Hogyan számol és mit mutat a testtömegindex?

Hogyan számol és mit mutat a testtömegindex?

Kapcsolódó tünetek:

Testsúlyunk alapján gyakran nem tudjuk pontosan megállapítani, hogy az rendben van-e, vagy esetleg tennünk kellene valamit annak érdekében, hogy egészségesek legyünk. A BMI pont ezt a célt szolgálja, ugyanis a súlyunkat a magasságunkhoz viszonyítja, így pontosabb képet kapunk arról, hogy híznunk vagy fogynunk kell-e, esetleg épp az ideális tartományba esünk. Utóbbi akkor áll fenn, ha a testtömegindexünk 18,5 és 24,9 között van. Kiszámítása viszonylag egyszerű, hiszen a testsúlyunkat mindössze el kell osztanunk a magasságunk négyzetével: BMI = testsúly (kg) / magasság (m) x magasság (m). Fontos azonban megjegyezni, hogy ezzel a számítási módszerrel a felnőttek testtömegindexét tudjuk kiszámolni, ugyanis a gyerekek esetén ajánlott további tényezőket is figyelembe venni, mint például a nem és az életkor. Felnőttek esetén az alábbi besorolások léteznek:
  • 18,5 alatt: sovány
  • 18,5 és 24,9 között: normális testsúly
  • 25 felett: túlsúly
  • 30 felett: extrém túlsúly
Ezen kívül az életkor is befolyásolhatja azt, hogy életünk melyik szakaszában milyen testtömegindex az ideális. Az optimális BMI-értékek korosztályokra bontva az alábbiak:
  • 19-24 éves: BMI 19-24
  • 25-34 éves: BMI 20-25
  • 35-44 éves: BMI 21-26
  • 45-54 éves: BMI 22-27
  • 55:65 éves: BMI 23-28
  • 65 év felett: BMI 24-29
A testtömegindexet akkor is meg szokták nézni a szakemberek, ha például meg kell határozniuk, hogy étkezési zavarral küzd-e az illető, továbbá ezen betegség súlyosságát is így állapítják meg. A 17,5 alatti testtömegindexet az anorexia határának tartják, míg a 30 feletti BMI-t az extrém túlsúlyénak. Várandósok, szoptató anyukák és sportolók esetén azonban nem ezek a besorolások érvényesek.

A testtömegindex korlátai

Számos szakértő kritizálja a testtömegindexet, ugyanis véleményük szerint általánosít. Továbbá úgy vélik, hogy a BMI-vel mindössze a testsúlyról tudunk következtetéseket levonni, azt azonban nem veszi figyelembe, hogy ez a súly miből tevődik össze – azaz a testzsíron kívül az izom és a csontozat is számít. A testépítőknek például gyakran 30 feletti a testtömegindexük, azonban a súlyukat nem a zsír, hanem az izmok adják. A BMI besorolások alapján ők az extrém túlsúlyosok csoportjába tartoznak, ami viszont megtévesztő. Egy másik ok, amiért a szakemberek nincsenek túl jó véleménnyel a testtömegindexről, hogy a testsúly genetikai tényezőivel sem foglalkozik, hiszen vannak emberek, akik nagyon vékonyak, így alacsony a BMI-jük, viszont nem anorexiásak, mindössze ilyen a testfelépítésük. Ez azt jelenti, hogy egy egyén megfelelő testsúlya olyan tényezőktől is függ, mint a testmozgás mennyisége, az étkezési szokások és a genetika.
2020. január 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek