Visszér fájdalom csillapítása – 4 hatékony módszer!

Visszér fájdalom csillapítása – 4 hatékony módszer!

Kapcsolódó tünetek:

Visszérproblémák oka és tünetei A visszértágulatok igen változatos panaszokat produkálhatnak, ám jellemzően a lábszárak ödémája, nehézláb érzés, feszülő végtagok és az éjszakai égő érzés keserítik meg az illető mindennapjait. Ennek oka, hogy a kitágult erekben a keringés lelassul, vénás pangás alakul ki, majd ödéma lép fel, aminek következtében gyulladásos állapot is létrejöhet. A fájdalmat még tovább rontja a vénabillentyűk meghibásodása. Ezek feladata ugyanis a vérvisszaáramlás megakadályozása. Ha a fokozatosan emelkedő nyomás miatt a billentyűk nem zárnak rendesen, akkor a visszaáramló vér tovább növeli a nyomást, és ez még nagyobb terhet ró az adott szakaszra. A megnövekedett vérmennyiség a szövetek közé távozik, pangást, majd vizenyőt hoz létre, ami fájdalommal és feszítő érzéssel jár. A probléma javítására, megszűntetésére a konzervatív kezelés és az életmódváltás mellett több lehetőség is áll a rendelkezésre:
  • Kompressziós terápia
  • Rádiofrekvenciás visszérkezelés/műtét
  • Szkleroterápia, ragasztásos visszérműtét
Hogy pontosan melyikre van szükség, azt szakorvos dönti el, aki figyelembe veszi az állapot súlyosságát.

A fájdalom enyhítésének lehetőségei

A visszértágulatokkal járó fájdalom igencsak meg tudja keseríteni az illető mindennapjait. Szerencsére vannak olyan gyakorlatok és teendők, melyekkel mérsékelhető a kellemetlen érzés.

Vénás értorna

A vénás értorna nem csupán a fájdalomtól szabadít meg, de az olyan szövődmények kialakulásának kockázatát is csökkenti, mint a mélyvénás trombózis vagy a lábszárfekély. A torna lényeges elemei a speciális légzőgyakorlatok, melyek a mellkas szívóhatását hivatottak fokozni, ami segíti a visszerekben a vér visszaáramlását, ezeket váltják a láb speciális tornagyakorlatai, melyek kihasználva az alsó végtag izompumpájának és a gravitáció hatását, szintén hozzájárulnak a vénás visszaáramlás javításához. Fontos azonban, hogy a légző-és a tornagyakorlatok megfelelő sorrendben kövessék egymást. Érdemes ezért ebben gyógytornász segítségét kérnünk.

Kardio mozgásformák

A szakértők szerint a pumpafunkciók javításával vénás megbetegedés esetén remek szolgálatot tesznek az olyan kardió mozgásformák, mint pl. a nordic walking, kerékpározás, túrázás (mélyvénás trombózis után csakis orvosi beleegyezéssel), valamint a különböző vízi sportok – főleg az úszás-, ügyelve arra, hogy az ne meleg termálvízben történjen!

Egészséges életmód

A rendszeres mozgás mellett egészségtudatos táplálkozással is sokat tehetünk azért, hogy vénáink állapota ne romoljon. A túlsúly már önmagában is veszélyt jelent lábaink egészségére, a zsírban és cukorban, finomított ételekben gazdag táplálkozás azonban csak súlyosbítja a problémákat. Különösen ajánlott a C-vitaminban gazdag táplálkozás, mivel az erősíti az erek falát és javítja a keringést. Kutatások szerint a vér magas C-vitamin tartalma védi az érfalak izomzatát, megőrzi az erek rugalmasságát. Emellett fontos odafigyelni napi szinten a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is!

Alternatív fájdalomcsillapítás

Megfelelő kompressziós harisnya viselése, hideg/meleg vizes lábfürdő és a láb felpolcolása (a szív szintje fölé) is segíthetnek enyhíteni a visszértágulat okozta panaszokat. Ha valaki ülő- vagy állómunkát végez, érdemes ügyelnie arra, hogy időnként alaposan átmozgassa a végtagjait.
2017. március 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek