Tanácsok karácsonyi depresszió ellen

Tanácsok karácsonyi depresszió ellen

Kapcsolódó tünetek:

Miért leszünk depressziósak karácsonykor?

A magas elvárások, a pénzveszteség bárki számára megnehezíthetik az ünnepet, de különösen azok veszélyeztetettek ebben az időszakban, akik depresszióra hajlamosak. Szeretett családtagjaink elvesztése után egyedül érezhetjük magunkat, a szép ünnep fájdalmassá válhat, ha nem figyelünk oda néhány dologra, melyekkel viszont megkönnyíthetjük a kikapcsolódást!

Fogadja meg tippjeinket és élvezze családja, vagy barátai körében, de akár egyedül is a karácsonyt!

Tervezzen előre!

Készítsen egy naptárt, ahol feljegyzi, milyen tennivalói lesznek az ünnepek alatt! Egy könyv olvasása, vagy a délutáni pihenő ugyanúgy programpont legyen, mint egy korcsolyázás vagy karácsonyi vásár látogatás. A naptárban látni fogja, hogy nem tétlenül telik az idő!

Kerülje a családi konfliktusokat!

Ha tudja előre, hogy konfliktusokra számíthat készüljön semleges válaszokkal például: "Beszéljünk erről máskor", vagy csak üsse el egy tréfával a dolgot! Ezután meneküljünk a mosdóba, vagy felajánlhatjuk a konyhában való segítségnyújtást, vagy játszhatunk a gyerekekkel.

Felejtse el a tökéletességet!

A tökéletes ajándék megtalálása, a díszítés, a sok házimunka és főzés mind fokozzák a depresszióját! Ne arra törekedjen, hogy minden úgy legyen, ahogy kell, hanem arra, hogy olyanná válhasson az ünnep, amit élvez Ön és családja is! Figyeljen a gyerekekre, akik önfeledten élik meg a karácsonyt és velük Ön is oldott hangulatba kerül majd!

Tanuljon meg gyászolni és megemlékezni!

Nem kell bűntudatot éreznie amiatt, hogy élvezni szeretné az ünnepet! A gyász ebben az időszakban szóljon a kellemes közös emlékek felelevenítéséről, de leginkább az élőkkel töltött időről!

Ütemezze az alvást!

A szabadidős tevékenységek könnyen befolyásolhatják az alvási menetrendet. Vizsgálatok kimutatták, hogy az alvásvesztés és a depresszió között van kapcsolat, ezért óvatosnak kell lenni az alvásmegvonással.  Próbáljon lefeküdni minden nap ugyanabban az időben! Lefekvés előtt kerülje a nagy étkezést és a fizikai aktivitást, például a táncolást.

Fogadja el a segítséget!

Az ünnepek alatt is elfogadhat segítséget! Ha a családon belül ez nem megoldható, akkor támaszkodhat barátaira, vagy akár a karácsonyi nagytakarításhoz hívhat profi segítőt. Nem történik semmilyen tragédia akkor sem, ha a bejgli bolti lesz ebben az évben!

Az edzések prioritása

A testmozgás az első dolog, melyet elhanyagolunk ünnepekkor, pedig sokat segítene! A testmozgás ugyanis javít a hangulatán! Egy gyors séta heti 5 x 35 percben, vagy heti 3 x 60 percben képes lesz fenntartani a jó hangulatát!

Vegye figyelembe a fénykibocsátást!

Télen a napfény megvonástól is szenvedhetünk depresszióban. A szabadban töltött idő akkor is hatásos, ha a nap nem süt hétágra. Ha úgy érzi a sötétség nyomasztja, figyeljen oda, hogy otthona is fényesebb legyen az ünnepekkor! Ne csak a félhomályos hangulatfények égjenek, hanem a természetes fényt idéző nagy teljesítményű lámpák is!

2020. december 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek