Így hat szervezetünkre az óraátállítás

2018. március 20.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

Bár a tavaszi óraátállítás miatt élvezhetjük majd a hosszú nyári estéket, ám a hétfő reggeli ébredés nem biztos, hogy olyan könnyű lesz, miután egy órát elveszítettünk a drága alvásidőből.

tavaszi óraátállítás

tavaszi óraátállítás

Az óra bármelyik irányba történő elmozdulása megváltoztatja a biológiai óránk érzékelését. A 24 órás természetes ciklusunk vagy a cirkadián ritmus átállítása és visszaállítása változásokat okoz. Ilyenkor a belső óránk aszinkronban van, nem illeszkedik az aktuális nappali ciklusunkhoz. Hogy mennyire tudunk alkalmazkodni ehhez, azt sok tényező befolyásolja. Ám általánosságban elmondható, hogy a tavaszi óraátállítás, vagyis az akkor “elvesztett” egy órát nehezebb beállítani, mint az őszi plusz egy órát. Hasonlít a repülőn való utazásához; keletre utazva több időbe telik hozzászokni a változáshoz. A “korábbi” lefekvés késleltetheti az elalvást és fokozhatja az ébrenlétet az éjszaka elején. Ha nyugatra megyünk, könnyebb elalszunk, de nehezebb lehet felébredni.

Mennyi ideig tart az időváltozáshoz alkalmazkodni?

Kicsit leegyszerűsített számítási módszer ez, de valójában kimutatható, hogy minden egyes eltolódó órához hozzászokni körülbelül egy teljes napra van szükség. Jelentős egyéni eltérések azonban lehetnek – és vannak is.

Mit tehet a belső óra alaphelyzetbe állításához, hogy gyorsabban alkalmazkodhasson az idő módosításához?

A cirkadián ritmus belülről generálódik, de a környezet, a viselkedés és a gyógyszerek befolyásolhatják.

Tippek a tavaszi óraátállítás idejére felnőtteknek és gyermekeknek

A fény a legfontosabb környezeti hatás. A fény elnyomja az alvásindító anyag, a melatonin kiválasztását. Tehát fontos, hogy az ébrenléti órákat a lehető legvilágosabban töltsük és fordítva is, az alvásidőben legyen sötét.

Ez a módszer sokat segíthet a gyermekek átlendítésében is. A korábbi keléshez már reggel korán húzzuk el a függönyt, vagy kapcsoljunk lámpát a szobájukban, míg lefekvéskor sötétítsük el teljesen a szobát.

Ha éjjel felkel, hogy a fürdőszobába menjen, ne kapcsolja fel a villanyt. Készüljön előre egy éjszakai fény beszerelésével.

Érdekesség továbbá, hogy az időzített fényterápia előrehozhatja vagy késleltetheti az alvási ciklust, attól függően, hogy mikor alkalmazzák.

Alvási higiénia

Az alvási higiénia olyan kifejezések leírására szolgál, amelyekkel megteremtheti az alvásbarát környezetet és növelheti az alvás idejét, minőségét és az elalvás esélyét. Az alapvető alvási higiénia magában foglalja a koffein és az alkohol csökkentését vagy megszüntetését több órával az esti lefekvés előtt, és nyugtató rítusokat vezet be lefekvés előtt.

  • Fokozatosan lazítsa el magát (például egy forró fürdővel).
  • Alváshoz viselhet füldugókat és szemmaszkot is.
  • Szintén fontos, hogy minden nap lehetőleg ugyanabban az időben feküdjön le és keljen fel.
  • Bár nincs bizonyíték arra, hogy bizonyos diéták ténylegesen befolyásolják a cirkadián ritmust, a szénhidrátok fogyasztása (no nem a cukor és nem is a csokoládé) segíthet abban, hogy könnyebben elaludjunk.

Nem valószínű, hogy gyógyszerekre lenne szükség az egyszerű egyórás óraátállítás megszokásához, de bizonyos körülmények között, például több időzónában történő utazás során olyan gyógyszereket, mint a bendodiazepineket is fel lehet használni. A gyógyszer elsősorban az alvás indukálására szolgál és csak orvosi felügyelet mellett szabad őket használni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Tehát lehet, hogy a tavaszi óraátállítás utáni hétfő reggel, a sötétben az utcákon fáradt emberek lesznek majd, de érdekes módon egyes tanulmányok a közlekedési balesetek és a halálos áldozatok általános csökkenését mutatják a nyári időszámításnak köszönhetően. Hozzá kell tennünk, hogy a nagy általánosság ellenére egy másik tanulmány a balesetek arányának jelentős növekedését mutatta a hétvégén, a nyári időszámítás után, ám a szerző ennek okait az álmosságnak tulajdonította, szerinte nem a tavaszi óraátállítás a hibás.

reggeli ébresztő tippek

Nem tud reggel felkelni? Ezeket a módszereket próbálja ki!

Ki korán kel, aranyat lel. De mi van akkor, ha Ön erre szinte képtelen mostanában? Mindenkinek megvan a maga trükkje a felkelésre, de ha nem válik be, elárulunk ötöt, amivel biztosra mehet!

Hideg-, melegfront, kettősfront hatásai

Hideg-, melegfront, kettősfront hatásai

8 hatás, melyet az időjárás változása gyakorol testünkre. Gondolta volna, hogy ez mind az időjárás miatt van? Az eső és a nyári téli időjárás nem csak hangulatunkat, de szervezetünk működését is befolyásolja.

ásítás okai

Miért ásítunk?

Az ásítás általános és természetes jelenség, szinte észre sem vesszük, ha megtörténik. Ez egy reflex, ami valóban ragadós, ám sok legenda kering az okaival kapcsolatban. Ráadásul van pár betegség, aminek a gyakori ásítás a jele is lehet.

Túl kevés vagy túl sok – Számít, mennyit alszunk!

Túl kevés vagy túl sok – Számít, mennyit alszunk!

Legtöbbször vagy túl sokat alszunk vagy túl keveset. Általábban utóbbi a jellemző. Pedig az alvás mennyisége kimondhatatlanul fontos.

Ez történik a szervezetünkkel, ha letesszük a cigit

Annak, aki aktív dohányos, elképzelni is nehéz lehet, mi történne azután, hogy elszívta élete utolsó szál cigarettáját. Sokan már a nikotinhiány első gondolatától is visszariadnának attól, hogy megpróbáljanak leszokni. Pedig ezen felül is elképesztő változások mennek végbe a szervezetben, ha leszokunk a cigiről. Ráadásul ezek mind a javunkra válnak.

Összes cikk Alvás témában