Így hat szervezetünkre az óraátállítás

2018. március 20.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

Bár a tavaszi óraátállítás miatt élvezhetjük majd a hosszú nyári estéket, ám a hétfő reggeli ébredés nem biztos, hogy olyan könnyű lesz, miután egy órát elveszítettünk a drága alvásidőből.

tavaszi óraátállítás

tavaszi óraátállítás

Az óra bármelyik irányba történő elmozdulása megváltoztatja a biológiai óránk érzékelését. A 24 órás természetes ciklusunk vagy a cirkadián ritmus átállítása és visszaállítása változásokat okoz. Ilyenkor a belső óránk aszinkronban van, nem illeszkedik az aktuális nappali ciklusunkhoz. Hogy mennyire tudunk alkalmazkodni ehhez, azt sok tényező befolyásolja. Ám általánosságban elmondható, hogy a tavaszi óraátállítás, vagyis az akkor “elvesztett” egy órát nehezebb beállítani, mint az őszi plusz egy órát. Hasonlít a repülőn való utazásához; keletre utazva több időbe telik hozzászokni a változáshoz. A “korábbi” lefekvés késleltetheti az elalvást és fokozhatja az ébrenlétet az éjszaka elején. Ha nyugatra megyünk, könnyebb elalszunk, de nehezebb lehet felébredni.

Mennyi ideig tart az időváltozáshoz alkalmazkodni?

Kicsit leegyszerűsített számítási módszer ez, de valójában kimutatható, hogy minden egyes eltolódó órához hozzászokni körülbelül egy teljes napra van szükség. Jelentős egyéni eltérések azonban lehetnek – és vannak is.

Mit tehet a belső óra alaphelyzetbe állításához, hogy gyorsabban alkalmazkodhasson az idő módosításához?

A cirkadián ritmus belülről generálódik, de a környezet, a viselkedés és a gyógyszerek befolyásolhatják.

Tippek a tavaszi óraátállítás idejére felnőtteknek és gyermekeknek

A fény a legfontosabb környezeti hatás. A fény elnyomja az alvásindító anyag, a melatonin kiválasztását. Tehát fontos, hogy az ébrenléti órákat a lehető legvilágosabban töltsük és fordítva is, az alvásidőben legyen sötét.

Ez a módszer sokat segíthet a gyermekek átlendítésében is. A korábbi keléshez már reggel korán húzzuk el a függönyt, vagy kapcsoljunk lámpát a szobájukban, míg lefekvéskor sötétítsük el teljesen a szobát.

Ha éjjel felkel, hogy a fürdőszobába menjen, ne kapcsolja fel a villanyt. Készüljön előre egy éjszakai fény beszerelésével.

Érdekesség továbbá, hogy az időzített fényterápia előrehozhatja vagy késleltetheti az alvási ciklust, attól függően, hogy mikor alkalmazzák.

Alvási higiénia

Az alvási higiénia olyan kifejezések leírására szolgál, amelyekkel megteremtheti az alvásbarát környezetet és növelheti az alvás idejét, minőségét és az elalvás esélyét. Az alapvető alvási higiénia magában foglalja a koffein és az alkohol csökkentését vagy megszüntetését több órával az esti lefekvés előtt, és nyugtató rítusokat vezet be lefekvés előtt.

  • Fokozatosan lazítsa el magát (például egy forró fürdővel).
  • Alváshoz viselhet füldugókat és szemmaszkot is.
  • Szintén fontos, hogy minden nap lehetőleg ugyanabban az időben feküdjön le és keljen fel.
  • Bár nincs bizonyíték arra, hogy bizonyos diéták ténylegesen befolyásolják a cirkadián ritmust, a szénhidrátok fogyasztása (no nem a cukor és nem is a csokoládé) segíthet abban, hogy könnyebben elaludjunk.

Nem valószínű, hogy gyógyszerekre lenne szükség az egyszerű egyórás óraátállítás megszokásához, de bizonyos körülmények között, például több időzónában történő utazás során olyan gyógyszereket, mint a bendodiazepineket is fel lehet használni. A gyógyszer elsősorban az alvás indukálására szolgál és csak orvosi felügyelet mellett szabad őket használni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Tehát lehet, hogy a tavaszi óraátállítás utáni hétfő reggel, a sötétben az utcákon fáradt emberek lesznek majd, de érdekes módon egyes tanulmányok a közlekedési balesetek és a halálos áldozatok általános csökkenését mutatják a nyári időszámításnak köszönhetően. Hozzá kell tennünk, hogy a nagy általánosság ellenére egy másik tanulmány a balesetek arányának jelentős növekedését mutatta a hétvégén, a nyári időszámítás után, ám a szerző ennek okait az álmosságnak tulajdonította, szerinte nem a tavaszi óraátállítás a hibás.

Tényleg létezik tavaszi fáradtság?

Tényleg létezik tavaszi fáradtság?

Biztosan hallottuk már a ’tavaszi fáradtság’ kifejezést. De miközben minden ébredezik és életre kel, mi miért érezzük ennek az ellenkezőjét? És ami még fontosabb: tehetünk valamit a jelenség ellen?

Tippek tavaszi fáradtság ellen

Tippek tavaszi fáradtság ellen

A hideg téli hetek után egyre inkább várjuk a tavaszt, azonban a napsütéses napok elérkeztével úrrá lesz rajtunk a tavaszi fáradtság. De az alábbi tippek segítenek, hogy fitten és energikusan köszöntsük a melegebb évszakot.

Vitaminok a tavaszi fáradtság ellen

Vitaminok a tavaszi fáradtság ellen

A tavasz elérkezésével sokan érzik magukat ingerlékenyebbnek, kimerültnek, stresszesnek vagy rosszkedvűnek. Ez a tavaszi fáradtság, amely a szervezet normális reakciója a változó környezeti hatásokra. Nézzük, mely vitaminok lendíthetnek túl rajta.

Jót tehet egészségünknek a túlóra?

Jót tehet az egészségünknek a túlóra?

A Wharton Egyetem kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy a munkamániának két fajtája létezik, a köztük lévő különbség pedig jelentős. Lássuk, hogy mi ez.

Így kezeljük a stresszt az ünnepi őrület alatt

Így kezeljük a stresszt az ünnepi őrület alatt

A legtöbb embernek a karácsony kedvenc ünnepe, hiszen ekkor minőségi időt tölthetünk a szeretteinkkel, pihenhetünk és jókat ehetünk. Ezeken kívül azonban rengeteg stresszel is jár az év ezen időszaka.

Összes cikk Alvás témában