Talpi bőnye gyulladása: okok és kezelési módok

Talpi bőnye gyulladása: okok és kezelési módok

Kapcsolódó tünetek:

A sarok- és talpfájdalom leggyakoribb okai közé tartozik a talpi bőnye gyulladása. A bőnye nem más, mint annak a bőr alatti kötőszövet köznyelvi elnevezése, aminek fontos szerepe van az izmok és a szervek védelmében. A talpi bőnye a saroktól egészen a lábujjak tövéig húzódik. Gyulladásának oka lehet túlfeszítés vagy túlerőltetés. Az ilyenkor jelentkező éles, szúró fájdalom akadályozhat a járásban, az állásban és a mindennapi tevékenységek végzésében.

 

Cikkünkben bemutatjuk, mit jelent pontosan ez a kórkép, milyen tényezők hajlamosíthatnak rá, mik a tünetek, hogyan történik a diagnózis felállítása, illetve mik a kezelési és megelőzési lehetőségek.

 

Mit jelent a talpi bőnye gyulladása?

 

Első lépésként vizsgáljuk meg pontosabban, hogy mi is az a talpi bőnye, és mit jelent a gyulladása.

 

Mi az a talpi bőnye?

 

A plantáris fascia (latinul fascia plantaris) tulajdonképpen a sarokcsontot és a lábujjak alapját összekötő ínszalag. Feladata, hogy megtartsa a talpboltozatot, támasztékot biztosítson a test súlyának, valamint csillapítsa a lépések erőhatását, vagyis „becsapódási rezgését”.

 

A talpi bőnye gyulladása

 

Azért érdemes foglalkozni ezzel a betegséggel, mert a sarokfájdalom egyik leggyakoribb oka. Úgy alakul ki, hogy túl nagy terhelés következtében apró sérülések keletkeznek az ínszalagon, amik begyulladnak és merevvé válnak. A gyulladás kiváltó oka túlfeszítés vagy megerőltető tevékenység is lehet (akár sport, akár huzamosabb ideig történő állás). Ilyenkor a talpi bőnye megrövidülhet vagy rugalmatlanná válhat. Kezelése igen fontos, hiszen a terápia elmaradása idővel térd-, derék- vagy hátproblémákhoz is vezethet.

 

Kockázatát jelentős mértékben növeli a túlsúly, a hirtelen súlygyarapodás, a terhesség, az állómunka, a 40 év fölötti életkor, a nem megfelelő cipő viselése, a szakszerű bemelegítés nélküli sportolás, valamint túl alacsony lábboltozat, vagyis a lúdtalp, de a túl magas lábboltozat is.

A talpi bőnye gyulladásának okai

A talpi bőnye gyulladásának tünetei és a diagnózis felállítása

 

A betegség felismeréséhez fontos ismernünk a tüneteket – azzal együtt, hogy milyen kórképek okozhatnak még hasonló panaszokat –, és azt is, hogy hogyan történhet az állapot diagnosztizálása.

 

Mik a talpi bőnye gyulladásának tünetei?

 

A kezdeti tünet általában a sarokcsontnál vagy a lábujjak tövénél jelentkező, szúró, éles, égető fájdalom, ami lehet tompa is. Sok esetben reggeli felkelés után azonnal jelentkezik, így a nap első lépései a legrosszabbak. Eleinte gyorsan, 10-20 perc alatt elmúlik, mintha a lábunk „bejáratódna”.

 

A fizikai terhelés ugyanakkor fokozhatja is a panaszokat, amik közé tartozik például a talp nagyfokú érzékenysége és fájdalma, a talp és a sarok kipirulása, az egyre nehezebbé váló járás, továbbá az ínszalag megvastagodása és merevvé válása. A krónikussá váló gyulladás már hátrányosan befolyásolja az életminőséget, gátol a mindennapi teendők elvégzésében. Súlyos esetben a sarok megduzzadhat, sarkantyúképződés is előfordulhat.

 

Milyen más betegségek, állapotok okozhatnak még ezen a területen fájdalmat?

 

Sarokfájdalom vagy talpfájdalom természetesen más okok miatt is jelentkezhet. A mechanikai okok közé tartoznak a sérülések és a traumák (pl. csonttörés), de lehet szó fertőzésről, ízületi gyulladásról (artritiszről), autoimmun betegségekről, neurológiai betegségekről vagy csontritkulásról.

 

A talpi bőnye gyulladásának diagnosztizálása

 

Az orvos fizikális vizsgálatot végez, vagyis megvizsgálja, mely területek fájdalmasak, megnézi a láb statikáját, és röntgen vagy MRI segítségével kizárja az egyéb kiváltó okokat.

 

A talpi bőnye gyulladás kezelése házilag

 

A probléma kezelése általában otthoni körülmények között is lehetséges, műtéti beavatkozásra ritkán van szükség.

 

Nyugalom, pihentetés

 

Az első lépés minden esetben a gyulladást kiváltó terhelés csökkentése. Fel kell hagyni minden megerőltető tevékenységgel (sportolás, hosszabb állás). Kerülendő a kemény talajon járás. Segíthet a lábak felpolcolása. Magassarkú vagy flip-flop papucs helyett célszerű a talpat stabilan tartó lábbelit választani.

 

Hűsítés

 

Érdemes kihasználni a jegelés gyulladáscsökkentő hatását, méghozzá jeges borogatással úgy, hogy a jég közvetlenül ne érje a bőrt. A hideg vizes borogatás vagy a hűsítő lábfürdő is csillapíthatja a kellemetlen tüneteket. A váltott hideg-meleg terápia javítja a keringést és elősegíti a regenerációt: ilyenkor 15 perc hűtés után 1 óra szünet következhet, amíg az izmok felmelegszenek.

 

Nyújtás

 

Ha a talpi bőnye rugalmatlanná, merevvé vált, segíthet a nyújtás. A nyújtó gyakorlatok növelik a vádli rugalmasságát is, ami hozzájárul a talpi bőnye terhelésének csökkentéséhez. Fontos, hogy a nyújtás előtt is megfelelő bemelegítés történjen.

 

Masszírozás

 

A masszázs önmagában is regeneráló hatású – hiszen fokozza a vérkeringést és jó hatással van a kötőszövetekre –, a főként gyógynövénykivonatokat tartalmazó sportkrémek használata pedig csak fokozza ezt. A masszázs történhet kézzel vagy eszközzel. A legjobb a masszázshenger vagy valamilyen csőszerű, a célnak megfelelően nem túl kemény tárgy használata.

Erősítés, sportolás

 

A lábfej és a boka tartóizmainak erősítése kulcsszerepet játszik a talpi bőnye terhelésének mérséklésében. A talperősítő gyakorlatok már rövid távon is enyhíthetik a panaszokat.  A rendszeres mozgás fontos, de csak a talpat nem terhelő mozgásformák, például az úszás, a biciklizés és a jóga. Futóknak a felépülést követően is kerülni kell a kemény talajt.

 

Láb megtámasztása

 

A láb megtámasztása a megfelelő cipő kiválasztásán is múlik – sportoláshoz és hétköznapokra is. Kerülendő a túl magas talp és sarok. Szélesebb lábfej esetén jó lehet esetleg fél számmal nagyobb cipőt választani, hiszen a nyomás fokozza a talpi bőnye terhelését. Sarokpárna, sarokemelő használata is segíthet, hogy a talpszerkezet egyenletesen oszlassa el a testsúlyt.

 

Talpi bőnye gyulladása esetén otthon inkább kényelmes papucsot ajánlott viselni, mintsem mezítláb lenni.

 

Éjszakai sín

 

Gyógyászati segédeszközök közül igen népszerű az éjszakai sín, ami alvás közben lefelé fordítja a lábujjakat, így enyhítheti a reggeli fájdalmat.

 

Természetes gyógymódok, vitaminok

 

Az illóolajos talpmasszázs nemcsak kellemes, hanem gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású is lehet. Főleg levendula-, citromfű-, eukaliptusz- vagy rózsaolajat érdemes hozzá használni úgy, hogy 2-3 cseppet hígítunk fel mandulaolajban vagy kókuszzsírban. Tápanyagok közül a C-vitamin, a cink és a halolaj bevitele járulhat hozzá a terápiához.

 

Fájdalomcsillapítás

 

Éles, szúró talp- vagy sarokfájdalom esetén felmerül a fájdalomcsillapítás szükségessége, ami vény nélkül kapható tablettákkal, krémekkel vagy tapaszokkal is megoldható.

Mikor forduljunk orvoshoz?

 

A következő esetekben mielőbb keressünk fel szakembert:

  • tartós, fokozódó, erős fájdalom;
  • a fájdalom krónikussá válik;
  • duzzanat, lábfeji deformitás;
  • fájdalom a test más területein;
  • hosszú időn keresztül sincs javulás;
  • láz, fertőzés jelei.

 

Lehetséges orvosi kezelések

 

  • Szteroidos injekciók
  • Fizikoterápia
  • Lökéshullámterápia
  • Műtét

A talpi bőnye gyulladásának megelőzése

 

A talpi bőnye gyulladásának megelőzése

 

A legtöbb egészségügyi problémát egyszerűbb és kevesebb kellemetlenséggel jár megelőzni, mint kezelni. A talpi bőnye gyulladása is ezek közé tartozik.

 

Sportolás

 

A rendszeres mozgás – megfelelő bemelegítéssel és nyújtással – rengeteget segíthet a talp- és sarokfájdalom megelőzésében, de csak jó alátámasztást nyújtó cipőben, a túl kemény talaj kerülésével.

 

Súlykontroll

 

A megfelelő testsúly elérése és megtartása jelentős plusz terhet vesz le a lábboltozatról. A súlykontroll lábkímélő edzéssel és egészséges táplálkozással kivitelezhető. Fontos, hogy súlygyarapodás esetén sportolást ne kezdjük hirtelen, hanem fokozatosan szoktassuk hozzá a testet.

 

Megfelelő cipő a mindennapokban is

 

A lábbeli sarka semmiképpen ne legyen túl magas vagy túl lapos: 2-3 centiméter az ideális magasság. Figyeljünk a talpi rész igényes kialakítására, ami képes megtámasztani a sarkat.

 

Összegzés

 

A plantáris fascia (latinul fascia plantaris, népies nevén talpi bőnye) a sarokcsontot és a lábujjak alapját összekötő ínszalag. Gyulladásának kezdeti tünete általában a sarokcsontnál vagy a lábujjak tövénél jelentkező, szúró, éles, égető fájdalom, ami lehet tompa is. Sok esetben reggeli felkelés után azonnal jelentkezik, így a nap első lépései a legrosszabbak. Eleinte gyorsan, 10-20 perc alatt elmúlik. A probléma oka lehet túlfeszítés vagy túlerőltetés.

 

Kockázati tényezőt jelent a túlsúly, a hirtelen súlygyarapodás, a terhesség, az állómunka, a 40 év fölötti életkor, a nem megfelelő cipő viselése, a szakszerű bemelegítés nélküli sportolás, valamint a túl alacsony vagy a túl magas lábboltozat.

 

A diagnózishoz orvosi vizsgálat szükséges, amelynek során fizikális vizsgálatot végeznek, vagyis megvizsgálják, mely területek fájdalmasak, megnézik a láb statikáját, és röntgen vagy MRI segítségével kizárják az egyéb kiváltó okokat.

 

Az első lépés minden esetben a gyulladást kiváltó terhelés csökkentése. Otthoni módszerek közül sokat segíthet a hűsítés, a nyújtás, a masszázs, az erősítés, a láb megfelelő megtámasztása, az éjszakai sín használata, az illóolajos masszázs, valamint a megfelelő C-vitamin pótlás, valamint cink- és halolajbevitel. Éles, szúró talp- vagy sarokfájdalom esetén felmerül a fájdalomcsillapítás szükségessége, ami vény nélkül kapható tablettákkal, krémekkel vagy tapaszokkal is megoldható.

 

 

2024. január 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek