Tippek, amiktől az elvékonyodó haj erős és egészséges lesz

Tippek, amiktől az elvékonyodó haj erős és egészséges lesz

Kapcsolódó tünetek:

A vékony szálú, nehezen kezelhető haj sokak számára jelent problémát. Vannak, akik genetikai adottságaik révén eleve ilyen hajszerkezettel születnek, míg másoknál valamilyen tényező hatására vékonyodtak el a szálak. Néhány trükkel szerencsére mindkét helyzetben dúsabbá tehetjük a fürtjeinket.

 

Cikkünkben elmagyarázzuk, mi állhat a hajszálak elvékonyodásának hátterében, milyen életmódbeli és hajápolási rutint érintő változtatásokat eszközölhetünk az erős és dús hajkorona érdekében, illetve mikor érdemes orvoshoz fordulni – elvégre a haj gyengülése akár kezelést igénylő betegség tünete is lehet!

 

Elvékonyodó haj: miért alakul ki?

 

A vékony szálú haj több szempontból is különös figyelmet igényel. Egyfelől az ápolása és a formázása sem könnyű, másfelől pedig azért is érdemes rá odafigyelni, mert az egészségi állapotunkról is árulkodhat. A következőkben sorra vesszük az elvékonyodó haj lehetséges okait.

 

Genetika

 

Némelyeknek alapvetően dúsabb a hajuk, míg másoknál idővel indul meg a ritkulási és vékonyodási folyamat. Mivel az öröklött tényezők eleve meghatározhatják az ilyen jellegű adottságainkat, előfordulhat, hogy egy bizonyos életkorban valakinek teljesen egészségesen is elvékonyodik a haja. A szülők, nagyszülők hajszerkezete rengeteget elárul a kilátásainkról.

 

Hormonális változások

 

A hormonális ingadozás, a szülés utáni állapot, a változókor vagy a nem megfelelő fogamzásgátló tabletta olyan változásokat idézhet elő a szervezetben, amelyek a hajszálak elvékonyodásához vezetnek. Ha tudjuk, hogy életkorunknál fogva vagy a szoptatás időszakában ilyen változásokon megyünk keresztül, akkor természetes folyamat részének tekinthetjük a hajszálak elvékonyodását – ami nem jelenti azt, hogy ne tehetnénk ellene. (Érdemes tudni, hogy szülés után általában 6-9 hónappal tud regenerálódni a haj.)

 

Életmód

 

Az olyan káros szenvedélyek, mint például a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, igencsak károsíthatják a hajunk szerkezetét. Sajnos még abban az esetben is, ha korábban vastag szálú hajkoronával büszkélkedhettünk. A helytelen táplálkozás miatti tápanyaghiány, a nem megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel ugyancsak a hajszálak elvékonyodásához vezethet. A megfelelő hajnövekedéshez ugyanis B5-vitaminra, folsavra, biotinra, valamint A-, C-, D- és E-vitaminokra, cinkre, vasra és fehérjékre van szükség.

 

Mivel a hajnövekedéshez szükséges aminosavak jelentős része természetes körülmények között állati eredetű élelmiszerekben található meg, a vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatóknak célszerű különösen odafigyelniük erre.

 

Stressz

 

A stresszes állapot az egész szervezetünkre károsan hat. Ilyenkor a kortizol hormon szintjének emelkedése egyfajta „szükségállapotot” idéz elő a testben, ami hosszú távon krónikus gyulladással járhat. Nem véletlen, hogy a hajunk szerkezete huzamosabb ideig fennálló stressz vagy egyszeri nagyobb trauma hatására is megváltozhat. Megfelelő stresszkezelési módokkal, terápiával vagy növényi eredetű stresszoldó készítményekkel tehetünk a mentális egyensúly helyreállításáért, amit a hajunk is meg fog hálálni.

 

Gyógyszer-mellékhatások

 

Számos gyógyszer mellékhatása lehet a haj elvékonyodása, megritkulása. Többek között az antidepresszánsok vagy a vérnyomást szabályozó gyógyszerek szedése, valamint a kemoterápiás szerek is járhatnak ilyen kellemetlenséggel, de tulajdonképpen az összes készítményé, amelyiknek a betegtájékoztatójában megemlítik. Bármilyen feltételezett gyógyszermellékhatásról értesítsük a kezelőorvosunkat, aki az előnyök és hátrányok mérlegelésével dönthet a változtatás mellett.

 

Egyes betegségek

 

Esett már szó arról, hogy a hajunk rendkívül érzékeny a hormonális változásokra, így tulajdonképpen minden olyan betegség nyomot hagy rajta, ami kihat a hormonháztartásra. Nőknél a pajzsmirigy-betegség vagy az inzulin-rezisztencia a haj elvékonyodásának egyik leggyakoribb oka, de autoimmun betegségek vagy más gyulladásos folyamatok is járhatnak ilyen tünetekkel.

 

Rossz hajápolási rutin

 

A nem megfelelő hajápolási rutin is a hajszálak elvékonyodásához vezethet. A túl gyakori mosás, a nem megfelelő sampon vagy balzsam, esetleg a hajformázó szerek vagy hajápoló termékek túlzásba vitt használata mind károsíthatja a hajszálakat. Hajproblémák jelentkezésekor minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó samponra váltunk, annál jobb – a formázószerek használatának szüneteltetése mellett. A túl gyakori vagy túl intenzív hőkezelés (szárítás, vasalás, sütés) szintén károsítja a hajszálakat.

 

Nemi különbségek

 

A hajszálak elvékonyodása és a hajhullás más arányban, más életkorban és más biokémiai folyamatok révén érintheti a nőket, mint a férfiakat. Noha a genetikai és a hormonális tényezők mindkét nemnél kulcsszerepet játszanak, az 50 év feletti férfiaknál és a menopauzán – vagy más hormonális egyensúlytalansággal járó állapoton – áteső nőknél kiemelkedően gyakori a hajszerkezet romlása. Férfiaknál előfordulhat, hogy a hajbeültetés jelenti az egyedüli megoldást ritka hajra.

Mit tehetünk az elvékonyodó haj ellen?

Mit tehetünk ellene?

 

Mindezek után adott a kérdés, hogy mit tehetünk a dúsabb, erősebb hajért.

Egészséges táplálkozás

 

Mivel a haj elvékonyodásának egyik leggyakoribb oka – nemtől és kortól függetlenül – a tápanyaghiány, logikus, hogy a probléma jelentkezésekor végiggondoljuk a táplálkozási szokásainkat, és elkezdünk elegendő tápanyagot bevinni a szervezetünkbe. A vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak kulcsszerepet játszanak a hajhagymák és a szálak életciklusában, a fejbőr egészségében. A túlzott szénhidrátbevitel, a magas cukortartalmú ételek és italok, a telítetlen és transzzsírok fogyasztása, valamint a feldolgozott élelmiszerek mind károsíthatják a hajat.

 

A teljes értékű gabonafélékben, sovány húsokban és halakban, zsírszegény tejtermékekben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend – megfelelő folyadékbevitellel együtt – viszont rengeteget segíthet a haj szerkezetének javításában. Egyes élelmiszerek különösen jót tesznek a hajkoronánknak: közéjük tartozik például a tojás, a bogyós gyümölcsök, a leveles zöldségek, a halfélék, az édesburgonya, az avokádó, az olajos magvak, a hüvelyesek és a paprika.

 

Étrendkiegészítők

 

Ugyan hajerősítő és -növesztő csodaszer nem létezik, ám olyan étrendkiegészítők szép számmal akadnak, amelyek kúraszerű szedésével valóban látványos eredmény érhető el. Aki dúsabb hajra vágyik, annak a kollagént, B-vitaminokat, aminosavakat, vasat és cinket tartalmazó vitaminkészítmény bizonyulnak a legjobb választásnak a vékonyszálú haj erősítésére és a környezeti hatásoktól való védelemre.

 

Stressz-menedzsment

 

A stresszkezelési technikák nemcsak a mentális egyensúlyunkhoz járulnak hozzá, hanem a haj egészségének megőrzéséhez is. Említettük már, hogy a kortizol nevű stresszhormon negatív hatással van a hajszerkezetre, így válasszunk olyan tudatos stresszoldási módszert, ami könnyedén beilleszthető a mindennapokba. Ez lehet valamilyen sporttevékenység, meditáció, relaxáció vagy kikapcsolódást nyújtó hobbi is.

 

Okos hajápolás és -formázás

 

Ha hajformázásnál kerüljük a túl sok hőt, nem használunk túl sok terméket, és figyelünk a megfelelő összetevőkre (provitaminok, polimerek, kollagén), akkor lassíthatjuk a haj öregedésének folyamatát, illetve a hajhullást is. A túlzásba vitt formázás sajnos még erőtlenebbnek mutathatja a vékonyabb hajszálakat, így különösen fontos odafigyelnünk a haj megerősítésére. A lehajtott fejjel történő szárítás és a megfontolt frizuraválasztás rengeteget segíthet a vékonyodás optikai ellensúlyozásában.

 

Fejbőrmasszázs

 

A helyesen végzett fejbőrmasszázs stimulálja a hajhagymákat, hozzájárul a haj dúsításához, és a faggyútermelés serkentésével haj természetes védekezőképességének növeléséhez.

 

Esszenciális olajok

 

A samponhoz adagolt esszenciális olajok hatására hajunk dúsabbá válhat. A rozmaring, a geránium, az ilang-ilang, a teafa, a levendula, a szegfűszeg és a borsmenta mind hozzájárulhat a haj növekedési ciklusának serkentéséhez, így különösen hasznos annak, akinek a haja vékonyszálú.

Az elvékonyodó haj legjobb ellenszerei

Van, amikor érdemes szakembert bevonni…

 

Habár az elvékonyodó haj sok esetben nem egészségügyi probléma tünete, van, amikor célszerű orvoshoz fordulni. A hirtelen vagy látszólag ok nélküli hajgyengülés és hajhullás, a csomókban hulló haj, a kopasz foltok megjelenése, valamint a viszkető vagy égő fejbőr mind arról árulkodik, hogy orvosi kezelésre lehet szükség. Ilyenkor a sikeres kezelést követően általában 3-6 hónapon belül számíthatunk a hajkoronánk eredeti állapotának visszanyerésére.

 

Összegzés

 

A vékony szálú, nehezen kezelhető haj sokak számára jelent problémát. Vannak, akik genetikai adottságaik révén eleve ilyen hajszerkezettel születnek, míg másoknál valamilyen tényező (pl. hormonális változások, stressz, betegség vagy gyógyszermellékhatás) nyomán vékonyodtak el a szálak.

 

Aki dúsabb hajra vágyik, annak a kollagént, B-vitaminokat, aminosavakat, vasat és cinket tartalmazó vitaminkészítmény bizonyul a legjobb választásnak a vékonyszálú haj erősítésére, a környezeti hatásoktól való védelemre. Emellett az egészséges táplálkozás és a megfelelő stresszkezelés is kulcsfontosságú, okos hajápolással és -formázással pedig rengeteget tehetünk az optikai összhatás javításáért.

 

A hirtelen vagy látszólag ok nélküli hajgyengülés és hajhullás, a csomókban hulló haj, a kopasz foltok megjelenése, valamint a viszkető vagy égő fejbőr mind arról árulkodik, hogy orvosi kezelésre lehet szükség.

2023. szeptember 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek