A pattanásos arcbőr okai és kezelése

A pattanásos arcbőr okai és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A pattanásos arc nem csupán esztétikai probléma, hanem egészségügyi is, hiszen komoly pszichés nehézségekhez vezethet. Több okból is indokolt tehát tenni ellene. A következőkben felsoroljuk az ilyen bőrhibák típusait, a pattanások kialakulásának lehetséges okait, a pattanásos arcbőr kezelésének lehetőségeit, valamint a megelőzés módjait.

 

Cikkünk célja, hogy általános képet adjunk a pattanásos bőr hátteréről és megoldásáról, így mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb kezelést – legyen szó akár kamaszkori, akár felnőtt korban jelentkező panaszokról.

 

A pattanások típusai

 

Először is nézzük meg a pattanások típusait, illetve azt is, hogy ezek közül melyek jellegzetesek az arcon, és hogy az elhelyezkedésük mit árul el.

 

Mi a pattanás?

 

Minden pattanás tulajdonképpen egy eltömődött pórus. A bőr pórusainak legfontosabb feladata az olaj kivezetése a faggyúmirigyekből. Ezek az olajok alapesetben táplálják és védik a bőrt. Probléma akkor alakulhat ki, ha a faggyú valamilyen oknál fogva nem tud megfelelően távozni, így felhalmozódik, a pórus eltömődik, és elszaporodnak benne a gyulladást okozó baktériumok.

 

Egy-két pattanás szórványos megjelenése önmagában még nem jelent bőrbetegséget, ám ha több is jelentkezik, vagy huzamosabb ideig tapasztalható a gond, érdemes górcső alá venni a lehetséges okokat.

 

A pattanások típusai

 

Többféle pattanás is létezik, így a jellegük alapján érdemes közöttük különbséget tenni.

 

  • Zárt komedó (fehér mitesszer). Azért zárt, mert szaruréteg fedi, emiatt hajlamosabb lehet a gyulladásra. Nem feltétlenül látható szabad szemmel, gyakran csak lámpafénynél, a bőr enyhe megfeszítésével.
  • Nyílt komedó (fekete mitesszer). Nem fedi szaruréteg; a sejttörmeléktől és a természetes bőrfestéktől (a melanintól) fekete a külvilággal érintkező része.
  • Gyulladt mitesszer, ami kis vörös kitüremkedést okoz a bőrön. Érintésre érzékeny, a piszkálás és a nyomkodás pedig amellett, hogy súlyosbíthatja a gyulladást, még hegesedéshez is vezethet. A papulák tömeges megjelenése felveti a középsúlyos vagy súlyos akne gyanúját.
  • Szintén gyulladt, gennyes pattanás, aminél fehéres pont figyelhető meg a vörös kitüremkedés közepén. Általában fehér vagy sárga váladékkal telt. A piszkálás és a nyomkodás ugyanolyan következményekkel járhat, mint a papulák esetében.
  • Nagy méretű, kemény tapintású, gyulladt kitüremkedés. A bőr mélyén alakul ki, gyakran fájdalmas. Bőrgyógyászati kezelése javasolt, hiszen könnyen hegesedést okozhat. A vény nélkül kapható készítmények nem feltétlenül elég erősek az eltüntetéséhez.
  • Cisztás pattanás. A ciszták nagy, gennyel telt, hólyagokhoz hasonló képletek. Ugyancsak kemény tapintásúak, és jobb, ha bőrgyógyászhoz fordulunk velük. A nodulákat és a cisztákat gyakran „kinyomhatatlan pattanásnak” is hívják a köznyelvben, és az akne súlyosabb formájáról árulkodnak.

 

Mit árul el, hogy hol jelentkeznek?

 

A holisztikus megközelítésű ayurvéda szerint a pattanások elhelyezkedése utal a kiváltó okra. Az orron jelentkező gyulladt aknés bőrhibák például a szívhez kötődnek, és érdemes kevesebb húst vagy fűszeres ételt fogyasztani a kezelésük érdekében. A szemöldökök között megjelenő pattanások valamilyen ételallergia első tünetei lehetnek, míg az áll és az állkapocs területén felbukkanó példányok gyakran hormonális okokra vezethetők vissza. Tudományos bizonyítékok azonban ezeket a megfigyeléseket nem erősítik meg.

 

Mi okozhat pattanásos arcbőrt?

Mi okozhat pattanásos arcbőrt?

 

Mindezek fényében adott a kérdés, hogy mi minden válthatja ki a pattanásokat az arcon. Az ok éppúgy lehet egyszerű, mint rendkívül összetett – ezért érdemes ismerni a lehetőségeket.

