A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

2019. december 27.

Kapcsolódó tünetek:

száraz bőr

A hideg beköszöntével nem csupán a ruhatárunkat kell lecserélnünk, de ápolószereinket is, hiszen télen teljesen más ápolásra van szüksége bőrünknek.

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

Amint beköszönt a hideg, a szervezetünk mindenáron megpróbálja bent tartani a meleget, aminek következtében az erek összehúzódnak.  -8 Celsius-fok körül pedig már a faggyúmirigyek működésében is lassulás következik be, azaz csökken a bőr zsírtermelése, ami száraz bőrt eredményez. Épp ezért nagyon fontos, hogy betartsuk az alábbi szabályokat.

  1. Nedvesség

Hideg időben nincs fontosabb a bőr hidratálásánál, ugyanis minél alacsonyabban van a hőmérő higanyszála, annál kevésbé dolgoznak a faggyúmirigyek. Utóbbiak felelnek azért, hogy a bőrünk felszínén egy vékony zsírréteg képződjön, ami megtartja a nedvességet. Ha repedezett ez a réteg, akkor a nedvesség egyszerűen elpárolog. Ahhoz, hogy télen se száradjon ki a bőrünk, olyan krémet kell használnunk, aminek magas a lipidtartalma. Ezen kívül figyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot igyunk, továbbá megfelelő legyen a helyiségek páratartalma.

  1. Éjszakai műszak

Éjszaka se feledkezzünk meg bőrünk ápolásáról, hiszen ekkor rendkívül fogékony a hatóanyagokra. Ápolóolajak, szérumok és speciális éjszakai maszkok tökéletesen képesek regenerálni a napközben igénybe vett bőrt.

  1. Napvédelem

Igen, igen… Télen sem szabad hanyagolnunk a fényvédelmet, hiszen az UV-sugaraknak lényeges szerepük van a bőröregedésben. A hó tovább fokozza a Nap káros hatásait, így mindig kenjük be magunkat, főleg, ha hófödte tájakra megyünk.

  1. Lágy tisztítás

Télen nagyon lényeges, hogy bőrünk tisztításához is lágyabb termékeket használjunk, mint például nyáron. Válasszunk arclemosó tejet vagy olajat, ugyanis a zselék és az alkoholos készítmények sok esetben kiszárítják és irritálják a bőrünket. Zuhanyzás, illetve fürdés során is lágy termékeket válasszunk, továbbá fokozottan figyeljünk arra, hogy egy gazdag, testes krémmel kenjük be magunkat.

  1. A helyes ápolás

A hideg évszakban másfajta ápolásra van szüksége bőrünknek, amit professzionális kozmetikai kezelésekkel könnyedén fel tudunk készíteni a télre. Fontos, hogy a bőr védő savköpenye ép legyen és maradjon is. Ha rendszeresen járunk kozmetikushoz, ahol profin megtisztítják a bőrünket, különleges szérumokkal ápolják és eltüntetik az elhalt hámréteget, sokkal könnyebb dolgunk lesz az otthoni ápolás során.

Fényvédelem sportolás közben

Fényvédelem sportolás közben

Elérkezett a szép nyári idő, így nem meglepő, ha egyre többen vesszük a természet felé az irányt, ha sportolásra kerül a sor. Azonban a nyári edzések alatt elengedhetetlen, hogy extra figyelmet fordítsunk bőrünk védelmére. Mutatjuk is, hogyan.

A napozás veszélyei és előnyei

A napozás veszélyei és előnyei

A napozás pozitív hatásai és amikor veszélyes lehet.

Hogyan válasszunk naptejet?

Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyek alapján érdemes kiválasztani a naptejet a családnak.

Naptej kisokos – Tippek, típusok és faktorszámok

Naptej kisokos – Tippek, típusok és faktorszámok

Nyáron gyakran elfeledkezünk bőrünk védelméről, pedig komoly egészségügyi következményei is lehetnek ennek. Bár bőrünk védelmi rendszerrel rendelkezik, egy átlagos felnőtt csak 20 percet tud eltölteni direkt napfényben leégés nélkül.

A bőrfiatalítás bajnokai – Íme, 5 bőrszépítő csodaszer

Mindannyian vágyunk rá, hogy bőrünk egészséges és sugárzó legyen és az is maradjon. Ebben segítenek a következő hatóanyagok, amelyek a bőrfiatalítás bajnokai.

Összes cikk Szépség- bőr- és körömápolás témában