Teljesítménykényszer – Mit lehet tenni ellene?

2017. július 31.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

A teljesítménykényszer a világ fejlődésével egyre nagyobb arányban van jelen az emberek körében, akár már egészen fiatal korban is. De hogyan és miért alakul ki ez a jelenség, mikortól káros és egyáltalán: mit lehet tenni ellene? Megpróbáltuk feltérképezni a problémát és olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segíthetnek enyhíteni.

A teljesítménykényszer tulajdonképpen nem más, mint egy állandó bizonyítási és megfelelési vágy, ami ha túlzott mértéket ölt, egészségügyi problémákhoz, teljesítményszorongáshoz, stresszhez vezethet. Környezetünkben is biztosan ismerünk olyan embert, akit ez érint, mert nagyon gyakran megjelenik, leginkább a munkahelyen, de már gyerekkorban, például az iskolában is. Azt, hogy ki hajlamosabb rá, természetesen több összetevő is befolyásolja: így például a személyiség, a családi, illetve szociális környezet, vagy akár a kapott oktatás és a munkahelyi kultúra is.

Kialakulás

A kisbabákat még nem érinti a teljesítménykényszer, ők inkább felfedezik a világot ahelyett, hogy azon aggódnának, hogyan sikerülnek első lépéseik, vagy miként mondanak ki egy-egy újabb szót. Ők, ha elrontanak valamit, bátran próbálkoznak, nem érdeklik őket a reakciók, a saját tetteikre figyelnek csupán. Ehhez képest már az idősebb óvodás, majd az iskolás gyerekek esetében már előfordulhat, hogy az intézményi környezet, a csoporttársak haladása, vagy akár a szülői elvárások teljesítménykényszerhez, majd szorongáshoz vezethetnek. A szorongás jeleit általában hamar látni a gyerekeken, és azt is könnyű észrevenni, ha nem szívből tanulnak valamit, hanem azért, hogy jobb jegyeket szerezzenek, vagy talán éppen azért, mert tartanak a megrovástól.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Felnőttkorban hasonlóan alakulhat ki munkahelyi teljesítménykényszer, ami annál erősebb lesz, minél nagyobbak a munkahelyi követelmények, illetve, ha a dolgozó képességei és a vele szemben támasztott elvárások nem találkoznak. És csak fokozódik, ha a dolgozó nem azokat a visszajelzéseket, jutalmakat kapja a teljesítményéért, amit egyébként elvárna. Az, hogy ki, mennyire tűri a munkahelyi stresszt, eltérő lehet, de általában azoknál fordul elő ilyen esetben már szorongás is, akikre alapvetően jellemző a fokozott érzelmi sérülékenység. Amikor pedig valakinek olyan munkát kell végeznie, ami nem felel meg személyiségének, képességeinek, tapasztalatának vagy képesítésének és nehezen birkózik meg vele, jellemzően kialakul nála a teljesítményszorongás is.

Amikor valaki stresszes a munkája miatt, a kezdeti fáradtságtól, rosszkedvűségtől, majd figyelmetlenségtől eljuthat akár olyan állapotba is, melynek már komolyabb lelki és fizikai tünetei vannak. Így a teljesítménykényszert komolyan kell venni és mindenképpen foglalkozni is kell vele, ha felismertük.

Így segíthetünk rajta

Gyerekek esetében az éber szülők pszichológus segítségét is igénybe vehetik, de olyan praktikákat is bevethetnek, mint a gyakoribb játék, több kötetlen és teljesítménytől független program bevezetése. A kirándulások, egyszerű és boldog elfoglaltságok sokat segíthetnek, melyeknél kerüljük még a látszatát is a teljesítmény jutalmazásának.

Felnőtteknél hasonlóan fontos lehet a levezető programok rendszeresítése, relaxációs gyakorlatok, meditáció alkalmazása. Illetve szükséges esetben akár a munkahely megváltoztatása, vagy csak a pozíció váltása is szóba kerülhet. Hasznos a sportolás és az egészséges életmód bevezetése, melyekkel szintén csökkenthető a stressz hatás. Ami pedig a legfontosabb: ismerjük fel idejében a problémát és ne féljünk változtatni rajta, ha egyedül nem megy, pszichológus segítségével!

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

gigantizmus

Gigantizmus – Ha hirtelen túl nagyot nő a gyerek

A gigantizmus, vagy óriásnövés egy gyerekkorban előforduló betegség, amit a növekedési hormon túlzott termelődése okoz. A betegség miatt a gyerekek hirtelen és nagyon megnőnek, aminek kellemetlen következményei is lehetnek. De hogyan állapítható meg ez a jelenség és lehet-e kezelni?

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Ahogy beköszönt az ősz, egyre gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések. Ez nem véletlen, hiszen a nyirkos, hűvös környezet jót tesz a kórokozók szaporodásának és terjedésének. Ráadásul fogékonyabbak is vagyunk a fertőzésekre, hiszen kevesebbet mozgunk és kevesebb vitaminhoz jutunk. Így vannak ezzel a gyerekek is, akiknél nem is olyan nehéz megelőzni a náthát, kezelni pedig szintén könnyű lehet!

A 3 leggyakoribb autoimmun betegség nőknél2

A 3 leggyakoribb autoimmun betegség nőknél

Az autoimmun betegségek olyan gyulladásos betegségek, melyeknél a kialakult gyulladásért az immunrendszer hibás működése tehető felelőssé. Most a három, nőket érintő leggyakoribb kórképet mutatjuk be.

Összes cikk Egészség A-Z témában