 

Genetika

 

Bőrünk bizonyos tulajdonságai örökletesek, közöttük a bőrtípusunk is. Míg a száraz vagy normál bőrrel élők kevésbé hajlamosabbak a pattanásokra, zsíros vagy vegyes bőrtípus esetén már fokozott kockázattal kell számolni.

 

Hormonális változások

 

Az arcbőr a hormonális változásokra is érzékeny lehet. Nem véletlen, hogy az akne kezelése iránti igény különösen gyakori a tinédzserek körében, a terhesség első trimeszterében vagy akár változókorban.

 

Felnőttkorban nőknél gyakoribb

 

A terhességen kívül a menstruációs ciklus bizonyos napjain (főleg a vérzés kezdete előtt) is jelentkezhet, illetve egyes hormonháztartást érintő betegségek, például policisztás petefészek szindróma (PCOS) is okozhatják.

 

Baktériumok

 

Alapesetben is jelen vannak a bőrfelszínen, de ha túlságosan elszaporodnak, eltömíthetik a pórusokat, valamint a valamilyen más okból eltömődött pórusokban is megnövekedhet a számuk.

 

Gyulladások

 

A bőrfelszínen kialakuló gyulladások, továbbá a szervezet bármely pontján meglévő gyulladásos gócok ugyancsak okozhatják pattanások megjelenését.

 

Tényezők, amelyek fokozzák a pattanáshajlamot

 

Egyes kozmetikai termékek használata (pl. komedogén sminktermékek vagy nem a bőrtípusnak megfelelő arcápoló szerek) éppúgy gondot okozhat, mint bizonyos gyógyszerek (pl. a szteroidok). A dohányzás és az alkoholfogyasztás állandó kockázati tényezőt jelentenek ilyen szempontból, mint ahogy a sok adalékanyagot tartalmazó vagy éppen magas só- és cukortartalmú étrend is. A krónikus stressz és az alváshiány is eredményezhet pattanásokat az immunvédelem gyengülése miatt.

Hogyan kezelhetjük a pattanásos arcbőrt?

Hogyan kezelhetjük?

 

Szerencsére sokat tehetünk a pattanások ellen.

 

Helyi kezelés

 

Bizonyos hatóanyagok sokat segíthetnek a pattanások kezelésében. A retinoidok (az A-vitamin különböző formái) például hatékonyak a mérsékelt akne kezelésében, így pattanás elleni krémek és gélek gyakori összetevői. Leginkább este érdemes alkalmazni őket, eleinte heti három alkalommal, majd miután már hozzászokott a bőrünk, mindennap. Hozzájárul a pórusok eltömődésének megelőzéséhez, ugyanakkor növelheti a bőr UV-érzékenységét és szárazságot is okozhat, így érdemes körültekintően használni.

 

A szalicilsav ugyancsak gyakori pattanások elleni hatóanyag, ami lemosókban, tonikokban, krémekben és gélekben is megtalálható, de érzékeny bőrre nem ajánlott, mert irritáló hatású.

 

A teafaolaj a legkedveltebb természetes pattanás elleni szerek egyike, hiszen természetes fertőtlenítő hatásának köszönhetően hatékonyan tisztíthatja a bőrt – viszont ugyancsak irritáló hatású lehet, tehát érdemes kisebb területen kipróbálni. Noha a teafaolajat tiszta formában is beszerezhetjük, semmiképpen nem ajánlott hígítatlan formában alkalmazni a bőrre; válasszunk inkább teafaolaj-tartalmú kozmetikumokat vagy tegyünk belőle egy-két cseppet az arclemosónkba, tonikunkba vagy arckrémünkbe!

 

Megfelelő arcápolás

 

A pattanások kezelését megfelelő bőrápolási rutin kialakításával és fenntartásával érdemes kezdeni. Gyakori hiba, hogy zsíros vagy vegyes bőrtípus esetén túlzásba visszük a szárító hatóanyagok használatát. A napi kétszeri arctisztítás bőven elég, lehetőleg három lépésben, ami tisztítást, tonizálást és hidratálást jelent. Az aknés bőrnek is szüksége van hidratálásra, csak éppen könnyen felszívódó, gyulladáscsökkentő készítmény formájában.

Változtassunk a szokásainkon!

 

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel kulcsszerepet játszik bőrönk állapotában. Több víz fogyasztásával máris lehet, hogy enyhülni fog a probléma. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás – a hozzáadott cukrok, adalékanyagok és transzzsírok elkerülésével – szintén rengeteget javíthat a bőr állapotán. Mivel az ételallergia pattanások kialakulásához vezethet, érdemes odafigyelni, hogyan reagál a szervezetünk bizonyos tápanyagokra. Az optimális vitamin- és ásványianyag-bevitel ugyancsak jótékony hatású: az A-, B-, C-, D-, E-vitamin, illetve a cink és a szelén pótlására például különösen célszerű figyelmet fordítani, de az omega-3 zsírsavak is sokat segíthetnek.

 

Keressünk fel orvost!

 

Súlyos esetben – bőrgyógyász szakorvosi rendelvényre – javasolható gyógyszeres kezelés vagy egyéb akne elleni terápia. Ez lehet a bőrgyulladás enyhítésére irányuló antibiotikum, hormonterápia vagy izotretinoin alkalmazása. Kiegészítő terápia gyanánt fényterápia vagy kémiai hámlasztás is ajánlható.

 

Amit kerüljünk

 

A pattanások nyomkodása, piszkálása mindenképpen kerülendő, hiszen a bőrbe juttatott kórokozók és az erős mechanikai hatás fokozhatják a gyulladást. Ugyanez érvényes az alkohol tartalmú kozmetikumokra (pl. lemosókra). A forró vizes lemosás szintén rossz hatással lehet az aknés bőrre, így inkább langyos vagy hideg vizet alkalmazzunk.

 

Előzzük meg!

 

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a pattanások megelőzése nem minden esetben lehetséges. Különösen igaz ez akkor, ha például olyan hormonális változások zajlanak le a szervezetben (pl. menstruációs ciklussal járó hormoningadozás, kamaszkor, terhesség), amelyek befolyásolják az endokrin egyensúlyt. A genetikai hajlam is ilyen állandó tényező lehet.

 

Léteznek azonban olyan praktikák, amelyek sok esetben segíthetnek. Az arcbőr tisztán tartása, a rendszeres kímélő radírozás, a megfelelő sminktermékek és bőrápolók használata, a szoros sapkák vagy fejpántok elkerülése, az arcba lógó haj összefogása, valamint az arcbőr tapogatásának elkerülése mind hasznos lehet az akne elleni küzdelemben.

 

Akne és maszkviselés

 

Járványidőszakban, védőmaszk viselésénél érdemes különös gondot fordítani a takart rész higiéniájára. A maszk levétele után például ajánlott óvatosan megmosni az arcunkat a felgyülemlett nedvesség eltávolítására. A maszk alatti részen nem ajánlott sminkelni akne hajlam esetén. Az egyszerhasználatos maszk valóban csak egyszer használandó, hiszen elszaporodhatnak rajta a kórokozók. Egész napos maszkviselés során ajánlott néhány óránként maszkot cserélni, lehetőség szerint negyedórás szünetekkel. Ezeknek az óvintézkedéseknek a betartásával egyszerre kímélhetjük meg magunkat a fertőzéstől és az akne súlyosbodásától.

 

Összegzés

 

A pattanásos bőr egészségügyi problémát is jelent, nem csupán esztétikait. Egy-két pattanás szórványos megjelenése önmagában még nem bőrbetegség, de ha több is akad belőlük, érdemes megvizsgálni a lehetséges okait.

 

Típus szerint megkülönböztethetünk egymástól zárt komedókat (fehér mitesszereket), nyílt komedókat (fekete mitesszereket), papulákat, postulákat, nodulákat és cisztás pattanásokat. A nodulák és a ciszták az akne súlyosabb formájáról árulkodnak. A pattanások elhelyezkedése utal a kiváltó okra, így erre is érdemes figyelni.

 

A pattanásos arcbőrt okozhatják genetikai tényezők, kamaszkorral vagy várandóssággal járó hormonális változások, baktériumok, gyulladások, komedogén kozmetikumok, káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol), valamint a krónikus stressz miatti emelkedett kortizolszint vagy alváshiány is.

 

A pattanások helyi kezelése megoldható retinoidokkal, szalicilsavval vagy teafajolajjal. Orvosi rendelvényre antibiotikum, hormonterápia vagy izotretinoin alkalmazása is lehetséges. Kiegészítő terápiaként fényterápia vagy kémiai hámlasztás is ajánlható. A megfelelő arcápolási rutinon kívül a folyadékbevitel és a kiegyensúlyozott táplálkozás szintén kulcsfontosságú. Az A-, B-, C-, D-, E-vitamin, illetve a cink és a szelén pótlására például különösen célszerű figyelmet fordítani, de az omega-3 zsírsavak is sokat segíthetnek.

 

 

 

 

2024. január 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek