A stroke tünetei

stroke tünetei

Kapcsolódó tünetek:

A stroke tünetei attól is függnek, hogy az agyszövetek mekkora részén szűnt meg a vérellás. Például valaki, aki enyhe stroke-ot észlel, tapasztalhatja karja, vagy lába ideiglenes gyengeségét, de a súlyosabb stroke-okkal rendelkezők tartósan megbénulhatnak a testük egyik oldalán, vagy nem tudnak többé beszélni. Ha a vérellátást nem lehet gyorsan helyreállítani, akkor a hatás maradandó lehet. A tranziens ischaemiás támadást (TIA) néha "mini-stroke" -ként nevezik. TIA-val a stroke tünetei fordulnak elő, de önmaguktól 24 órán belül elmúlnak. Vannak, akik teljesen felépülnek a stroke-okból, de az agyvérzés vagy agyérgörcs túlélőinek több mint 2/3-a valamilyen típusú fogyatékossága maradandóvá válik.

A tünetek és jelek korai felismerése

A gyors cselekvés a legfontosabb, ha azt gyanítja, hogy valaki sztrókol. A stroke azonnali kezelése minimálisra csökkentheti a stroke hosszú távú hatásait, és csökkentheti a stroke általi halál kockázatát. A FAST (angolul: gyors) egy rövidítés, amely segít gyorsan felismerni a stroke figyelmeztető jeleit és tüneteit.

Melyek a FAST stroke tünetek és jelek?

F: Face (arc) Az arc leereszkedik. Kérje meg a személyt, hogy mosolyogjon, és nézze meg, hogy egyik oldal lehullott-e. Az arc egyik oldala zsibbad, és a mosoly egyenetlenül jelenhet meg. A: Arm (kar) Gyengeség. Kérje meg a személyt, hogy emelje fel mindkét karját. Van-e gyengeség vagy zsibbadás az egyik oldalon. S: Speach (beszéd) nehézség. Strokeban  szenvedhet az, akinek beszéd problémái jelentkeznek, vagy egyáltalán nem tud beszélni. A beszéd lehet érthetetlen. Kérje meg a személyt, hogy ismételjen meg egy egyszerű mondatot, és keressen bármilyen beszédben található rendellenességet. T: Time (idő) Ha egy személy a fenti tünetek bármelyikét produkálja, akkor is, ha a tünetek elmúltak, hívja a 112-t és azonnal vigye az érintettet a kórházba!

Mik a férfiak és a nők egyéb stroke-jelei és tünetei?

A stroke az idegrendszer bármely funkciójának megzavarását okozhatja. A stroke tünetei általában a test egyik oldalán jelentkeznek, és hirtelen felléphetnek. Átmeneti iszkémiás támadásokkal (mini-stroke) a tünetek jelentkeznek és önmaguk is eltűnhetnek. Mindenesetre elengedhetetlen, hogy az érintett személy a lehető leghamarabb kórházba kerüljön, hogy azonnali kezelést kaphasson. A stroke egyéb lehetséges tünetei a következők:
 • A test bármely részének gyengesége vagy bénulása
 • Járás zavar vagy az egyensúly és koordináció elvesztése
 • A látás megváltozik, az elmosódott látás vagy a látásprobléma
 • Szédülés
 • Súlyos fejfájás, amely általában nem hasonlít a fejfájásokhoz
 • Beszédzavar
 • Nem tud beszélni, elmosódott beszédet, vagy képtelen beszédet érteni
 • Az érzékelés elvesztése a test bármely részén
 • Emlékezet kiesés
 • Viselkedési változások
 • Izommerevség
 • Nehéz nyelés
 • Furcsa szemmozgások

Mit tegyek, ha valaki a stroke jeleit és tüneteit mutatja?

Ne felejtsen gyorsan gondolkodni és cselekedni! (FAST) Ha lát valakit, aki ilyen tüneteket mutat, ne késlekedjen és azonnal hívja a 112-t! Segíthet egy élet megmentésében vagy a hosszú távú fogyatékosság esélyének csökkentésében!

2017. december 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek