Teendők agyvérzés esetén

2017. december 17.

Ha tanúi vagyunk egy stroke-nak, azonnali cselekvésre van szükség, mert minden másodperc számít! Megtudhatja, mit tegyen és mit ne tegyen, ha segíteni szeretne.

Teendők agyvérzés esetén

Teendők agyvérzés esetén

Mit tegyen, ha agyvérzés tüneteit tapasztalja valakin?

A legelső és legfontosabb dolog, amit tehet: Hívja azonnal a mentőket! A legnehezebb dolog, hogy felismerje az agyvérzés és agyérgörcs tüneteit, és gyanúját a diszpécserrel is közölje!

Ha a beteg tudatánál van, fektesse az oldalára és fejét kissé felemelve támassza alá! Ne adjon neki semmit enni vagy inni! Lazítson meg minden korlátozó ruhadarabot, amely légzési nehézségeket okozhat. Ha a gyengeség bármelyik végtagban nyilvánvaló, támassza alá és ne fektesse rá, amikor mozgatja a személyt.

Ha eszméletlenek, ellenőrizzék a légzésüket és a pulzust, és fektessék az oldalukra. Ha nincs pulzusa vagy nem lélegzik, azonnal indítsa el az újraélesztést.

Ha nem vagy biztos benne, hogy hogyan kell elvégezni az újraélesztést, akkor a mentő diszpécser utasítást fog adni a telefonon keresztül.

Nem biztos abban, mik a stroke tünetei?

A FAST (gyors) angol mozaikszó segítségével könnyen megjegyezheti!

  • Face: az arcizmok elernyedése, nem tudja a beteg megtartani a mosolyt, mindkét, vagy egy oldalon
  • Arm: a végtagok gyengesége, bármely oldali gyengeség, vagy bénulás
  • Speach: nehézség a beszédben. Szaggatott, érthetetlen beszéd, vagy a beszéd képtelensége.
  • Time: az idő nagyon fontos, mert az agykárosodás minden másodperccel súlyosabb lehet!

Jegyezze fel, hogy mikor tapasztalta a tünetek megkezdődését, percre pontosan!

Mit NE tegyen, ha agyvérzés tüneteit tapasztalja valakin?

Ne engedje aludni a beteget mielőtt orvoshoz fordulna! Sokszor panaszkodnak fáradtságra, álmosságra a betegek, de fontos, hogy gyorsan orvosi ellátásban részesüljenek a betegek, így nincs idő az alvásra ebben az esetben! Ha saját magán tapasztalja a tüneteket, akkor is ügyeljen rá, hogy addig hívja a mentőket, amíg beszédképessége megengedi és ne pihenjen le, mert később akár képtelenné válhat a segítségkérésre!

Ne engedje gyógyszert bevenni, ételt vagy italt fogyasztani a tüneteket produkáló személyt!

A gyógyszerek elnyomhatják a fontos tüneteket, vagy az agyban is okozhatnak káros változásokat! Az étel és ital fogyasztása pedig fulladásveszélyt okoz! Ne adjon neki sem ételt, sem italokat a mentőautóba kerülés előtt, mert a stroke befolyásolhatja a nyelési képességet.

2 féle stroke van:

  • Hemorrhagiás stroke, amelyet egy megrepedt véredény okoz
  • Ischaemiás stroke, amelyet egy véredényben lévő vérrög okoz

A stroke 80%-a ischemiás, de 20%-a hemorrhagiás, melyek esetében egy aszpirin bevétele halálos lehet. A különbséget pedig a tünetek alapján nem lehet eldönteni, csak az orvosi vizsgálat során. Ahhoz, hogy biztonságban legyen, ne adjon senkinek gyógyszert, aki agyvérzés vagy agyérgörcs tüneteit mutatja.

Ne üljön autóba, ha Ön tapasztalja a tüneteket! Ne engedje vezetni azt, aki sztrókol! Ebben az állapotban bármikor mutatkozhat olyan tünet, mely korlátozza a beteget a vezetésben, így tilos és balesetveszélyes így vezetni!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

gigantizmus

Gigantizmus – Ha hirtelen túl nagyot nő a gyerek

A gigantizmus, vagy óriásnövés egy gyerekkorban előforduló betegség, amit a növekedési hormon túlzott termelődése okoz. A betegség miatt a gyerekek hirtelen és nagyon megnőnek, aminek kellemetlen következményei is lehetnek. De hogyan állapítható meg ez a jelenség és lehet-e kezelni?

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Ahogy beköszönt az ősz, egyre gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések. Ez nem véletlen, hiszen a nyirkos, hűvös környezet jót tesz a kórokozók szaporodásának és terjedésének. Ráadásul fogékonyabbak is vagyunk a fertőzésekre, hiszen kevesebbet mozgunk és kevesebb vitaminhoz jutunk. Így vannak ezzel a gyerekek is, akiknél nem is olyan nehéz megelőzni a náthát, kezelni pedig szintén könnyű lehet!

A 3 leggyakoribb autoimmun betegség nőknél2

A 3 leggyakoribb autoimmun betegség nőknél

Az autoimmun betegségek olyan gyulladásos betegségek, melyeknél a kialakult gyulladásért az immunrendszer hibás működése tehető felelőssé. Most a három, nőket érintő leggyakoribb kórképet mutatjuk be.

Összes cikk Egészség A-Z témában