Hogyan számol és mit mutat a testtömegindex?

2020. január 21.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A testtömegindexet – angolul Body-Mass-Index (BMI) – az egészséges testsúly, az elhízottság, illetve a soványság meghatározására szokás használni. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk, hogyan kell kiszámolni, illetve hogy pontosan mi ennek az értéknek a jelentése.

Hogyan számol és mit mutat a testtömegindex?

Hogyan számol és mit mutat a testtömegindex?

Testsúlyunk alapján gyakran nem tudjuk pontosan megállapítani, hogy az rendben van-e, vagy esetleg tennünk kellene valamit annak érdekében, hogy egészségesek legyünk. A BMI pont ezt a célt szolgálja, ugyanis a súlyunkat a magasságunkhoz viszonyítja, így pontosabb képet kapunk arról, hogy híznunk vagy fogynunk kell-e, esetleg épp az ideális tartományba esünk. Utóbbi akkor áll fenn, ha a testtömegindexünk 18,5 és 24,9 között van.

Kiszámítása viszonylag egyszerű, hiszen a testsúlyunkat mindössze el kell osztanunk a magasságunk négyzetével: BMI = testsúly (kg) / magasság (m) x magasság (m). Fontos azonban megjegyezni, hogy ezzel a számítási módszerrel a felnőttek testtömegindexét tudjuk kiszámolni, ugyanis a gyerekek esetén ajánlott további tényezőket is figyelembe venni, mint például a nem és az életkor.

Felnőttek esetén az alábbi besorolások léteznek:

 • 18,5 alatt: sovány
 • 18,5 és 24,9 között: normális testsúly
 • 25 felett: túlsúly
 • 30 felett: extrém túlsúly

Ezen kívül az életkor is befolyásolhatja azt, hogy életünk melyik szakaszában milyen testtömegindex az ideális. Az optimális BMI-értékek korosztályokra bontva az alábbiak:

 • 19-24 éves: BMI 19-24
 • 25-34 éves: BMI 20-25
 • 35-44 éves: BMI 21-26
 • 45-54 éves: BMI 22-27
 • 55:65 éves: BMI 23-28
 • 65 év felett: BMI 24-29

A testtömegindexet akkor is meg szokták nézni a szakemberek, ha például meg kell határozniuk, hogy étkezési zavarral küzd-e az illető, továbbá ezen betegség súlyosságát is így állapítják meg. A 17,5 alatti testtömegindexet az anorexia határának tartják, míg a 30 feletti BMI-t az extrém túlsúlyénak. Várandósok, szoptató anyukák és sportolók esetén azonban nem ezek a besorolások érvényesek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • XLS (XL-S) Medical tabletta 180x

  XLS (XL-S) Medical tabletta 180x

  <p>Az XL-S Medical tabletta természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p>

  16 990 Ft helyett:13 990 Ft

A testtömegindex korlátai

Számos szakértő kritizálja a testtömegindexet, ugyanis véleményük szerint általánosít. Továbbá úgy vélik, hogy a BMI-vel mindössze a testsúlyról tudunk következtetéseket levonni, azt azonban nem veszi figyelembe, hogy ez a súly miből tevődik össze – azaz a testzsíron kívül az izom és a csontozat is számít. A testépítőknek például gyakran 30 feletti a testtömegindexük, azonban a súlyukat nem a zsír, hanem az izmok adják. A BMI besorolások alapján ők az extrém túlsúlyosok csoportjába tartoznak, ami viszont megtévesztő.

Egy másik ok, amiért a szakemberek nincsenek túl jó véleménnyel a testtömegindexről, hogy a testsúly genetikai tényezőivel sem foglalkozik, hiszen vannak emberek, akik nagyon vékonyak, így alacsony a BMI-jük, viszont nem anorexiásak, mindössze ilyen a testfelépítésük. Ez azt jelenti, hogy egy egyén megfelelő testsúlya olyan tényezőktől is függ, mint a testmozgás mennyisége, az étkezési szokások és a genetika.

Egészséges és diétás köretek karácsonyra

Egészséges és diétás köretek karácsonyra

Előzzük meg a karácsonyi plusz kilókat egy olyan menüvel, melynek legfontosabb elemei az egészséges és diétás köretek, ugyanis a hagyományos köretek azok, melyek a legtöbb problémát okozzák.

A ketogén diéta 6 aranyszabálya

A ketogén diéta 6 aranyszabálya

A ketogén diéta egy szénhidrátokban szegény, zsírban gazdag fogyókúra. Annak érdekében, hogy valóban sikereket érjünk el ezzel a módszerrel, be kell tartanunk néhány alapszabályt. Cikkünkből kiderül, hogy mire kell fokozottan figyelnünk.

Egészséges karácsonyi menü dietetikusok szemével

Egészséges karácsonyi menü dietetikusok szemével

Mennyire táplálkozunk helyesen az ünnepek alatt, és mit kell tennünk azért, hogy ne plusz kilókkal indítsuk a következő évet? Íme, a fő elvek.

Hogyan ne legyen káros a fogyókúra?

Hogyan ne legyen káros a fogyókúra?

Életében minimum egyszer mindenki megpróbálkozik a diétázással, hogy megszabaduljon a plusz kilóktól. Ezzel nincs is semmi baj, viszont annak érdekében, hogy ne károsítsuk a fogyókúra során a szervezetünket, oda kell figyelnünk néhány fontos dologra.

Kerülje őket! Ez az 5 leghizlalóbb nyári étel

Nyáron sokszor észre sem vesszük, hogy több kalóriát viszünk be, mint általában. Íme, a nyár 5 leghizlalóbb étele!

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában

Kulcsszavak: ,