Teendők agyvérzés esetén

Teendők agyvérzés esetén

Kapcsolódó tünetek:

Mit tegyen, ha agyvérzés tüneteit tapasztalja valakin?

A legelső és legfontosabb dolog, amit tehet: Hívja azonnal a mentőket! A legnehezebb dolog, hogy felismerje az agyvérzés és agyérgörcs tüneteit, és gyanúját a diszpécserrel is közölje! Ha a beteg tudatánál van, fektesse az oldalára és fejét kissé felemelve támassza alá! Ne adjon neki semmit enni vagy inni! Lazítson meg minden korlátozó ruhadarabot, amely légzési nehézségeket okozhat. Ha a gyengeség bármelyik végtagban nyilvánvaló, támassza alá és ne fektesse rá, amikor mozgatja a személyt. Ha eszméletlenek, ellenőrizzék a légzésüket és a pulzust, és fektessék az oldalukra. Ha nincs pulzusa vagy nem lélegzik, azonnal indítsa el az újraélesztést. Ha nem vagy biztos benne, hogy hogyan kell elvégezni az újraélesztést, akkor a mentő diszpécser utasítást fog adni a telefonon keresztül.

Nem biztos abban, mik a stroke tünetei?

A FAST (gyors) angol mozaikszó segítségével könnyen megjegyezheti!
  • Face: az arcizmok elernyedése, nem tudja a beteg megtartani a mosolyt, mindkét, vagy egy oldalon
  • Arm: a végtagok gyengesége, bármely oldali gyengeség, vagy bénulás
  • Speach: nehézség a beszédben. Szaggatott, érthetetlen beszéd, vagy a beszéd képtelensége.
  • Time: az idő nagyon fontos, mert az agykárosodás minden másodperccel súlyosabb lehet!

Jegyezze fel, hogy mikor tapasztalta a tünetek megkezdődését, percre pontosan!

Mit NE tegyen, ha agyvérzés tüneteit tapasztalja valakin?

Ne engedje aludni a beteget mielőtt orvoshoz fordulna! Sokszor panaszkodnak fáradtságra, álmosságra a betegek, de fontos, hogy gyorsan orvosi ellátásban részesüljenek a betegek, így nincs idő az alvásra ebben az esetben! Ha saját magán tapasztalja a tüneteket, akkor is ügyeljen rá, hogy addig hívja a mentőket, amíg beszédképessége megengedi és ne pihenjen le, mert később akár képtelenné válhat a segítségkérésre! Ne engedje gyógyszert bevenni, ételt vagy italt fogyasztani a tüneteket produkáló személyt! A gyógyszerek elnyomhatják a fontos tüneteket, vagy az agyban is okozhatnak káros változásokat! Az étel és ital fogyasztása pedig fulladásveszélyt okoz! Ne adjon neki sem ételt, sem italokat a mentőautóba kerülés előtt, mert a stroke befolyásolhatja a nyelési képességet.

2 féle stroke van:

  • Hemorrhagiás stroke, amelyet egy megrepedt véredény okoz
  • Ischaemiás stroke, amelyet egy véredényben lévő vérrög okoz
A stroke 80%-a ischemiás, de 20%-a hemorrhagiás, melyek esetében egy aszpirin bevétele halálos lehet. A különbséget pedig a tünetek alapján nem lehet eldönteni, csak az orvosi vizsgálat során. Ahhoz, hogy biztonságban legyen, ne adjon senkinek gyógyszert, aki agyvérzés vagy agyérgörcs tüneteit mutatja. Ne üljön autóba, ha Ön tapasztalja a tüneteket! Ne engedje vezetni azt, aki sztrókol! Ebben az állapotban bármikor mutatkozhat olyan tünet, mely korlátozza a beteget a vezetésben, így tilos és balesetveszélyes így vezetni!

2017. december 17.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek