Veszélyes kozmetikumok, amiket SOHA többé ne használjon!

2016. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

száraz bőr

Ha ezeket az összetevőket látja, ne használja!

Veszélyes anyagok a kozmetikumokban

Szinte mindegyik kozmetikum tartalmaz valamilyen tartósítószert, festék- és emulgeáló anyagot vagy antioxidáns hatású összetevőt. Ezek az anyagok a bőrön keresztül gyorsan felszívódnak és könnyen a véráramba jutnak, így könnyen szét tudnak terjedni a szervezetben, felhalmozódva akár súlyosabb problémát is okoznak.

1. Tartósítószerek

A tartósítószerként használt két, egészségünkre legveszélyesebb anyag a triklozán és a parabén. A triklozánt már be is tiltották a bőrirritáló és a bőrgombásodást elősegítő hatásai miatt. A parabén pedig erős allergén, melynek bizonyos fajtái képesek hormon receptorokhoz kötődni.

2. Emulgeálószerek

Az emulgeálószerek azért felelősek, hogy a zsír és víz összetevők együtt maradjanak. Legismertebb a polietilénglukol (PEG), amely polyglykol, polysorbate néven kerül feltüntetésre a termékek összetevői között. Azért veszélyes, mert ez az anyag áteresztővé teszi a bőrt, amely védtelenné válik az idegen organizmusokkal szemben.

3. Mesterséges színező anyagok

Szinte kivétel nélkül minden kozmetikumban található valamilyen mesterséges úton előállított festékanyag, amely az arra érzékenyekben allergénként viselkedik. Évtizedek óta folynak, főként a hajfestékeket érintő vizsgálatok, azok egészségre a beauty girl on the grey backgroundártalmas összetevőit kutatva. Jelenleg a forgalomban lévő termékek nemzetközi bizottság által bevizsgáltak, így eddigi tudásunk szerint nem rákkeltők, de bizonyos összetevőik kontakt allergiát okozhatnak.

4. Antioxidáns összetevők

Tisztálkodószereket vizsgálva gyakran találkozunk olyan antioxidáns összetevővel, mint a butylhydroxytoluol (BHT) és a butylhydroxyanisol (BHA). Ez a kettő igen ártalmas az immunrendszerünkre, gyakran okoz allergiát, álatkísérletekben pedig magzatkárosító hatását figyelték meg.

5. Ásványi olajok

Egyes tisztálkodószereink ásványiolaj-kivonatot tartalmaznak, amely sűrűségéből adódóan elzárja a bőr pórusait és érzékenyíti, függővé teszi a bőrt. Emellett lelassítja a sejtek megújulását, elősegítve ezzel a bőr korai ráncosodását.

6. Habképző anyagok

A legtöbb sampon, fogkrém, tusfürdő tartalmaz valamilyen habképző anyagot. A leggyakoribb a nátriumlaurilszulfát, amelynek igen erős zsírtalanító hatása a bőr védőrétegét roncsolja, bőrgyulladást okozhat.

7. Alumínium-származékok

Az izzadásgátlókban található alumínium-származékok (alumínium-klór-hidrát, alumínium-cirkónium-hidrát, alumínium-cirkónium-glicin) egyes kutatások szerint megnövelhetik az emlőrák kialakulását. A tanulmány szerint összehúzzák a pórusokat, eltömítik azokat, illetve képesek lerakódni az emlő szöveteiben, és képesek ösztrogénreceptorokhoz is kötődni.

  • Tipp: Legyünk tudatos vásárlók! Kerüljük a mesterségesen előállított, káros anyagokat tartalmazó kozmetikumokat! A patikákban a nemzetközi szabványoknak megfelelő, szigorú vizsgálatokon átesett, kiváló minőségű termékeket találhatunk. Ha nem vagyunk biztosak benne, számunkra melyik lenne a megfelelő, forduljunk szakemberhez!

Mit tegyünk bőrszárazság ellen?

7 bevált módszer a hidratált, gyönyörű bőrért.

5 szépséggyilkos szokás, amiről azonnal szokjon le!

Ezek a szokások veszélyeztetik leginkább bőre szépségét és egészségét!

Bőrápolás télen - A 10 legjobb tipp a téli bőrvédelemhez

Bőrápolás télen – A 10 legjobb tipp a téli bőrvédelemhez

Száraz, viszkető, kipirosodásra hajlamos a bőre? Nem kell beletörődni a téli időjárás okozta kellemetlenségekbe!

Bőrápolás hideg időben

A hideg, száraz levegő okozta tünetek leginkább az arcon és a kézfejen jelennek meg.

Mit tehetünk a striák ellen?

A csíkok leginkább gyors hízás és fogyás után tűnnek fel.