Tények és tévhitek a leégésről

Tények és tévhitek a leégésről

Kapcsolódó tünetek:

Tévhit: A leégett bőrfelületet különböző tejtermékekkel, ecettel kell kezelni

A hűtőből éppen kivett tej, joghurt vagy tejföl a hűsítő hatása miatt nyújthat némi átmeneti enyhülést a felhevült, érzékeny bőrnek, de ez a hatás gyorsan elillan. Az ecetes borogatás az érzőidegeket átmenetileg blokkolja, ezért rövid ideig nem érezzük a fájdalmat, viszont a savas vegyhatás az egyébként is égett bőrt irritálja, így a bőr károsodását tovább fokozza. Napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, amivel a hólyagok kialakulása megelőzhető.  Erre hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, hűsítő zselék alkalmazása a legjobb. A házi praktikák helyett válasszuk a gyógyszertárakban beszerezhető, e célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítményeket, amelyek hidratálják a bőrt, segítik a hólyagok alatt a regenerációját, és igazoltan felszívódó antioxidáns-komponensekkel csökkentik a szöveti károsodást. Napégés után pedig néhány napig kerüljük a direkt napfényt, mivel az új bőr nagyon vékony, és ismét gyorsan leéghet.

Tévhit: A naptej nem okozhat allergiát

A naptejek közül érdemes a minél kevesebb illatanyagot és színezéket tartalmazó készítményeket választani, mivel a napvédő krémek is allergizálhatnak. A leggyakoribb allergének a p-aminobenzoesav (PABA) vagy különböző UV-szűrő komponensek lehetnek. Gyógyszertárakban kaphatók olyan termékek, amelyeket speciálisan fényérzékeny egyének számára fejlesztettek. Fontos szempont az is, hogy arcra (fényvédő krém) vagy testre (naptej vagy spray) használjuk-e a napvédőt, illetve a különböző bőrtípusokra is kaphatók optimális készítmények (száraz, pattanásos vagy rosaceás bőrre).

Tévhit: Elég az alacsony faktorszámú naptej

Akik hajlamosak a leégésre már minimális szabadban tartózkodás hatására is, az egészen világos bőrűek, a szőke vagy vörös hajúak és a gyerekek 50+ faktoros készítményt használjanak, amely egész nyáron megfelelő védelmet nyújt. Akik néhány nap után egyenletesen barnulnak tovább, fokozatosan áttérhetnek a 30-as faktorszámú fényvédőkre. Sokan esnek abba a hibába, hogy pár nap alatt szeretnének napbarnított bőrszínt elérni, és emiatt esetleg spórolnak a naptej használatával, vagy alacsonyabb faktorszámú készítménnyel igyekeznek gyorsítani az áhított bőrszín elérését. Egyik sem jó megoldás, azonnali hatás a bőr leégése, hosszú távon a bőr korai öregedése, ráncok megjelenése lehet a következmény, emellett megnő a bőrdaganatok kockázata is.

Tévhit: Ha napra megyünk, nem sminkelhetünk

Tény, hogy a bőrnek az a legjobb, ha szabadon lélegezhet, de ma már senkinek sem kell lemondania a sminkről még nyáron sem. Csak a napsugarak miatt nem szükséges kerülni a sminkelést, sőt a gyógyszertárakban már kaphatóak UV-szűrővel ellátott, színezett nappali krémek, alapozók, illetve egyes fényvédő krémek színezett formában is elérhetők. Érdemes szakember tanácsát kérni a bőrtípusnak megfelelő készítmények megválasztásához. Az ideális termék egyben fényvédő is, megoldást nyújt a bőrhibák elfedésére, tartós, és nem zárja el a pórusokat.

Tévhit: Fényvédelemre csak a vízparton van szükség

Fényvédelemre nem csak a parton van szükség, hanem a vízben is! Sőt, a vízről a napsugárzás hatványozottan verődik vissza, így még könnyebben leéghetünk. Az UV-fény – különösen a tiszta tengervízben – akár méterekig is lejuthat, ezért fontos, hogy úszás előtt is az egész testfelületen használjunk napvédő krémet.

Tévhit: A fehér öltözet segít a leégés megelőzésében

Sokan fehér pólóba bújnak, vagy öltöztetik gyermeküket, így keresnek menedéket a déli órákban különösen erős napsugarak ellen. A szakemberek szerint azonban a sötétebb, tarka ruházatban lehetünk biztonságban a nap alatt, illetve a legjobb az, ha speciálisan erre a célra kifejlesztett UV-szűrős ruhával védjük bőrünket a leégéstől.

Tévhit: A szemünket nem kell védeni a fénytől

A fény elnyelődik a szemben, az UV-sugárzás pedig a szaruhártyát károsíthatja. A naptej mellett soha ne felejtsük el az UV-szűrős napszemüvegünket sem magunkkal vinni! Már csak azért sem, mert a sok anyajeggyel rendelkező egyéneknél a szemben is előfordulhatnak pigmentfoltok.

2017. május 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek