Tyúkszem A-tól Z-ig

Tyúkszem A-tól Z-ig

Kapcsolódó tünetek:

Okok

Az igazi tyúkszem oka minden esetben vírusfertőzés.

Tünetek

A kifejlődött tyúkszem egy kerek, élesen körülhatárolt, erősen elszarusodott terület, mely sárgás színű, nagysága pedig körülbelül 5-8 mm. A közepén látunk egy kis behúzódást, melyet megtapintva keményebbnek érzünk. Itt található egy kis szaru tüske, mely a mélyebb rétegekbe hatol, és nyomásra fájdalmas. (Ha nem észleljük középen a behúzódott, keményebb részt, nem is igazi tyúkszemről, hanem egyszerű bőrkeményedésről beszélhetünk, mely gyakran hasonló helyeken keletkezik.) Járás közben a kisebb tyúkszem mindössze kellemetlen érzést okoz, míg a nagyobbak komoly fájdalommal járhatnak. A mélyedés körül néha folyadék gyülemlik fel, illetve gyulladás is keletkezhet.

Hajlamosító tényezők

  • nem megfelelő (túl szoros, magassarkú vagy kemény, merev bőrből készült) lábbelik viselése
  • kiálló csontok súrlódása
  • rendellenes járás, ismétlődő tevékenységek, illetve az egy helyben állás következtében a lábakra helyeződő nyomás
  • ortopédiai okok (pl lábtorzulás) – főként az idősebbeket érinti

Kezelés

Annak érdekében, hogy eredményesen kezeljük a tyúkszemet, és ne alakuljon ki újra, nem csupán a tyúkszemet kell eltávolítanunk, de a hajlamosító tényezőket is meg kell szüntetnünk. A főbb kezelési módok az alábbiak:

Tyúkszemtapasz

Ezeknek a speciális tapaszoknak a közepén szalicilsav található, mely képes megpuhítani a megkeményedett bőrt, melynek következtében könnyebb eltávolítani a tyúkszemet. A legtöbb esetben 3-5 napig szükséges egy ilyen tapaszt alkalmazni. Mivel a középen elhelyezkedő szarucsap mélyebb rétegekig ér, eltávolításához a tapasz ismételt használata lehet szükséges. Nem árt azonban óvatosnak lennünk vele, ugyanis a tyúkszemtapasz elcsúszhat, ezáltal a benne található szalicilsav rákerülhet a tyúkszem melletti egészséges bőrre, ahol gyulladást és sérüléseket okozhat. A cukorbetegeknek, keringési zavarokkal küzdőknek még fokozottabban kell ügyelniük erre, mivel a náluk kialakult sérülés nehezebben gyógyul, és sok komplikációt okozhat.

Szalicilsavat tartalmazó csepp

A tyúkszemtapasz egyik alternatívája a szalicilsavat tartalmazó csepp vagy a lakkszerűen felvihető sűrű folyadék, melyet pár napig szükséges alkalmazni. A kezelés következtében a megkeményedett bőrrész felpuhul, és a tyúkszem könnyedén eltávolítható.

Egyéb készítmények

Léteznek olyan oldatok, illetve krémek, melyek vírusgátló anyagokat tartalmaznak. Sokszor szalicilsavval kombinálva kerülnek forgalomba – ebben az estben alkalmazásuk fokozottabb odafigyelést igényel. Vannak forgalomban a kezelést kiegészítő, az immunrendszer helyi védekezését serkentő, vény nélkül kapható szerek is, melyek segíthetnek a makacs tyúkszemek eltüntetésében.

Orvos általi eltávolítás

A legbiztosabban egy orvos – bőrgyógyász, sebész, ortopéd szakorvos – vagy egy podológus képes eltüntetni a tyúkszemet sebészeti úton. A szakemberek ehhez először felpuhítják a megkeményedett bőrt, majd egy speciális eszközzel leszedik a felesleges bőrrétegeket, és eltávolítják a középen elhelyezkedő szarutüskét  is. Hasonlóan jó eredményt ad a fagyasztás, és a lézeres, a rádiófrekvenciás vagy az elektromos úton történő eltávolítás is.

 
2020. február 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek