amit a mononukleózisról tudni kell

Amit a mononukleózisról tudni kell

A mononukleózisnak, másnéven Pfeiffer-féle mirigyláznak a humán herpesvírusok közé tartozó Epstein-Barr vírus (EBV) a kórokozója. A betegség kellemetlen és fájó tünetekkel jár, diagnosztizálása pedig sokszor nehézséget okozhat.

A herpeszvírusok velünk élnek

A herpeszvírusok velünk élnek

Jól ismert egy gyakori betegség, mely legtöbb esetben enyhe viszketéssel kezdődik, nem sokkal később aztán apró hólyagocskák jelennek meg általában az ajkunkon. Ennek a hátterében a a herpes simplex vírus áll.

Így kezelhető a leghatékonyabban a lábgomba

Így kezelhető a leghatékonyabban a lábgomba

A lábgomba már népbetegségnek számít, hiszen a felnőtt lakosság mintegy 20-50 százaléka szenved kellemetlen tüneteitől. Alábbiakban ismertetjük, melyek a leghatékonyabb hatóanyagok ellenük.

Pókcsípés – Így kezeljük házilag

Pókcsípés – Így kezeljük házilag

Pókokkal számos helyen találkozhatunk, akár az otthonunkban is. Magyarországon szerencsére csak néhány mérgező fajta van, ennek ellenére jó tisztában lenni azzal, hogy mit kell tennünk pókcsípés esetén.