Teendők agyvérzés esetén

2017. december 17.

Ha tanúi vagyunk egy stroke-nak, azonnali cselekvésre van szükség, mert minden másodperc számít! Megtudhatja, mit tegyen és mit ne tegyen, ha segíteni szeretne.

Teendők agyvérzés esetén

Teendők agyvérzés esetén

Mit tegyen, ha agyvérzés tüneteit tapasztalja valakin?

A legelső és legfontosabb dolog, amit tehet: Hívja azonnal a mentőket! A legnehezebb dolog, hogy felismerje az agyvérzés és agyérgörcs tüneteit, és gyanúját a diszpécserrel is közölje!

Ha a beteg tudatánál van, fektesse az oldalára és fejét kissé felemelve támassza alá! Ne adjon neki semmit enni vagy inni! Lazítson meg minden korlátozó ruhadarabot, amely légzési nehézségeket okozhat. Ha a gyengeség bármelyik végtagban nyilvánvaló, támassza alá és ne fektesse rá, amikor mozgatja a személyt.

Ha eszméletlenek, ellenőrizzék a légzésüket és a pulzust, és fektessék az oldalukra. Ha nincs pulzusa vagy nem lélegzik, azonnal indítsa el az újraélesztést.

Ha nem vagy biztos benne, hogy hogyan kell elvégezni az újraélesztést, akkor a mentő diszpécser utasítást fog adni a telefonon keresztül.

Nem biztos abban, mik a stroke tünetei?

A FAST (gyors) angol mozaikszó segítségével könnyen megjegyezheti!

 • Face: az arcizmok elernyedése, nem tudja a beteg megtartani a mosolyt, mindkét, vagy egy oldalon
 • Arm: a végtagok gyengesége, bármely oldali gyengeség, vagy bénulás
 • Speach: nehézség a beszédben. Szaggatott, érthetetlen beszéd, vagy a beszéd képtelensége.
 • Time: az idő nagyon fontos, mert az agykárosodás minden másodperccel súlyosabb lehet!

Jegyezze fel, hogy mikor tapasztalta a tünetek megkezdődését, percre pontosan!

Mit NE tegyen, ha agyvérzés tüneteit tapasztalja valakin?

Ne engedje aludni a beteget mielőtt orvoshoz fordulna! Sokszor panaszkodnak fáradtságra, álmosságra a betegek, de fontos, hogy gyorsan orvosi ellátásban részesüljenek a betegek, így nincs idő az alvásra ebben az esetben! Ha saját magán tapasztalja a tüneteket, akkor is ügyeljen rá, hogy addig hívja a mentőket, amíg beszédképessége megengedi és ne pihenjen le, mert később akár képtelenné válhat a segítségkérésre!

Ne engedje gyógyszert bevenni, ételt vagy italt fogyasztani a tüneteket produkáló személyt!

A gyógyszerek elnyomhatják a fontos tüneteket, vagy az agyban is okozhatnak káros változásokat! Az étel és ital fogyasztása pedig fulladásveszélyt okoz! Ne adjon neki sem ételt, sem italokat a mentőautóba kerülés előtt, mert a stroke befolyásolhatja a nyelési képességet.

2 féle stroke van:

 • Hemorrhagiás stroke, amelyet egy megrepedt véredény okoz
 • Ischaemiás stroke, amelyet egy véredényben lévő vérrög okoz

A stroke 80%-a ischemiás, de 20%-a hemorrhagiás, melyek esetében egy aszpirin bevétele halálos lehet. A különbséget pedig a tünetek alapján nem lehet eldönteni, csak az orvosi vizsgálat során. Ahhoz, hogy biztonságban legyen, ne adjon senkinek gyógyszert, aki agyvérzés vagy agyérgörcs tüneteit mutatja.

Ne üljön autóba, ha Ön tapasztalja a tüneteket! Ne engedje vezetni azt, aki sztrókol! Ebben az állapotban bármikor mutatkozhat olyan tünet, mely korlátozza a beteget a vezetésben, így tilos és balesetveszélyes így vezetni!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Memolife Max kapszula 60x

  Memolife Max kapszula 60x

  <p>A mindennapi szellemi kihívásoknak való megfelelés, a koncentráció fenntartása kihívást jelenthet. A MEMOlife MAX Brain Boosting összetevői Omega 3-at, lecitint és az agy reakcióképességért ginzenget tartalmaznak.</p>

  3 399 Ft helyett:2 699 Ft
Nem árthat néha egy kis stressz

Nem árthat néha egy kis stressz

A stresszt leginkább negatív jelzőkkel szoktuk illetni, hiszen ki gondolná, hogy létezik jó stressz. Pedig létezik!

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Szélütés, agyvérzés, stroke? Mi a különbség?

Szélütés, agyvérzés, stroke? Mi a különbség?

A stroke az agyi infarktusok, az agyvérzés és az agyérgörcs gyűjtőfogalma. A magyar nyelvben szélütésnek, gutaütésnek is nevezzük. Ismerje meg ezeket a veszélyes betegségeket!

stroke tünetei

A stroke tünetei

Az agyvérzés és az agyérgörcs - közös nevén stroke, amikor egy agyi terület vérellátása megszűnik. A stroke tünetei az agy érintett régiójától függnek, melyet a vérellátás elvesztése okoz.

Összes cikk Egészség A-Z témában