A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

Kapcsolódó tünetek:

Amint beköszönt a hideg, a szervezetünk mindenáron megpróbálja bent tartani a meleget, aminek következtében az erek összehúzódnak.  -8 Celsius-fok körül pedig már a faggyúmirigyek működésében is lassulás következik be, azaz csökken a bőr zsírtermelése, ami száraz bőrt eredményez. Épp ezért nagyon fontos, hogy betartsuk az alábbi szabályokat.
  1. Nedvesség
Hideg időben nincs fontosabb a bőr hidratálásánál, ugyanis minél alacsonyabban van a hőmérő higanyszála, annál kevésbé dolgoznak a faggyúmirigyek. Utóbbiak felelnek azért, hogy a bőrünk felszínén egy vékony zsírréteg képződjön, ami megtartja a nedvességet. Ha repedezett ez a réteg, akkor a nedvesség egyszerűen elpárolog. Ahhoz, hogy télen se száradjon ki a bőrünk, olyan krémet kell használnunk, aminek magas a lipidtartalma. Ezen kívül figyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot igyunk, továbbá megfelelő legyen a helyiségek páratartalma.
  1. Éjszakai műszak
Éjszaka se feledkezzünk meg bőrünk ápolásáról, hiszen ekkor rendkívül fogékony a hatóanyagokra. Ápolóolajak, szérumok és speciális éjszakai maszkok tökéletesen képesek regenerálni a napközben igénybe vett bőrt.
  1. Napvédelem
Igen, igen… Télen sem szabad hanyagolnunk a fényvédelmet, hiszen az UV-sugaraknak lényeges szerepük van a bőröregedésben. A hó tovább fokozza a Nap káros hatásait, így mindig kenjük be magunkat, főleg, ha hófödte tájakra megyünk.
  1. Lágy tisztítás
Télen nagyon lényeges, hogy bőrünk tisztításához is lágyabb termékeket használjunk, mint például nyáron. Válasszunk arclemosó tejet vagy olajat, ugyanis a zselék és az alkoholos készítmények sok esetben kiszárítják és irritálják a bőrünket. Zuhanyzás, illetve fürdés során is lágy termékeket válasszunk, továbbá fokozottan figyeljünk arra, hogy egy gazdag, testes krémmel kenjük be magunkat.
  1. A helyes ápolás
A hideg évszakban másfajta ápolásra van szüksége bőrünknek, amit professzionális kozmetikai kezelésekkel könnyedén fel tudunk készíteni a télre. Fontos, hogy a bőr védő savköpenye ép legyen és maradjon is. Ha rendszeresen járunk kozmetikushoz, ahol profin megtisztítják a bőrünket, különleges szérumokkal ápolják és eltüntetik az elhalt hámréteget, sokkal könnyebb dolgunk lesz az otthoni ápolás során.
2019. december 27.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek