A hüvelyviszketés leggyakoribb okai és kezelése

A hüvelyviszketés leggyakoribb okai

Kapcsolódó tünetek:

A hüvelyviszketés oka lehet nőgyógyászati probléma vagy akár pszichoszomatikus is. A legtöbb nő élete során legalább egyszer megtapasztalja, de sokaknál visszatérő panasznak számít. Nagyon kellemetlen jelenség, ami a közérzet mellett akár a párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét, mindenesetre jól kezelhető rövid és hosszú távon is.

 

A folytatásban felsoroljuk, mi minden állhat a hátterében, milyen más tünetek kísérhetik, mikor lehet lelki eredetű, illetve mindezek fényében hogyan kezelhető.

 

Mi állhat a hüvelyiszketés hátterében?

 

Először is lássuk, milyen okai lehetnek a hüvelyviszketésnek, a legelső és az erősebb kísérőtünetekkel együtt.

 

Gombás fertőzés

 

A hüvely gombás fertőzésének tünetei közé tartozik az érintett terület égő vagy viszkető érzése, a kellemetlen szagú hüvelyi folyás – ami a szokásosnál bővebb, eltérő színű és állagú váladékot jelent –, illetve a nemi érintkezéskor vagy vizeléskor jelentkező fájdalom. Általában a fehéres (esetleg sárgás, zöldes, szürkés, barnás), sűrű, morzsálódó váladék képződése jellemzi a hüvely gombás fertőzéseit, ami könnyen elkülöníthető a peteéréskor vagy a menstruáció előtt megjelenő fokozott váladékképződéstől, amely színtelen és szagtalan. Gombás fertőzést sokszor Candida gombák okoznak, leggyakrabban a Candida albicans.

 

Bakteriális megbetegedés

 

Bakteriális vaginitis esetén is megváltozik a hüvely pH-értéke, felborul a hüvelyflóra egyensúlya – túlsúlyba kerülnek az ártalmas baktériumok a védő hatásúakkal szemben –, így ugyancsak viszketés formájában érezhető nyálkahártya-irritáció jelenhet meg. A hüvelygombával szemben ilyenkor nem változatos, hanem jellegzetes szürkésfehér és halszagú folyás szokott jelentkezni. Gyakran vény nélkül kapható gyógyszerekre is jól reagál.

 

Nem megfelelő fehérnemű

 

A nem megfelelő anyagú vagy fazonú – például műszálas, a megfelelő szellőzést gátló, állandó dörzsölődést okozó – fehérnemű a külső nemi szervek gyulladásához vezethet, ami viszketéssel járhat, elsősorban a hüvelybemenet környékén. Éppen ezért javasolt pamutból készült kényelmes fehérneműt választani, főleg akkor, ha bármilyen nőgyógyászati probléma jelentkezik, vagy akár betegség megelőzésére is.

 

Allergia

 

Talán meglepő lehet, de a hüvely környékét is rengeteg olyan anyag érheti, ami allergiás reakciót válthat ki. Egy újfajta mosószer, öblítő, hab- vagy tusfürdő, testápoló, illatosított toalettpapír, tisztasági betét, tampon, óvszer vagy síkosító éppen elég lehet a bajhoz. Sőt, a megszokott termékek túlzott használata is eredményezhet viszketéssel járó gyulladást. Jellegzetes kísérő tünet ilyenkor a bőrpír és a duzzanat. Nagyon fontos ilyenkor hipoallergén készítményekre váltani.

 

Hormonszint-változás

 

A változókor közeledtével természetes módon változik a nemi hormonok szintje a szervezetben. A hüvely nyálkahártyája ilyenkor az ösztrogén-termelés csökkenése miatt kiszáradhat, ami viszkető érzést okozó irritációhoz vezethet. Fontos, hogy ebben az esetben a bakteriális fertőzés vagy a hüvelygomba tünetei nem jelennek meg.

 

Nemi betegség

 

Sajnos nemi úton terjedő betegségek is okozhatnak hüvelyviszketést. Ilyen például a trichomoniasis vagy a herpesz genitalis. Amennyiben óvszer nélküli együttlétre került sor – főleg új vagy alkalmi partnerrel –, akkor fennáll ennek az esélye, amiről az orvost is tájékoztatni kell. A váladékozás, a vizeletürítéskor jelentkező fájdalom, a repedezett vagy hólyagos bőrfelület ilyen problémáról árulkodhat. A trichomoniasis antibiotikumos kezelésre jól reagál, a herpesz viszont az immunrendszer éppen aktuális állapotától függően kiújulhat.

 

Bőrbetegség

 

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy bizonyos öröklött bőrbetegségek – úgymint a pikkelysömör vagy az ekcéma – a nemi szervek környékén is okozhatnak panaszokat.

 

A kísérőtünetek jelentősége

 

Ha fertőzés tüneteit tapasztaljuk, például lázat vagy hólyagos kiütések megjelenését, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni; csakúgy, mint vérzésnél. A hüvelyszárazság, a folyás és az irritáció viszont önmagában olyan problémáról árulkodhat, amin sok esetben gyógyszertárban kapható vény nélküli készítményekkel is lehet segíteni.

Lehet-e a hüvelyviszketés lelki eredetű?

 

Lehet-e a hüvelyviszketés lelki eredetű?

 

Előfordulhat, hogy orvosi diagnózis nyomán sem áll fenn bakteriális, gombás vagy egyéb megbetegedés, mégis visszatérő tünet a hüvelyviszketés. A következőkben felsoroljuk a nem fizikai szintű lehetséges okokat.

 

Stressz

 

A tartósan fennálló, krónikus stresszállapot a kortizolszint emelkedése révén felborítja a szervezet hormonális egyensúlyát. Ezt a baktériumok „kihasználják”, így megnő például a hüvelyfertőzések kialakulásának esélye.

 

Szorongás

 

Bár a szorongás közvetlenül nem okoz hüvelyi panaszokat, több szempontból is növelheti azok kialakulásának kockázatát. Egyfelől megnövekedett stressz-szinttel járhat, ami a már említett összefüggés révén hozzájárulhat a fertőzések megjelenéséhez. Másrészt pedig a szorongást gyakran fokozott érzékenység kísérheti, aminek következtében a normális testérzeteket fájdalmasnak érzékelhetjük. A megnyugvás ilyenkor a panaszok enyhülésével jár.

 

Párkapcsolati gondok

 

A hüvelyviszketés leggyakoribb pszichés okai közé tartozik a szexualitás párkapcsolati problémák miatti tudatos vagy tudattalan elutasítása. Előfordul, hogy a szervezet olyan tüneteket produkál, amelyek kifogásként szolgálhatnak a nemi élet szüneteltetésére.

 

Elfojtott problémák

 

Természetes, hogy ha megoldásra váró problémák nehezednek a vállunkra, akkor kisebb hangsúlyt kaphat a szexualitás a mindennapokban. Ilyenkor a stresszel való összefüggés révén – és ugyancsak egyfajta pszichoszomatikus védekező mechanizmus eredményeként – megjelenhet olyan tünet, mint a hüvelyviszketés.

Mivel kezelhető a hüvelyviszketés?

Mivel kezeljük a hüvelyviszketést?

 

Szerencsére házilag többféle módszerrel is eredményesen kezelhető a hüvelyviszketés.

 

Kamillás ülőfürdő

 

A kamilla az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amit gyulladáscsökkentő hatása révén számos egészségügyi probléma esetén lehet használni. Literenként három evőkanálnyi kamillavirágzatból olyan főzetet készíthetünk, ami kellemes hőmérsékletűre hűlve remek ülőfürdőként szolgál.

 

Szódabikarbónás ülőfürdő

 

A szódabikarbóna gombás fertőzések és más, ugyancsak viszketéssel járó panaszok kezelésére is alkalmas lehet. Gombaölő hatása tudományosan bizonyított, a Candidát sejt szinten pusztítja el. Negyed csészényi szódabikarbónát érdemes az ülőfürdőhöz adni, vagy pedig olyan pasztát készíteni belőle, ami ekcémás vagy pikkelysömörös bőrtünetek ellen hat.

 

Teafaolajos ülőfürdő

 

A természetes fertőtlenítő hatású teafaolaj minden fertőzés ellen hatékony, ráadásul enyhíti a viszkető, égő érzést. Az ülőfürdőhöz 5 csepp teafaolajra és nagyjából egy liter meleg vízre van szükség.

 

Irrigátor vagy hüvelyöblítő használata

 

A hüvelyflóra egyensúlyát segít megőrizni a fokozott odafigyelés az intim higiéniára. Ebben sokat segítenek a gyógyszertárban kapható irrigátorok vagy hüvelyöblítők, amelyek hozzájárulnak a kórokozók eltávolításához és az irritált nyálkahártya megnyugtatásához.

 

Probiotikum szedése

 

A baktériumflóra egyensúlya kulcsszerepet játszik a hüvely egészségének megőrzésében. Probiotikum szedésével hozzájárulhatunk a jótékony mikroorganizmusok számának növeléséhez, így kiküszöbölhető, hogy a fertőzést okozó ártalmasak kerüljenek túlsúlyba.

 

Görög joghurt

 

A görög joghurt természetes probiotikumokat tartalmaz. Kutatás nyomán is sikerült alátámasztani, hogy gombás hüvelyfertőzéssel diagnosztizált várandós nőknél hatékonyabbnak bizonyult a joghurt és a méz helyileg naponta több alkalommal alkalmazott tiszta keveréke, mint az erre a célra szolgáló gyógy készítmények.

 

Kókuszolaj alkalmazása

 

A kókuszolaj is hatékony lehet a hüvelygombát okozó Candida albicans ellen. Habár ez még csak laboratóriumi keretek között bizonyosodott be, elképzelhető, hogy a higiénikus körülmények között alkalmazott, magas tisztaságú kókuszolaj eredményes a hüvelyviszketés kezelésére.

 

Gombaölő krém

 

Gombás fertőzés gyanúja esetén – különösen, ha ismert lefolyású, visszatérő problémáról van szó – a vény nélkül kapható készítmények is képesek elpusztítani a kórokozókat, és enyhíteni a fertőzés tüneteit, a viszketést. Krém vagy hüvelytabletta formájában is elérhetőek. Használatuk idején érdemes tisztasági betétet használni a fehérnemű szennyeződésének elkerülésére.

Összegzés

 

A hüvelyviszketés az egyik leggyakoribb nőgyógyászati panasz. Oka lehet fizikai szintű probléma vagy akár pszichoszomatikus is. Hátterében többnyire gombás fertőzés, bakteriális vaginózis, nem megfelelő fehérnemű használata, allergia, hormonszint-változás, nemi betegség vagy bőrbetegség (ekcéma, pikkelysömör) áll. Legjellemzőbb mentális okai a stressz, a szorongás, a párkapcsolati gondok és az elfojtott problémák.

 

A hüvelyviszketés eredményesen kezelhető otthon ülőfürdővel (kamilla, szódabikarbóna, teafaolaj hozzáadásával), irrigátor vagy hüvelyöblítő használatával, probiotikum szedésével, görög joghurttal vagy kókuszolajjal, illetve vény nélkül kapható készítményekkel. Vérzés, láz vagy hólyagos bőrtünetek jelentkezése esetén ajánlott minél előbb orvoshoz fordulni.

 

 

2023. december 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek